En Sıcak Konular

Almanya'ya vizesiz giren Türk serbest

26 Ocak 2011 17:51 tsi
Vize almadan Almanya'ya giriş yaptığı için 28 Aralık 2010'dan itibaren cezaevinde tutuklu bulunan Türk vatandaşı, Hannover İdare Mahkemesi'nin 20 Ocak'taki kararı ile serbest bırakıldı. Alman mahkemesinin salıverme kararı, vizesiz Avrupa önündeki enge

Adı açıklanmayan 26 yaşındaki bir Türk vatandaşı, vize almadan Almanya'ya gitti. 28 Kasım 2010'da Langenhagen Havalimanı'ndan ülkeye giriş yapan Türk vatandaşı, Alman polisi tarafından yakalanarak hapsedildi. Alman savcı, tutuklu Türk vatandaşının 1 hafta içinde sınır dışı edilmesini istedi. 28 Kasım'dan itibaren cezaevinde tutuklu olan Türk vatandaşının davası, 20 Ocak 2011'de Hannover İdare Mahkemesi'nde görüldü.

Türk vatandaşını savunan Alman avukat Peter Fahlbusch, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize almadan 3 aya kadar bir Avrupa Birliği ülkesini ziyaret etme hakkı olduğunu savundu. Avukat, savunmasını tamamlayıcı olarak da turist olarak Almanya'ya gelen Türklerin aynı şekilde vize almadan 3 ay kalabilecekleri iddiasında bulundu.

Avukat, bu iddialarını, Avrupa ülkelerinin en yüksek ve en son yargı mercii olan Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın kararına dayandırdı. Mahkeme, 20 Ocak 2011 tarihli kararıyla Türk vatandaşını serbest bıraktı. Mahkeme, savcının iddialarını ispatlayamadığını ve iddialarının hukuken eksik olduğuna hükmetti.

Almanya'da ilk kez bir yerel mahkemenin aldığı kararın Türklere vize uygulanamayacağı yönünde tezlerini desteklediğini açıklayan Akdeniz Üniversitesi Uluslar arası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Gümrükçü, "Alman mahkemesinin salıverme kararı, vizesiz Avrupa önündeki engellerin hukuken de geçerli olmadığının bir başka kanıtıdır." dedi.

Mahkemenin, cezaevine konulan Türk vatandaşının Almanya'ya turist olarak girdiği kanaatine vardığını ifad eden Gümrükçü, "1973'ten önce de böyleydi. Vize üç aylıktır, daha fazla olmaz. 3 aydan sonra dönmek zorundayız. Uygulama 3 aya kadar. Karar esas kabul edilip vizesiz girebilir. Almanya'da buna benzer 5-6 dava daha devam ediyor. Alman hükümetinde bu konuda açıklık yok. Biz de polis de yapacağını bilmiyor." diye konuştu.

Gelişmeyle ilgili Akdeniz Üniversitesi Senato Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Gümrükçü, mahkemenin aldığı kararın Almanya kamuoyunun en çok konuştuğu konulardan birisi haline geldiğini söyledi.

"Almanya'daki bu hassasiyeti Türkiye'de gördüğümüzü söyleyemeyiz." Diyen Gümrükçü, şöyle devam etti: "Meşru haklarımızı hareket ettirmek için karar vericiler gerekli direnci göstermiyor. Bu da Avrupa Komisyonu'nun karar almasını engelliyor.

Vizenin kalktığı yönünde kamuoyu baskısı oluşturmamız lazım. Vize ve vize ötesi haklardan bahsediyoruz. 1973'den bu yana elimizden alınan tüm hakların iadesini istiyoruz. TÜRSAB geçen hafta açıkladı, 5-6 milyar vize parası ödenmiş. Çok yüksek kaybımız var. Avrupa'ya girme yolumuzu kendimiz kesiyoruz."

Hannover İdare Mahkemesi'nin kararının tüm Türk vatandaşlarını kapsayan bir hak olduğuna işaret eden Gümrükçü, "Avrupa'da hukuki güvencesiz alan oluştu. Türkler söz konusu olunca hukuku çiğniyorlar. Hukuka saygılı kamuoyu bu durumdan rahatsız. Alman mahkemeleri kamuoyundaki rahatsızlığı ele almak zorundadırlar. Alman hükümeti mahkeme kararına nasıl tepki gösterecek? Türk hükümeti ne yapacak? Pazarlıklara devam mı edecektir? Türkiye tavrını koyarsa sonuç alacaktır.

Bu haklara Avrupalılar 'evet' dediği an biz AB'ye girmiş oluruz. Bu AB'ye girme ya da girmeme stratejisi. Elimizden gasp ettikleri hakları iade ettikleri an Türkiye Avrupa'nın önemli bir parçası oluyor. Türkiye aldığı hakları pazarlık konusu yapıyor. Avrupa'nın direnci bundan kaynaklanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Alman mahkemesinin aldığı kararın 3 ay önce Akdeniz Üniversitesi'nin yayınladığı Vizesiz Avrupa Deklerasyonu'ndaki tezleri desteklediğini savunan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin de "Mahkemenin verdiği bu karar tezimizi destekleyen bir karar oldu. Çok önemli yol almamıza neden olan karar diye düşünüyoruz." dedi.

CİHAN




Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,059 µs