En Sıcak Konular

'İsrail istihbaratnın en yetkilisi' demiş ki...

27 Ocak 2011 10:57 tsi
'İsrail istihbaratnın en yetkilisi' demiş ki... İsrail istihbarat ajansının en önemli yetkilisi, İran’ın nükleer programını durdurmak için uygulanan yaptırımların bir sonuç vermediğini ve Tahran’ın iki yıl içinde nükleer bomba üretebileceğini belirtti.

Askeri istihbarat biriminin başına yeni atanan Tümgeneral Aviv Kochavi, Mossad’ın yaptığı açıklamaların tersini savunarak, İran’ın 2015’ten önce nükleer silah sahibi olabileceğine dikkat çekti.

Kochavi, İsrail parlamentosunun savunma paneline yaptığı ilk konuşmada, “Yaptırımlar ne İran’ın ekonomisi, ne de nükleer programı üzerinde bir etki yarattı… Sorulması gereken İran’ın ne zaman nükleer bomba üreteceği değil, dini lider Ayetullah Hamaney’in uranyum zenginleştirilmesine ne zaman karar vereceği” ifadesini kullandı.

Kochavi, “İran’ın altyapısına, teknik kapasitesine ve sahip olduğu uranyuma bakarak, uranyum zenginleştirilmesi için gereken kararın verilmesinin ardından gelecek bir-iki yıl içinde nükleer bomba sahibi olacaklar” dedi.

İsrail’in istihbarat şefinin açıklamalarının aksine, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 10 Ocak günü, “Yapılan son analizler, yaptırımların işe yaradığını gösteriyor. İran nükleer amaçlarını takip etmekte eskisine göre çok daha zorlanıyor” demişti.

ABD Hazine Bakanlığı’nın üst düzey yetkililerinden Stuart Levey ise 12 Ocak günü yaptığı açıklamada, yaptırımların İran eneri sektörüne yapılan yatırımları “önemli ölçüde” azalttığını belirtmişti.

ABD’den gelen bu açıklamalar, Mossad’ın görevini kısa süre içinde terk edecek başkanı Meir Dagan’ın ifadelerinin ardından geldi. Dagan, uluslararası baskılar ve iç karışıklıklar nedeniyle, İran’ın 2015’e kadar nükleer silah elde edemeyeceğini söylemişti.

Telegraph



Bu haber 1,440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,770 µs