iyibilgi Ankara<" /> iyibilgi Ankara<"/>

En Sıcak Konular

Koalisyon mu.. Ne koalisyonu?

26 Ocak 2011 12:15 tsi
Koalisyon mu.. Ne koalisyonu? Seçime doğru AK Parti'de bir 'koalisyon söylemi' gelişti. 'Koalisyona prim vermeyin' diyorlar. Oysa 'görünürde' bu olasılığı pekiştirecek bir bilgi yok! Demek 'görünmeze' bakmak gerekiyor… iyibilgi Ankara<

Sandık zamanı yaklaştıkça AK Parti üst yönetiminden, Türkiye’de koalisyonların iyi sonuçlar vermediği, ekonominin ve istikrarın zarar gördüğü, oysa tek parti iktidarlarının-kendileri olmasa bile!-her zaman ülkeye fayda getirdiği söylemleri ağırlık kazanmaya başladı.

Genel politik düşünce olarak bu fikri tamamen yadsımak doğru değil. Evet, koalisyonlar Türkiye’de pek iyi sonuçlar vermedi ama bu tespitin yükseltilmesinin tam da seçim sürecinde anlamı ne?

Doğrusu şimdiden kamuoyuna yansıyan bir çok anket AKP’nin tek başına iktidar olamayabileceğine ilişkin bir perspektif sunmuyor. Kendi söylemlerine göre AK Parti % 50’lere dayanmış olmasa da, iktidar olamama gibi bir riski besleyecek bulgu da yok ortada.

Propaganda dönemi ne getirir götürür ayrı ve siyasette Türkiye’nin bir günü bir gününe uymaz ama görüntü de bu işte. Peki o zaman bu kaolisyon korkusunu besleyen ne?

AK Parti yüksek oy oranına sahip olsa bile, TBMM’ye girebilecek partilerin oluşturacağı bir koalisyon iktidarı tehdit edebilir mi? CHP ve MHP’nin oyları toplamı, hatta-nasıl olur bilinmez ama-BDP oyları da eklense ortaya nasıl bir tablo çıkar.

İktidar partisinin MHP’ye yönelik analizlerinden biri-biraz psikolojik amaçlar da taşısa-barajın altında kalabileceği kestirmesi. MHP şimdilik böyle bir eşikte durmuyor ve değişik anketlerde oy oranı %12 ile %15 arasında değişiyor.

CHP’de ise durum daha karışık. Kılıçdaroğlu’nun liderliği ile bu cephede sürekli bir rüzgar hali olduğundan, oy oranlı %26 ile %35 arasında savruluyor.

Tabii objektif bakabilenler için her iki uç rakam da gerçeği yansıtmıyor. Bu durumda her iki partinin birleşerek AKP’yi aşması az ihtimal. Ama imkansız da değil.

Bu üçgenin her bir köşesinin alacağı oy, yani CHP ve MHP koalisyon kuracak kadar oy kazanamayıp, AKP’nin birinci çıktığı halde oy oranı düşük olması halinde de dengeler değişebilir.

Tabii bir de BDP ve TBMM dışında kalacağı anlaşılan irili ufaklı partilen aynı anketlerde temsil ettiği, % 8-9’luk bir potansiyel var. Bunlar içinde DSP, SP, Has Parti, BBP küçük ama önemli yüzdeler ifade ediyor.

Bunların zaman içinde ve sandık yaklaştıkça alabileceği kimi kararlar da dengeleri değiştirebilir.

AK Parti’nin koalisyon söylemi bu parametrelerin hangisinden besleniyor bilinmez. Ama ortada bir matematik olduğu da belli.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,564 µs