En Sıcak Konular

Obama beklenen konuşmayı yaptı

26 Ocak 2011 09:22 tsi
Obama beklenen konuşmayı yaptı 

Obama, Kongre'de, ilkini geçen yıl yaptığı, günlerdir konuşulan ve merakla beklenen "Birliğin Durumu" konuşmasını yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama, "Yarım yüzyıl önce SSCB, Sputnik uydusunu uzaya göndererek bizi yendiğinde, onları ayda nasıl yeneceğimiz hiç aklımızda yoktu. Ama, daha iyi araştırma ve eğitimlere yatırımın ardından sadece Sovyetler Birliği'nin geçmekle kalmadık, yeni endüstriler ve milyonlarca yeni iş yaratan inovasyon dalgasını ortaya çıkardık. Bu dönem de bizim jenerasyonumuzun Sputnik anı" dedi.

Obama, Kongre'de, ilkini geçen yıl yaptığı, günlerdir konuşulan ve merakla beklenen "Birliğin Durumu" konuşmasını yaptı.

Konuşmasına 112. Kongreyi ve Temsilciler Meclisi yeni Başkanı John Boehner'i kutlayarak başlayan Obama, sandalyesi boş duran, Arizona eyaletinde başından vurulan Gabby Giffords'ın sağlığı için de dua edilmesini istedi.

Konuşmasının ilk bölümünü Kongre'de iki parti arasında süren hararetli tartışmalara ayıran Obama, herkesin inandıkları uğruna sert kavgalar vermesinin sağlam demokrasinin gereklerinden biri olduğunu, ancak Tucson'da yaşanan trajedinin herkesi duraklattığını söyledi. Olayın, kim olursa ve nereden gelirse gelsin herkesin, parti ve siyasi tercihlerden daha önemli ve daha değerli olan bir şeyin parçası olduğunu hatırlattığını ifade eden Obama, "Bizler, Amerikan ailesinin bir parçasıyız ve bu ülkede her ırk, inanç ve düşünce bulunabilir ama hala tek bir bütün olarak birbirimize bağlıyız. Ortak umutlarımız ve inançlarımız var. Tucson'daki küçük kızın hayali bizim çocuklarımızınkinden çok da farklı değildi" dedi.

Bu olayın, tek başına yeni bir işbirliği çağını getirmeyeceğini belirten Obama, "Bu anın getirecekleri bize bağlı. Bugün burada birlikte oturup oturamayacağımız, yarın birlikte çalışıp çalışamayacağımız bu durumu belirleyecek. Ama bunu yapacağımıza, yapmamız gerektiğine inanıyorum. Bizi buraya gönderen insanların beklentisi bu. Onların oyuyla, yönetim, partiler arasında paylaşılan sorumluluklar olacak" diye konuştu.

ÇİN VE HİNDİSTAN'DAN ÖRNEK VERDİ...
Ülkenin şu anki risklerini, gelecek seçimi kimlerin kazanacağının değil, ülkede yeni iş ve endüstrilerin kök salıp salamayacağı, Amerika'nın sadece haritadaki bir yer olmayıp, dünyaya ışık tutan bir liderliği sürdürüp sürdürmeyeceğinin oluşturduğunu ifade eden Obama, dünyanın değişimine dair Hindistan ve Çin gibi ülkelerden örnek verdi.

Bu ülkelerin, çocukların ileri dönem eğitimine ve özellikle matematik ve fen bilimlerine önem verdiğini, yeni teknoloji ve araştırmalara yatırımlar yaptıklarını hatırlatan Obama, ABD'de bu dallardaki eğitimin birçok ülkeden geri kaldığını, üniversite mezunlarının istenen seviyede olmadığını belirttiği konuşmasında konuda yapılması gerekenlere ayrıntılarıyla değindi.

Matematik, mühendislik, teknoloji ve bilim alanlarında 100 bin yeni öğretmen istihdam edeceklerini belirten Obama, "şu anda kendisini izlerken, ülkesi ve çocuklarının hayatında değişiklik yapmak isteyenlere öğretmen olması" çağrısında bulundu.

