En Sıcak Konular

Bakan Günay: Terör, heryerde suçtur

25 Ocak 2011 17:27 tsi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay terör ile ilgili konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''(Rusya'da havaalanındaki patlama) terörü, dünyanın neresinde olursa olsun ve hangi gerekçeye dayandırılmaya çalışırsa çalışılsın insanlığın bütününe, esenliğine, geleceğine, barış içerisinde yaşamasına karşı işlenmiş en büyük suç'' olarak niteledi ve terörün sıkıntılarını, acılarını yaşamış bir devletin, milletin mensubu olarak saldırıyı bütün içtenliğiyle lanetldiğini söyledi.

Bakan Günay, 2011 Abdullah Tukay yılı açılışı ve TÜRKSOY Basın Onur Ödülleri'nin verilmesi dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.

Günay, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı'nda (TÜRKSOY) gerçekleştirilen tören öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. ''Kültür ve Turizm Bakanlığının Ankara'nın çeşitli yerlerine heykeller yerleştirdiği, bunun neden bu kadar geç yapıldığına'' yönelik soruya Bakan Günay, ''Ankara'daki Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğündeki heykellerin tozlarının silinip, şehrin çeşitli yerlerine konulmasıyla ilgili haberler şu son günlerde gazetelerde yer alıyor. Benimle birlikte kültür ve sanat alanında çalışan arkadaşlarımız biliyor ki bizim bu faaliyetimiz 2007 yılından bu yana devam ediyor'' yanıtını verdi.

Bakan Günay, Kars'taki heykel tartışmasıyla ilgili soru üzerine ''Ben bu konuyu kapattım'' dedi.

Daha sonra törene katılan Günay, beraberinde Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Kültür Bakanı Ziyla Valeyeva ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ile Abdullah Tukay'ın hayatını konu alan kısa filmi izledi. Törende, Tatar Halk dansları müziği dinletisi, Tataristan Halk dansları topluluğu gösterisi ve Abdullah Tukay'ın şiirleri de sunuldu.

Günay, törende yaptığı konuşmada, öncelikle Rusya halkına başsağlığı dileklerini iletmek istediğini söyledi. Rusya'nın en büyük havaalanlarından birinde insanlık dışı bir saldırı gerçekleştiğini anımsatarak, ''Terör dünyanın neresinde olursa olsun ve hangi gerekçeye dayandırılmaya çalışılırsa çalışılsın insanlığın bütününe, esenliğine, geleceğine, barış içerisinde yaşamasına karşı işlenmiş bulunan en büyük suçtur. Terörün sıkıntılarını, acılarını yaşamış bir devletin, milletin mensubu olarak bu menfur saldırıyı bütün içtenliğimle lanetliyorum. Kardeş Rusya'nın halkına, yöneticilerine, canlarını yitirenlerin yakınlarına sabır dileklerimi iletiyorum'' diye konuştu.

TÜRKSOY'la ve Tataristan Kültür Bakanlığı ile birlikte 2011 yılında Abdullah Tukay'ı anacaklarını kaydeden Bakan Günay, geçtiğimiz yıllarda da benzer çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Tukay'ın eserlerini ve hayatını okuduğunda bir ''dahi'' ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Bakan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Genç sayılabilecek bir yaşta 27 yaşında aramızdan ayrılmış. Bugün yazdıkları şiirleri, hayalleri sadece Tataristan'da, Rusya'da değil dünyada evrensel değer taşıyorsa bu dünyadan pırıl pırıl çağında bir yıldız kaymış demektir. Bu kapsamda Türkiye'de ve Tataristan'da çeşitli etniklikler yapacağız, değerli çalışmalara imza atacağız.

Türkiye'de de İstiklal Marşı'nın kabulünün 90. ve yazarının ebediyete intikalinin 75. yılı nedeniyle 2011 yılını Mehmet Akif Ersoy'u anma yılı ilan edeceğiz. Bu kapsamda Mehmet Akif'i de anlatmak ve birbirimizle paylaşmak için etkinlikler düzenlemeye çalışacağız.''

Günay, konuşması sırasında Tukay'ın şiirlerinden birini de okudu.

