En Sıcak Konular

Venedik komisyonundan mesaj var!

27 Ocak 2011 10:53 tsi
Avrupa Konseyi'nin hukuk ve demokrasi konularındaki danışma organı Venedik Komisyonu, Yargıtay ve Danıştay'la ilgili kanun tasarısına destek verdi.

Genel Sekreter Thomas Markert, Hizbullah sanıklarının serbest bırakılmasıyla iyice gün yüzüne çıkan Yargıtay ve Danıştay'ın iş yükünün azaltılması için yüksek mahkemelerdeki daire ve üye sayısının artırılmasının elzem olduğunu söyledi.

Artan iş yükünü azaltmak için Yargıtay ve Danıştay'a yeni daireler eklenmesi ve üye sayılarının artırılması ile alakalı kanun tasarısına Avrupa'nın hukuk alanındaki en yetkin otoritesi sayılan Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu'ndan destek geldi. Strasbourg'da Zaman'a özel açıklamalarda bulunan Komisyon Genel Sekreteri Thomas Markert, aşırı biriken davalardan dolayı yüksek mahkemelerdeki daire ve üye sayısının artırılmasının mecburiyet haline geldiğini söyledi. Markert, bölge temyiz mahkemelerinin (istinaf) faaliyete geçmesi ile beraber yüksek yargıda daire ve üye artırımına gidilmesinin artık elzem olduğuna dikkat çekti ve "Büyük bir dava birikiminiz var. Bunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor." dedi.

Türkiye gibi büyük bir ülkede istinaf mahkemelerinin olmamasının kendisini şaşırttığını vurgulayan Genel Sekreter, bu uygulamanın bütün Avrupa ülkelerinde var olduğunu ve çoğu davanın buralarda temyiz edilmesi gerektiğini söyledi. "Yargıtay sadece önemli davalara ya da içtihat oluşturacak davalara bakmalı." diyen Markert, Yargıtay'ın asıl görevinin, yasaların tüm ülkede benzer şekilde yorumlanmasını sağlamak olduğunu belirtti. Hizbullah sanıklarının 102. madde gereğince serbest bırakılmasıyla iyice gün yüzüne çıkan Yargıtay ve Danıştay'ın iş yükü sorunu konusunda Meclis'e getirilen değişikliklerde Yargıtay'a 6, Danıştay'a ise 2 yeni daire eklenmesi öngörülüyor. Bunun yanı sıra Yargıtay'ın kadrosuna 137 yeni üye, Danıştay'a da 61 yeni üye kadrosu veriliyor.

aym, SÜPER TEMYİZ MAHKEMESİ DEĞİL

Venedik Komisyonu, ayrıca Yargıtay ve Danıştay'ın itiraz ettiği Anayasa Mahkemesi'nin, bireysel başvuru kapsamında yeni yetkileri haiz olmasında ise bir problem görmediğini açıkladı. Genel Sekreter Thomas Markert, bireysel başvurunun kabul edildiği diğer Avrupa ülkelerinde de ilk aşamada benzer eleştiriler gördüklerini ama bunun anlamsız olduğunu söyledi. "Yargıtay'ın rahatsız olması anlaşılabilir. Bugüne kadar bu mahkeme son temyiz noktasıydı. Şimdi ise başka bir mahkeme tarafından (Anayasa Mahkemesi) Yargıtay'ın kararlarının reddedilme riski var." diyen Markert, yüksek yargı üzerinde Anayasa Mahkemesi'nin kontrol mekanizması oluşturmasının önemli olduğunu söyledi. "Böylelikle bireysel hakların ihlali konusunda yalnızca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) değil ulusal bir mahkemenin de denetim yapması olumlu." şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin süper yetkili temyiz mahkemesi olduğu iddialarını reddeden Venedik Komisyonu yetkilisi, 2Mahkeme sadece temel hakların ihlali konusunda devreye girecek, Yargıtay veya Danıştay'ın tüm kararlarını gözden geçirecek değil." dedi. Anayasa Mahkemesi'nin 'sınırlı denetim' yapacağının altını çizen Markert, geçiş dönemi için bireysel başvurunun yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki davaları kapsamasının olumlu olacağını söyledi. "Var olan davaları da içine alırsa Anayasa Mahkemesi daha başlangıçta davalara boğulur." diyen Markert, ayrıca mahkemeye başvuruda bir filtreleme mekanizması uygulanmasını istedi.
 
ZAMAN




Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,417 µs