En Sıcak Konular

AK Parti ve CHP'nin oy oranını açıkladı

27 Ocak 2011 08:02 tsi
AK Parti ve CHP'nin oy oranını açıkladı Başbakan Erdoğan, Ukrayna dönüşü beraberindeki gazetecilere önemli açıklamalar yaptı.

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Erdoğan, Yargıtay'ın tartışmalı Hizbullah tahliyelerine sert çıktı: Erdoğan'ı 1 günde, Erbakan'ı 5 günde karara bağlayacaksın. Cihaner'i anında karara bağlayacaksın, Hizbullah davasını da 10 sene bekleteceksin. Nasıl olacak bu iş...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan resmi ziyaret için gittiği Ukrayna'dan dönüş yolunda beraberindeki gazetecilerle gündemi değerlendirdi. Seçim anketlerinden içki tartışmalarına kadar her soruya cevap veren Başbakan Erdoğan çarpıcı ifadeler kullandı.

Sorular ve Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Taklit anayasa istemiyoruz

■ Seçimden sonra gündem anayasa olacak gibi. Nasıl hazırlanıyorsunuz?

12 Haziran seçimlerinden sonra, özellikle bütünü kuşatıcı, milletin benim anayasam dediği, siyaset bilimcisinden, STK'sm-dan ekonomistine kadar. Benim de burada katkım olmalı diyenler. Birilerinin bunun teknik kısmını yapması, nihai noktada da çatısını anayasacılar yapmalı. Anayasacılar bunun mimarisini yapmamalı, daha özet dili itibarıyla anlaşılabilir. Millet açtığı zaman rahat rahat anlayabilecek bir anayasa olmalı.

■ Nasıl bir metodoloji izleyeceksiniz? Biz çağrımızı yapıyoruz, çalışın diyoruz
.
Gruplara, sivil topluma bırakıyoruz. Biz, 12 Haziran sonrası devreye gireceğiz.

■ Buna 367 milletvekiliyle de gelsek konsensüs arayacağız mı diyorsunuz?

Çalışmalarımız başladı. 367 olsa da konsensüs arayacağız, ilk hedefimiz bu.

■ Yeni anayasada temel hak ve hürriyetler nerede olacak?

Referandum döneminde ileri demokrasi yi anlattık ve bunun üzerinde durduk. Özgürlüklerin üzerinde durduk. Özgürlüklerin sınırı nedir, ne kadar üzerinde durulacak? İçi nasıl doldurulacak? Bunun için çalışıyoruz. Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Arkadaşlarımız masaya yatırdılar. Taklit bir anayasa olsun da istemiyoruz. Bize has olsun istiyoruz. Anayasada rotayı millet çizecek.

İş başa düştü

■ Özettikle yük sekyargıyla ilgili yapacağınız düzen lemeye tepki gösteriliyor. Tepkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bir milyon 800 bin dosyayı bekleten Yargıtay'ın görüşlerine itibar edemeyiz. 15 bin dosya yılda zaman aşımına uğruyor. O ülkede yargı iflas etmiş demektir. Öyle bir yargı olabilir mi? Bunların içinde sanal olarak zaman aşımına uğratılanlar var. Erdoğan'ı bir günde Erbakan'ı 5 günde karara bağlayacaksın. Savcı Cihaner'i anında karara bağlayacaksın, Hizbullah davasını da 10 sene bekleteceksin. Nasıl olacak bu iş? Onun için iş başa düştü.

Anayasa ile ilgili gerekli adımlar da atıldığına göre Yargıtay ve Danıştayla ilgili hayırlısıyla Meclise gönderdik. Orada da öncelik, daireleri çoğaltmak suretiyle dosyaları indirmek, bir taraftan istinaf   mahkemeleri süratle kurmak. Yarım saatte okunan dosya değil. Dosyalan böyle hakikaten gıdım gıdım inceleyecek ; bir anlayış istiyoruz.

Bekletmeden 'olur' verdim

■ Uçaktaki sohbetimizde Hrant Dink olayında ana kumandaya dikkat çekmiştiniz. Kim var ana kumandada ve o nasıl bulunacak?

Bunun kumanda merkezinde kim var? Bunu araştıracak olan biz değiliz araştıracak olan yargıdır. Biz yargının tüm taleplerini karşıladık hâlâ karşılıyoruz. Geçenlerde Başbakanlık Teftiş Kurulu ile talep geldi. Bekletmedim bile, 'olurumu verdim. İncelemeden yana bir şeyimiz yok.

Muhteşem Yüzyıl ecdadımıza saygısızlıktır

■ Muhteşem Yüzyıl diziş iirerinckn başlayan tartlşmayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin görüşüne nedir?

Ben daha çok konuyla ilgili yorumun okudum. Diziyi izlemiş değilim. Bir kısmını izleme fırsatı buldum. Çok açık, net şıınıı söyleyebilirim: Burada ecdadımıza, Osmanlı'ya ciddi bir saygısızlık yapılmaktadır. Sarayı çok farklı bir şekilde gösterme gayretleri vardır. Kabul etmemiz mümkün değil. Bunların hiçbirinin belgesi filan olduğunu da ispat edemeze Ben okumuş görmüş değilim, bu bakımdan böylk bir filmi sadece geçmişe hakaret bir saygısızlık geçmişimizi ülkedeki genç kuşaklara olumsuz gösterme gayreti olarak görüyorum ve bunu doğru bulmuyorum. Tasvip etmiyorum

Danıştay'in ALES kararı hakkında ne düşünüy0rSUnUz? Bu konımun kesin çözümü için kafanızda bir formül var mı?

