En Sıcak Konular

Gül: Yurt dışındaki Türk vatandaşları da oy kullanmalı

25 Ocak 2011 22:38 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının da oy verme hakkını kullanması gerektiğini belirterek, elektronik oylama üzerinde çalışıldığını bildirdi.

Gül, Strasbourg'daki temasları kapsamında, burada yaşayan Türklerle bir araya geldi. Strasbourg Kongre Merkezi'ndeki buluşmada, Fransa'da yaşayan Türkler, Cumhurbaşkanı Gül'e sorunlarını aktardı.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanamamasıyla ilgili şikayet üzerine değerlendirmelerde bulunan Gül, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin oy kullanma hakkı olduğunu söyledi.

Geçmiş seçimlerde ancak gümrüklerde oy kullanılabildiğini anımsatan Gül, mektupla oy kullanma yönünde düzenleme yapıldığını, ancak mahzurlu görüldüğü için düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirtti.

Yurt dışındaki vatandaşların oy kullanamamasının üzücü bir durum olduğunu dile getiren Gül, ''Yurt dışındaki vatandaşlarımız neden bu haklarını kullanmasın'' dedi.

Gül, bu konuda en doğru yolun konsolosluklarda sandık kurmak olduğunu, ancak Türk nüfusunun fazla olduğu ülkelerin buna izin vermediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, bu ülkelerin seçmen listelerini almak istediğini, bu durum da çifte vatandaşları zor durumda bırakacağı ve Türkiye'nin egemenlik hakkını ihlal edeceği için seçmen listesi vermeye Türkiye'nin karşı olduğunu ifade etti.

Yurt dışından elektronik oylama üzerinde çalışıldığını anlatan Gül, ''Seçime yetişir mi bilmiyorum. Bu seçim olmazsa sonrakine muhakkak yetiştirmemiz lazım'' diye konuştu.

-ALEVİLERİN TALEPLERİ-

Daha sonra söz alan bir Alevi vatandaş, Türkiye'deki pozitif gelişmelerden yararlanamadıklarını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararına rağmen zorunlu din dersinin kaldırılmadığını ve Alevi vatandaşların taleplerine kulak asılmadığını ifade etti.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Gül, herkesin Anayasa ve yasalar önünde eşit olduğunu, ancak uygulamada bazı eksiklikler yaşandığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin ülkesine sahip çıkmasını isteyen Gül, Türkiye'nin demokratik standartları yükseldikçe bu konuların da konuşulup tartışılmaya başlandığını anlattı.

Sorunların olgunluk içinde neticeye ulaştırılacağını dile getiren Gül, geçen sene Tunceli'ye gittiğini ve burada cemevi ziyaret ettiğini anımsattı.

Gül, ''Türkiye, sorunlarının büyük bir kısmından kurtuldu. Hala halletmemiz gereken sorunlar var. Alevi vatandaşların talepleri de bunların arasında. Alevilerin de, Diyarbakırlıların da, örtülü kızımızın da, farklı giyinen kızımızın da şikayetleri var. Bunları konuşarak çözeceğiz'' diye konuştu.

-''BİRKAÇ HAFTALIK ASKERLİĞİ ÇOK GÖRMEYİN''-

Yurt dışında yaşayan Türklerin Türkçeyi unutmamasını ve çocuklarına öğretmesini isteyen Gül, ''Türkçeyi unutursanız, Türkiye ile irtibatınız zayıflar'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, bedelli askerlikle ilgili sorunların aktarılması üzerine şöyle konuştu:

''Bunu Türkiye'dekiler duymasın. Hem Türk vatandaşlığı gibi onurlu bir kimliği taşıyacaksınız, ondan sonra da birkaç haftalık askerliği çok göreceksiniz. Bunu çok görmemek lazım. Askerlik vatan borcu. Bu sizi hiç değilse Türkiye'ye bağlıyor.''

Bu arada, Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ndeki temasları kapsamında Ahıska Türklerini kabul etti. Kabul, basına kapalı yapıldı.

Fransız Le Monde gazetesi, TV 24 kanalı ve İtalyan ANSA haber ajansına mülakat veren Gül, AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından onuruna verilen yemeğe de katıldı.



Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,457 µs