"SPUTNİK ANI..."
ABD'nin en büyükekonomigibi birçok konuda hala dünyanın en önde gelen ülkesi olduğunu, ancak yeni dünyanın gerektirdiği talepleri karşılamanın önemini ifade eden Obama, inovasyon, eğitim gibi alanlarda dünyanın geri kalanının önünde olmaları gerektiğini vurguladı. Obama, ''Amerika'yı iş yapmada dünyanın en iyi ülkesi haline getirmeliyiz" dedi.

Bütçe açığının giderilmesi ve yönetimsel reformlara ihtiyaç olduğunu belirten Obama, bunların Amerikan halkına refah getireceğini ve Amerika'nın "gelecekte kazanmasını" sağlayacağını kaydetti.

Amerika'nın Edison ve Wright kardeşlerin yaşadığı, Google ve Facebook'un ortaya çıktığı,bilgisayarve otomobilleri icat eden ülke olduğunu hatırlatan Obama, ABD'nin bu yüzyılda küresel pazarda yarışan lider ülke olmasını sağlamak için yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi.

Bunun için ilk adımın inovasyonu desteklemek olduğunu kaydeden Obama, "Yarım yüzyıl önce SSCB, Sputnik uydusunu uzaya göndererek bizi yendiğinde, onları ayda yeneceğimiz hiç aklımızda yoktu. Bilim henüz o seviyede değildi ve NASA yoktu. Ama, daha iyi araştırma ve eğitimlere yatırımın ardından sadece Sovyetler Birliği'nin geçmekle kalmadık, yeni endüstriler ve milyonlarca yeni iş yaratan inovasyon dalgasını ortaya çıkardık. Bu dönem de bizim jenerasyonumuzun Sputnik anı. İki yıl önce, Uzay Yarışı'nın doruk noktasında olduğu dönemden bu yana yeni bir araştırma ve geliştirme düzeyine erişmeye ihtiyacımız olduğunu söylemiştik. Birkaç hafta içinde, bu hedefe ulaşmamıza yardımcı olacak bir bütçeyi Kongre'ye göndereceğim" dedi.

Ülkeyi güçlendirecek, sayısız yeni istihdam yaratacak ve dünyayı koruyacak biyomedikal, enformasyon teknolojisi ve özellikle de temiz enerji konusunda yatırımlar yapacaklarını belirten Obama, "Biz, zamanımızın Apollo projesini destekleyeceğiz" dedi.

"YARININ ENERJİSİNE YATIRIM YAPALIM"
Kongre'den, vergi mükelleflerinden alınan milyarlarca dolarlık vergi paralarını petrol firmalarına vermekten vazgeçmesini isteyen Obama, "Dünün enerjisine para yardımı yapmak yerine yarınınkine yatırım yapalım" diye konuştu.

Obama, 2035 yılı için ABD'nin elektriğinin yüzde 80'inin temiz enerji kaynaklarından gelmesi hedefini ortaya koydu ve bu konuda iki partiyi birlikte çalışmaya çağırdı. Obama, göçmenlik reformu konusunda da Kongre'ye çağrı yaptı.

ALTYAPIDA ABD'NİN NOTU "D"
Güney Kore'deki evlerin ABD'dekilerden daha iyi internet bağlantısına sahip olduğunu, Avrupa ve Rusya'nın kara ve demiryollarına kendilerinden daha çok yatırım yaptığını, Çin'in yeni havayolları ve hızlı trenler inşa ettiğini hatırlatan Obama, bu ülkelerden bakıldığında kendilerinin bu kategorilerde "D" notuna sahip olduğunu söyledi.

İki yıldır bu konuda çalıştıklarını ifade eden Obama, 25 yıl içinde ABD'nin yüzde 80'inin hızlı tren, önümüzdeki 5 yıl içinde de yüzde 98 Amerikalının hızlı internet bağlantısına sahip olmasını amaçladıklarını kaydetti.

2014 yılına kadar ihracatı iki katına çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Obama, Kongre'den, Çin, Hindistan ve Güney Kore ile yapılan, istihdamı artıracak nitelikte anlaşmaları onaylamasını istedi.