Burada sürecin iki boyutu var. YÖK'ün takibi var. YÖK alınan karara karşı itiraz hakkını kullanacaktı^ Bize yönelik bir şey değildir, bunu YÖK takip edecektir. Fakat biz bulanıklığı gidermeye dönük bir de bizim atacağımız adımlar olacaktır ama şu anda değil. Önümüzde bazı Anayasa değişikliği ile ilgili uygulamaya yönelik yasal düzenlemeler var. Yasa|ar, düzenlemeler süreci rahatlatacaktır diye düşünüyorum.

Ana muhalefet ile ilgili oy oranları abartılıyor

■ Bazı Ergenekon sanıklarmm CHP'den milletvekili adayı gösterileceği konusu gündemde. Bu konuca ne düşünüyorsunuz?

Son dcınemde Ergenekon örgütuyle alaka" bazı gayretler var. Bu gayretterin içensinde artık siyasilerin buluşması, özellikle ana muhalefet partisinin kendine göre bazı gte yolları araması manidardır. Ana muhalefet partisinin genel başkan yardımcısı konumundaki bir insan kalkar da bu tür açıklamak yaparsa txJ herhalde yargının verdiği kararlann otesinde uygulamaya ters bir adımdır. Nasıl bir çıkış yolu nasıl bir yarma harekatı yapacağız?

Kendisi öyle söylerken genel başkanı başka türlü söylüyor Bu ana muhalefet partisinde kimin eli kimin cebinde belli değil. Ok eğri büğrü o|ursa, hedefine gitmez, bunların oku hep eğri büğrü. Onun için bunların oku hedefine gitmez. Kendi kendilerine zararları oluyor. Bunlarınki alavere dalavere...

■ Sürekli anket yaptırdığınızı biliyoruz. Bir taraftan da anketler yayınlanıyor.Sizin sonuçlarınız nasıl?

Son dönemlerde değişik gazetelerde yaptırılan araştırmalar var. Bizim yaptıklarımız da onların ortalamaları gibi. Ama ana muhalefet ile ilgili olanları abartı noktasına gidiyor. Ama öyle abartıldığı gibi yüzde 30 fibn değil. Bugüne kadar hiç gelmedi. Farklı gazetetenn yaptırdıkları da bir ikisi dışında genellikle yüzde 2025 bandında. MHP'nin durumu da ortada. 0 da şu anda bıçak sırtı gibi dumyor. Bu seçimin en önemli belirleyici unsuru illerin azalan vekil sayısı belirleyici olacağı gibi veld sayısı artan büyük şehirler belirleyici olacak o bakımdan o ilerle de ki performans bu sayıyı ciddi manada etkileyecektir diye düşünüyüm

AK Parti kaç gözüküyor?

Biz 3 ayrı şirketle çalışıyoruz. Bizde de o anketlere paralel gözüküyor. O anketlerde AK Parti 45-50 bandında gözüküyor... Bizde de öyle gibi.

Sandığı entelektüelin dili değil milletin dili belirliyor

■ Heykel, dizi, içki yönetmeliği tartışmaları var. Liberallerle hükümet arasındaki gerginlik var mı? ittifak çatladı mı?

Öyle bir çatırtı duymuyorum, ittifak da yok. Doğal olarak oluşmuşsa o ayn bir konu. AK Parti iktidarından önce bu entelektüel kesim yok muydu? Bu kesim o zaman bu desteklerini niye vermiyordu? Veriyorlarsa niçin bu tür adımlar atı-lamıyordu. Bazen bizi ciddi manada zora sokmuşlardır. Bir şey yaparken tereyağından kıl çeker çjibi yapacaksın. Biz demokrasi ile ekonomiyi at başı götürmenin gayretinde olan bir iktidarız. Bu kadar rahat yazabilen, başbakana hakaret edebilenler olabilir mi?

Entelektüeilliğin kitabında bu var mı? Haziranda görürsün diyor. AK Parti tek başına iktidarda olursa ne görüceksin? Neyin tehdidini yapıyorsun? Sandığı entelektüelin dili değil milletin dili belirliyor. Entelektüelin dili ile milletin dili uyumlu değil. Bunu uyumlu hale gelmesi çok önemli. Senin söylediğini halk anlıyorsa silersin süpürürsün. Bugün medyanın halkı etkilemesi yüzde 15 bandında geziyor.

■ Son dönemde liberal bir çizgiden milliyetçi bir çizgiye döndüğünüz eleştirisi var.

Demokrasinin içinde milliyetçilik yok mu? Biz kalktıkta bu dönemde içkiyi mi yasakladık. Gençliğin koruması olayında, 58 ve 59. madde çok açık, ben Anayasa'nın gereğini yapıyorum. Dinim emrettiği için bu konulara girmiş değiliz. Hemen damgayı vuruyorlar. Din güzel bir şey emrediyorsa, onu yapmak suç mu? Trafik kazalarının sebepi, cezaevine girilmesi, suç işleme olaylarında alkolün etkisi ortada. 'Aksırıncaya tıksırıncaya kadar' demişim. Ben de insanım. Benim de gerilimli, stresli ve sinirli anlarım oluyor. O da benim o andaki gerilimim ya da doğamda olan bir şey olarak alınsın. Belki onun da alıcısı vardır.

Hatasız kul değiliz ya

■ Yazarlar kadar siyasilere de hoşgörülü olmak lazım mı diyorsunuz?

Tabii ki hoş göreceksiniz. Her şeyden önce biz de insanız. Benim de hatam olur. Hatasız kul değiliz ya...

 



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,919 µs