-DİĞER KONUŞMALAR-

Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Kültür Bakanı Ziyla Valeyeva da 2011 yılının Abdullah Tukay yılı ilan edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tukay'ın Tatar kültüründe çok önemli bir şair olduğunu ifade eden konuk Bakan Valeyeva, etkinliğe katkılarından dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Günay'a ve TÜRSOY'a teşekkürlerini iletti.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da konuşmasına, Moskova'daki saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet ve Rusya hükümetine başsağlığı dileyerek başladı. Etkinliğe katılanlara teşekkür eden Kaseinov, TÜRKSOY'un faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Türk kültür tarihinde iz bırakacak birçok faaliyeti hayata geçirdiklerini anlatan Kaseinov, Tatar halkının ruhunu yansıtan Abdullah Tukay'ın önemli bir şair olduğunu ve eserlerinin çağdaş şairler tarafından da ilgiyle izlendiğini söyledi.

Türk dünyasında tanınmış birçok yazarın Tukay'ın izinden yürüdüğünü, ondan esinlendiğini belirten Kaseinov, büyük bir hazine olan Tatar şair Tukay'ın doğumunun 125. yılına denk gelen 2011 yılının TÜRKSOY tarafından Abdullah Tukay yılı ilan edildiğini kaydetti. Kaseinov, Tukay yılı etkinlikleri kapsamında bu yıl yapılacak faaliyetleri anlattı.

Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Çolpan Zaripova Çetin de Abdullah Tukay'ın Tatar kültüründeki önemini anlatan bir konuşma yaptı. Çetin, Tukay'ın ''Bayram Bugün'' adlı şiirini katılımcılarla paylaştı.

-2011 TÜRKSOY BASIN ONUR ÖDÜLLERİ TÖRENİ-

Abdullah Tukay yılı açılış töreninin ardından, TÜRKSOY'un etkinliklerinin kamuoyuna duyurulması ve Türk dünyasına ilişkin bilgi birikiminin paylaşılmasına katkı sağlayan Türkiye'den ve Türk dünyasından seçilmiş basın mensuplarına ''TÜRKSOY Basın ödülleri'' verildi.

Bakan Günay, ödüllerle ilgili olarak halkların tanışması, barışması ülküsüne kalemleriyle hizmet eden kişilere teşekkür ederek, şöyle konuştu:

''Basın dünyada önemli bir güç. 'Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı' derler ya. Basın aslında savaşı kesmenin de başı kestirmenin de önemli silahlarıdan biri. Biz burada savaşı kesmek isteyenleri, insanları barıştırmak isteyenleri selamlayacağız.

20. yüzyıl kötü bir yüzyıldı bence. Savaşlarla başladı savaşlarla bitti. Hatta büyük savaşın başladığı yerde insanlık dışı vahşetle sona erdi. onun bıraktığı tortuları hala temizlemeye çalışıyoruz. Etnik, milliyetçilik kavgaları, bağımsızlık adı altında birbirlerini acımasızca boğazlamasının on yıllar boyunca sürdüğü talihsiz bir yüzyıldı.21. yüzyılda daha iyi bir yere gideceğimizi umut ediyorum. Daha insanlık değerlerini yukarıda tutacak, dayanışma duyguları yüksek adımlar atmamız gerektiğine inanıyorum. Bu gideceğimiz yolda kültür ve sanat üzerinden kurulan köprülerin de çok sağlam temeller oluşturacağına inanıyorum.''

Konuşmaların ardından Azerbaycan'dan ödüle layık görülen ''Azerbaycan Devlet Telgraf Ajansı, Medeniyet Gazetesi, Azerbaycan Bağımsız Türk Kültürü Araştırmacısı yazar Elmar Amirah'a'' plaketleri Bakan Günay tarafından verildi.

Kazakistan Devlet Televizyonu ve Aykın Gazetesi temsilcilerine ödüllerini TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov takdim etti.

Türkiye'den ödüle layık görülen ''Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, CNN Türk program yapımcısı Taha Akyol, Zaman Gazetesi Kültür Sanat Editörü Ali Çolak, Önce Vatan Gazetesi Haber Müdürü Kemal Sallı, TRT Türkiye'nin Sesi Radyosu, Hatay Radyo ve Televizyonu'na'' da ödülleri Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Kültür Bakanı Valeyeva tarafından verildi.

Basın ödüllerine, Başkurdistan'dan, Başkurdistan Devlet Televizyonu Muhabiri Rafik Ahmetşin, Başkurdistan Haber Ajansı Daire Başkanı Sergey Zaharov, KKTC'den Kanal T, Yeni Volkan Gazetesi. Tataristan'dan TNV Tv ve Radyosu Genel Müdür Yardımcısı Mılausha Aytuganova layık görüldü.

Daha sonra Bakan Günay, konuk Bakan Valeyeva ve TÜRKSOY Genel Sekreteri ''Abdullah Tukay;ın Memleketi Tataristan'' konulu fotoğraf sergisinin açılışını yaptı.

AA

 



Bu haber 801 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,874 µs