Obama, sağlık reformunun daha etkili ve daha iyi sağlık hizmeti verecek hale getirilmesi konusundaki tekliflere açık olduklarını, ancak sigorta şirketlerini önceki hastalıkları gerekçesiyle insanları geri çevirdiği dönemlere dönmek istemediğini söyledi. ABD Başkanı Obama, Kongre üyelerine, bu konuda iki yıl süren kavgayı tekrar ateşlemek yerine, sağlık reformunu daha ileriye taşıma konusunda çalışmayı önerdi.

Obama, sosyal güvenliğin gelecek nesiller için güçlendirilmesi amacıyla iki partili bir çözüm bulmaları gerektiğini de belirtti.

Devlet harcamalarının da yüksek olmaması gerektiğine işaret eden Obama, "Bu gece, bu yıldan başlamak üzere, yıllık iç harcamaları gelecek 5 yıl için dondurmayı teklif ediyorum" dedi.
Bunun bütçe açığını, gelecek on yılda 400 milyar dolardan fazla indireceğini belirten Obama, Savunma Bakanlığının da milyarlarca dolarlık kesintiye gidilmesini kabul ettiğini açıkladı.

Obama, Kongre'den, Beyaz Saray'ın yaptığı gibi harcamalarını internette yayımlaması çağrısında bulundu.

"KOLAY OLMAYACAK, ZAMAN ALACAK"
Ülkenin enerji kullanımını değiştirme, bütçe açığını azaltma, eğitim sisteminde reform yapma gibi tüm bu konuların kolay işler olmadığını ve zaman alacağını belirten Obama, "Aynı zamanda daha zor olacak çünkü, harcama, detaylar gibi her konuda tartışacağız" dedi.

"Hepimiz, farklı politikalara sahip olabiliriz, ama hepimiz Anayasamızca kutsanan doğrulara inanıyoruz" diyen Obama, "Amerika'nın hayal etmeye cüret eden sıradan insanların hikayesi olduğunu, bu nedenle gelecekte de kazanacaklarını" söyledi. Obama, "Kazanılabilecek bir gelecek önümüzde" diye konuştu.

''SÖZÜMÜZÜ TUTTUK, IRAK SAVAŞI SONA YAKLAŞIYOR''
ABD Başkanı Barack Obama, ''Bu yıl, Irak'taki askerlerimiz evlerine dönerken, sivillerimiz de Irak halkıyla kalıcı ortaklıklar kuracak. Amerika'nın sözü tutuldu, Irak savaşı sona geliyor'' dedi.

Obama, Kongre'de yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasında, dış politika konularına da değindi.

Yeni ve değişen dünyada başarı sağlamalarının, reform, sorumluluk ve inovasyonun yanında, dış ilişkilerinde de dünyaya yeni bir diyalog düzeyiyle yaklaşmalarını gerektirdiğini belirten Obama, sınırları aşabilen yeni tehdit ve zorlukların varlığına işaret etti. Obama, ''Kararlı düşmanları, nerelerdelerse yenilgiye uğratmalı ve bölge, ırk ve dinin ötesine geçen ittifaklar kurmalıyız'' dedi.

Irak'taki Amerikan askerlerinin ''başları dik'' şekilde ülkeden çekilmekte olduğunu, şiddet olaylarının azaldığını ve yeni bir hükümetin kurulduğunu ifade eden Obama, ''Bu yıl, Irak'taki askerlerimiz evlerine dönerken, sivillerimiz de Irak halkıyla kalıcı ortaklıklar kuracak. Amerika'nın sözü tutuldu, Irak savaşı sona geliyor'' diye konuştu.

El Kaide ve bağlı örgütlerin ABD'ye karşı saldırı planlarını şu anda bile devam ettirdiğine dikkati çeken Obama, güvenlik ve istihbarat yetkilileri sayesinde, bu planları bozduklarını ve ''kentleri ve üzerlerindeki gökleri güvenli hale getirdiklerini'' belirtti.

''AMERİKALI MÜSLÜMANLAR DA AMERİKAN AİLESİNİN BİR PARÇASI''
Başkan Obama, ''Aşırılık yanlıları, sınırlarımız içinde şiddet eylemleri düzenleme çabası içindeyken, hukukun üstünlüğüne saygı göstererek ve Amerikalı Müslümanların da Amerikan ailesinin bir parçası olduğu hükmüyle, halklarımızın gücüyle buna cevap veriyoruz'' diye konuştu.

