En Sıcak Konular

Sağlıkçılardan tam gün yasasına öneri

26 Ocak 2011 17:54 tsi
Türk Tabipleri Birliği(TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu sağlık personelinin tam süre çalışmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı önerisinde bulundu.

Bilaloğlu, açıklamalarında, hekimler, “Geçim sıkıntısı çekmeyecekleri, insanca yaşamalarını sağlayacak bir ücret, ailelerine ve kendilerine zaman ayırabilecekleri bir çalışma düzeni, hastalarına nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için bilgilerini güncelleme olanağı, işten atılma kaygısı yaşamamak istiyor” dedi. Bilaloğlu, “TTB bunları yıllardır dillendiriyor. Yıllardır söylüyoruz, anlatıyoruz, talep ediyoruz, eylem yapıyoruz. Sağır sultan duydu AKP hükümeti duymadı, anlamadı” diyerek şöyle devam etti:

“Son derece düşük emekli maaşları, günde 24 saat çalışsak da gerçekte ücretin artmayacağı, sağlık hizmetini içten içe çürüten bir performans sistemi dayatılıyor. İnsanlık dışı çalışma süreleri ne bilgimizi ve kendimizi yenilemeye ne de ailelerimize zaman ayırmaya olanak bırakmıyor. Uygulanan çalışma ve ücret politikaları sağlık ekibinin çalışma barışını bozuyor. Sözleşmeli iş güvencemizi ortada kaldırıyor. Gün geçmiyor birimize şiddet uygulanmasın.”

-TAM SÜRE ÇALIŞMAYA DAİR KANUN TASARISI ÖRNERİSİ-

TTB Başkanı Bilaloğlu, hekimlerin temel insani taleplerini karşılayacak bir yasa tasarısı hazırladıklarını söyledi. Bilaloğlu, “Sağlık Personelinin Tam Süre Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Önerisi” adlı bu yasa tasarısında, hekimler her gün sağlık hizmeti verirken saldırıya uğradığını, hastaları tedavi ederken, sağlıklarının bozulma riskiyle yüz yüze kaldığını belirtti. Bilaloğlu, “Bunun için sağlıklı ve düzenli çalışma koşullarını sağlayacak bir düzenleme önerdik” dedi. Bilaloğlu, kanun tasarısı önerisi açıklamalarında şunları söyledi:

“Hekimler haftada ortalama 67 saat, asistan hekimler ise 85 saat çalışıyor. Hekimler yorgun, dinlenemiyor, kendisine ve ailesine zaman ayıramıyor. Bunun için haftalık 40 saatlik normal mesainin üstüne 16 saat de fazla çalışma olmak üzere haftalık 56 saatten fazla çalıştırılmasın diye fazla çalışmaya üst sınır getiren bir düzenleme önerdik.”

Bilaloğlu, tıp alanının her gün geliştiğini, hastalarında her şeyi bilen hekim istediğini, bunun için ücretli mesleki gelişim izni sağlayacak bir düzenleme önerdiklerini söyledi. Bunun yanında hekimlerin ek ödemeleri kesildiği için izne çıkamadığını belirten Bilaloğlu, “Bunun için yıllık izni kesilmeyen, geçinebilecekleri, insanca yaşayabilecekleri bir ücret düzenlemesi önerdik” dedi. Bilaloğlu, hekimlerin, hastalarına iyi sağlık hizmeti verecek koşullar istediklerini, tıbbi hizmetten zarar gören hastaların zararını karşılayacak ‘kamusal bir kurum’ kurulmasını istediğini, bunun için de öneride bulunduklarını söyledi.

-“ANAYASA’DA DÜZENLEME ÖNERDİK”-

Bilaloğlu ayrıca, “Hekimler, bütün çağdaş ülkelerde olduğu gibi, emeklerinin karşılığını almak için örgütlenme, toplu sözleşme ve grev hakkında sahip olmak istiyor. Bunun için Anayasa’da düzenleme ve grev hakkına sahip olmak istiyor. Hekimler insanca yaşamalarına yetecek ve emeklilerine yansıyacak bir temel ücret istiyorlar” şeklinde konuştu.

 



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,173 µs