En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'ndan Gül'e destek

27 Ocak 2011 09:12 tsi
Başkanlık Sistemi' için "Çekincem var" diyen Cumhurbaşkanı Gül'e, CHP liderinden destek geldi.

Başbakan Erdoğan'ın "Olumlu bakıyorum" dediği 'Başkanlık Sistemi' için "Çekincem var" diyen Cumhurbaşkanı Gül'e, CHP liderinden destek geldi. Kılıçdaroğlu, "Çekinceleri beni mutlu etti" derken, AK Parti'den de aynı yönde görüşler geldi...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Çekincelerim var" sözleri, Başkanlık Sistemini yeniden gündeme getirdi. Daha önce Başbakan Erdoğan'ın "Olumlu bakıyorum. Daha verimli neticeler alma noktasında ABD'deki uygulamaya bakılabilir" diyerek başlattığı sistem ile ilgili muhalefet ve iktidar cephesinden Gül'den yana açıklamalar geldi.
Gül'ün AKPM'ye hitap etmek üzere Strasbourg'a giderken uçakta gazetecilerle yaptığı sohbette Başkanlık Sistemi ile ilgili "Şüphesiz ki çekincem var. Avantajları da dezavantajları da çok" sözlerine ilk değerlendirme ana muhalefet partisi CHP'nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi.

Beni mutlu etti ama...

"Sayın Cumhurbaşkanının, Başkanlık Sistemi'yle ilgili çekincelerini dile getirmesi, doğrusunu isterseniz beni mutlu etti" diyen Kılıçdaroğlu, "Yine Sayın Cumhurbaşkanımız çok geniş katılımla Anayasa değişikliğinin gerçekleştirilmesi gerektiğini de ifade etmiş. Bu da bizi mutlu etti ama isterdik ki sayın Cumhurbaşkanı, son değişiklikler gerçekleşmeden önce bu dileklerini dile getirmiş olsaydı. Bu bizi daha da mutlu ederdi" açıklamasında bulundu.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de, Gül'ün çekincelerini kendisinin de paylaştığını ifade etti. Şahin, "Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız gibi düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği Başkanlık Sistemi'yle ilgili Avantajları davar, dezavantajları da var' ifadesini ben de bundan bir süre önce aynen kullandım. Demek ki bu konudaki düşüncemiz ve görüşümüz Cumhurbaşkanımız ile örtüşüyor" dedi.

Aksayan yönü yok

Başkanlık sistemi ile ilgili tartışmalara Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katılarak parlamenter sistemden yana olduğunu söyledi. Devlet Bakanı Arınç, "Ben 5 yıl Meclis Başkanlığı yaptım. O günlerden kalan tecrübelerimde, 15 yıldan beri parlamentodayım, aksayan birkaç yönü olmakla birlikte parlamenter sistemin Türkiye için daha iyi sonuçlar verebileceği kanaatini taşıyorum" diye konuştu.

"Türkiye şu anda başkanlık sistemine geçmek için hazır değil" diyen DSP Genel Başkanı Masum Türker ise "Bir başkanlık sisteminin var olması için güçlü bir parlamenter sisteminin olması lazım" dedi.

Gündemimizde bu konu yok

PARTİ Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, şu anda AK Parti'nin gündeminde Başkanlık Sistemi konusunun bulunmadığını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın çekincelerine de saygımız vardır" diyerek şunları söyledi:

Rejim yolunda gidiyor

"Başkanlık Sistemi bugün değil, 1980'lerden sonra Türkiye'de hep konuşulan, özellikle fikir yürütülen bir konudur. Demokrasi varsa, özgürlük varsa, başkanlık sistemi, yarı Başkanlık Sistemi, demokratik parlamenter sistem, bütün bunları herkes her zeminde konuşabilir. Ama şu anda AK Parti'nin gündeminde bu konu yoktur. Sayın Cumhurbaşkanımızın çekincelerine de saygımız vardır. Bunun daha iyi olduğunu söyleyenlerin fikirlerine de saygımız vardır. Ama Türkiye şu anda parlamenter demokratik sistem ve rejimle yoluna devam ediyor. Bu konuda bir problem yok."



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,281 µs