El Kaide ve müttefiklerine yönelik savaşlarını yurt dışında da sürdürdüklerine dikkati çeken Obama, Afganistan'da verilen çabalara işaret ederek, Taliban'ın Afgan halkı üzerinde yeniden baskı kurmasını ve El Kaide'nin barınma imkanlarına erişimini engelleyeceklerini vurguladı.

Afganistan'da hala zorlu bir savaşın önlerinde olduğunu belirten Obama, Afgan hükümetinin daha iyi yönetim sergilemesi gerektiğini kaydetti.

Afgan halkının kapasitesini güçlendirmekte ve onlarla kalıcı ortaklık inşa etmekte olduklarını ifade eden Obama, bu yıl da güvenliğin Afganlara devri sürecini başlatma için yaklaşık 50 ülkeyle birlikte çalışacaklarını söyledi. Obama, ''Ve bu Temmuz'da da, askerlerimizi evlerine döndürmeye başlayacağız'' dedi.

EL KAİDE'YE MESAJ: ''ACIMAK YOK, SİZİ YENİLGİYE UĞRATACAĞIZ''
Pakistan'da, El Kaide liderliğinin 2001 yılından bu yanaki en büyük baskı altında olduğunu, liderleri ve üyelerinin ortadan kaldırılmakta ve barınma olanaklarını azaltılmakta olduğunu belirten Obama, ''Afgan sınırından, Arap Yarımadası'na ve dünyanın tüm bölgelerine bir mesaj gönderdik: Acımayacağız, tereddüt içinde olmayacağız ve sizi yenilgiye uğratacağız'' ifadesini kullandı.

''İRAN, HİÇ OLMADIĞI KADAR SERT YAPTIRIMLAR ALTINDA''
Nükleer silahların azaltılması çabalarına değinirken, ABD ile Rusya arasında imzalanan yeni START anlaşmasının önemini dile getiren Obama, İran konusunda da, bu ülkenin yükümlülüklerine uyması için ısrar eden diplomatik çabalar sayesinde, İran yönetiminin şu anda hiç olmadığı kadar sert ve sıkı yaptırımlara maruz kaldığını kaydetti.

Obama, Kore yarımadasında da, ''müttefikimiz Güney Kore ile birlikte duruyoruz'' diyerek, Kuzey Kore'nin nükleer silahları terk etmesi taahhüdünü yerine getirmesinde ısrar ettiklerini belirtti.

Avrupalı ortaklarıyla NATO'yu yeniden canlandırdıklarını, terörizmle mücadeleden füze savunmasına kadar her alanda işbirliklerini artırdıklarını, Rusya ile ilişkilerini ''sil baştan'' biçimde yeniden düzenlediklerini anlatan Obama, Asya ile bağlarını güçlendirdiklerini ve Hindistan gibi ülkelerle yeni ortaklıklar inşa ettiklerini söyledi.

''HALKIN ARZUSUNUN, BİR DİKTATÖRÜN BUYRUĞUNDAN DAHA GÜÇLÜ OLDUĞU KANITLANDI''
Güney Sudan'da ABD'nin yardımı sayesinde, insanların yıllar süren savaşın ardından nihayet bağımsızlık için oy kullanabildiklerine işaret eden Obama, ''özgür olma yönündeki aynı arzuyu şimdi Tunus'ta gördüklerini, halkın arzusunun, bir diktatörün buyruğundan daha güçlü olduğunun kanıtlandığını'' kaydetti.

Obama, ''Net olarak ifade edeyim; ABD, Tunus halkının yanında duruyor ve tüm insanların demokratik arzularını destekliyor'' dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, konuşmasını "Amerikan ideası sürüyor. Kaderimiz, seçimlerimizdedir ve bu gece, iki yüzyıldan fazla süre sonra, insanlarımız sayesinde geleceğimiz umut dolu, yolculuğumuz ileriye doğru devam ediyor, birliğimizin durumu güçlü" sözleriyle tamamladı.

aa



Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,611 µs