En Sıcak Konular

Gül: 'Mahkemeler taktik mücadele alanı olmamalı'

25 Ocak 2011 20:52 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuk Devlet Başkanı olarak bugün Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) Genel Kurulu'nda yaptığı hitabın ardından Türk gazetecilerle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakere sürecinde İstanbul'da geçen hafta yapılan toplantının çok önemli olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin bu tip inisiyatiflerini küçültme çabası görüyorum'' dedi.
     Gül, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) 2011 Kış Dönemi Genel Kurulu'na katılmak üzere geldiği Strasbourg'da, temaslarını izleyen gazetecilerle sohbet etti.
     Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin kurucu ülkeleri arasında yer aldığını anımsatan Gül, bir dönem milletvekilliği yaptığı meclisin Genel Kurulu'na bugün hitap etmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.
     AKPM'ye bir Türk milletvekilinin başkanlık ettiğini, Bakanlar Komitesi dönem başkanlığını da Türkiye'nin yürüttüğünü anlatan Gül, şöyle konuştu:
     ''Terörün çok hiddetli olduğu dönemlerde buralarda Türkiye'ye çok haksızlıklar yapıldı. Bugün geldiğimiz nokta gurur verici. Köklü reformlar, standartların yükselmesi, Türkiye'nin imajını değiştirdi. Bu, Türkiye içinde yapılan çalışmalarla oldu. Şiddete, teröre başvuranlar burada da tecrit edilmeye başlandı. Biz, buraların sahibi gibi hareket etmeliyiz. Avrupa'nın dönüşümüne öncülük ediyoruz. Türkiye, buradaki çalışmalara yön veren ülke haline geldi. Bu, Avrupa içinde de gücümüzü, değerimizi artırır.''
     Avrupa Konseyi'nin önemli bir organizasyon olduğunu ve bunun devam etmesi gerektiğini vurgulayan Gül, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) bu yapı içinden doğduğunu ve kararlarının bütün üye ülkeleri bağladığını hatırlattı.
     Türkiye'de hukuk içtihatlarının AİHM'in kararlarına göre geliştirildiğini dile getiren Gül, Kıbrıs'taki mal ve mülkiyet konularını kapsayan Türkiye aleyhine yaklaşık 1500 dosyada Yüksek Mahkemenin önemli bir karar verdiğini söyledi.
     Gül, AİHM'nin bu dosyaların KKTC'de kurulan Taşınmaz Mallar Komisyonu'nda görülmesi gerektiğine hükmettiğini, böylece KKTC'de çalışan bir hukuk sistemi olduğunu teyit ettiğini kaydetti.
     Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, ''AKPM Genel Kurulu'na hitabının ardından parlamenterlerin sorularını nasıl bulduğunun'' sorulması üzerine, ''Eskiden bu tip sorulardan rahatsız olurduk. Şimdi bu soruların sorulmasını istiyoruz. Bu sorular sorulsun ki derdimizi anlatabilelim, doğruları açıklayabilelim'' dedi.
     Gül, Türkiye'nin büyük bir özgüven içinde olduğunu da ifade ederek, ''Kendimize özgüvenimiz varsa noksanlarımızı bilmemiz ve yapacaklarımızı söylememiz lazım'' diye konuştu.
     Cumhurbaşkanı Gül, Avrupalı bir parlamenterin ''KCK davasıyla ilgili ana dilde savunma yaptırılmadığı'' yönündeki sorusunun hatırlatılması üzerine, ''(İnsanlar Türkçe bilmiyorsa kendi dilinde, başka dilde savunma yapabilir) dedim'' şeklinde hatırlatmada bulundu.
     Mahkemelerin doğru ve vicdanları rahatsız etmeyecek karar vermesi gerektiğini vurgulayan Gül, ''Mahkemelerin taktik mücadele alanı olmaması gerekir'' diye konuştu.
     Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin şubat ayında Türkiye'ye geleceğinin anımsatılması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin, Fransa'nın G-20 Dönem Başkanlığı çerçevesinde çalışma ziyareti şeklinde gerçekleşeceğini belirtti.

A.A.



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,410 µs