En Sıcak Konular

Rus uzman terörle mücadelede Türkiye'yi örnek gösterdi

25 Ocak 2011 16:18 tsi
Rusya'nın St.Petersburg Devlet Üniversitesi Uluslararası ilişkiler uzmanı Doç. Dr. Aleksandr Sotniçenko Domodedova havalimanına yönelik terör saldırısı ve arka planda yaşananları www.haberrus.com haber portalı için kaleme aldı. İşte Rus uzmanın Türkiye'

Moskova'da yine terör eylemi meydana geldi. Bu defa patlama havalimanında yaşandı. Son verilere göre 35 kişi yaşamını yitirdi, 180'i aşkın yaralı var. Bu terör eylemi, 1996 yılından itibaren yirmi altıncı oldu. Son 15 yılda yapılan istatistik teselli verici değil. Putin tarafından 1999 yılında yapılan, teröristleri tuvalet çukurlarına atmak gerektiği yolunda ürkütücü açıklamalara, Kuzey Kafkasya'da yasadışı olarak faaliyet gösteren silahlı grupların üyelerinin yakalanmasına ilişkin raporlara, vatandaşlar üzerindeki kontrolün artırılmasına rağmen teröristler terör eylemleri gerçekleştirmeye devam ediyorlar, kurban sayısı ise düşmüyor. Yönetim devamlı olarak, kişilik dışı uluslararası terörizmin Rusya'ya karşı başlattığı savaştan söz ediyor.

AMA BU DÜŞMANI NEDEN BİR TÜRLÜ YENEMİYORUZ?

Her şeyden önce, terörizmin meydana gelmesinin nedenlerini saptamak, gençlerin neden intihar ederek onlarca vatandaş öldürmeye hazır olduklarını anlamak lazım. Sadece terörizmin nedenlerinin yok edilmesiyle bu şeylere son vermek mümkündür.

Bilindiği gibi, Rusya'daki terör eylemlerinin çoğu Kafkasya'da yapılıyor ya da Kafkasyalılar tarafından gerçekleştiriliyor. Moskova'da ilk büyük terör eylemleri 1999 yılında meydana gelmişti. İkinci Çeçen savaşı başladığı zaman Moskova'da apartmanlar havaya uçurulmuştu. 2010 yılının Mart ayında Moskova metrosunda yaşanan ve 38 can alan terör eylemleri Dağıstanlı intihar eylemcileri tarafından yapılmıştı. Savaş, görüşmeler, terör karşıtı operasyonlar düzenlendiği, Kafkasya'ya milyarlarca ruble ayrıldığı halde bu bölge hala Rusya'nın en tehlikeli bölgesi sayılıyor.

Bugünkü Kuzey Kafkasya çok gösterge bakımından Rusya'nın başka bölgelerinden farklıdır. Kuzey Kafkasya, ülkenin en yoksul bölgesidir. Kişi başına gelir seviyesi Moskova'ya kıyasla 10-15 kat daha az. Bazı Kafkasya cumhuriyetlerinde işsizlik oranı %50'ye ulaşıyor, toplumsal tabakalaşma çok büyük. Yerlilerin gelirlerinin çoğunu Moskova tarafından yapılan ödenekler oluşturuyor. 2011'de büyük finansal projelere 400 milyar rublenin (10 milyar avro) harcanması planlanıyor. Çeçenistan ve İnguşetya Cumhuriyetlerinin bütçelerinin %90'ı; elit ile akrabaları ve kabileler arasında bölüştürülen yardım ödeneklerinden oluşuyor. Tabii bu koşullarda rüşvet büyüyor. Bir bakanın akrabası olmayan, yoksulluk içinde yaşamak zorunda.

Bugün Kuzey Kafkasya nüfus artışı alanında lider. Rusya'nın bölgelerinin çoğunda nüfus azalırken Kafkasya'da nüfus artışı görülüyor. Eğitim görmeyen, işsiz ve kendini gerçekleştirme olanaklarına sahip olmayan gençler Kafkasya'da nüfusun çoğunu oluşturuyor. Onların çoğu, değişik aşırıcı grupların propagandasının kurbanı oluyor.

Kafkasya'da iş olmadığı, yaşam düzeyi çok düşük olduğu için bir çok genç Moskova, St. Petersburg veya başka büyük kentlere gidiyorlar. Onların kentlerde binde biri iyi iş bulmayı başarıyor, Rusya toplumunun basit kurallarına uymuyorlar ve yerliler bu gençlere olumsuz davranıyor. Sonuçta karşılıklı düşmanlığa dönüşebilen etnik anlaşmazlıklar meydana geliyor ve bu, terörizmin yayılmasına yol açıyor.

Rusya'daki İslam ile ilgili sorun, en ciddi sorunlardan biri. Rusya'da, Müslümanları koordine edebilecek bir örgüt maalesef yok. Bugün yasal olarak faaliyet gösteren 4 büyük Müslüman birliği, yönetime yaranmaya çalışan ve birbirleri ile anlaşamayan onlarca müftülük var. Kafkasya'da bu durum nedeniyle çok genç, geleneksel İslam'dan vazgeçerek yurtdışından gelen yeni radikal selefi görüşlerine ilgi göstermeye başlıyor. Sıkça terörizm olmak üzere herhangi yöntemler uygulayarak Rusya'ya karşı kutsal savaş yürütmek gerektiği yönünde propaganda yapılıyor.

İslam ile Hıristiyanlık ve İslam ile laik yönetim arasındaki ilişkiler çok önemli, ama Rusya'da değişik halk ile dinlerin temsilcileri arasındaki ilişkiler ile uğraşan bakanlık henüz kurulmadı. Bu konudaki görüşmeler, 11 Aralık'ta Manej Meydanı'ndaki olaylardan sonra yine gündeme geldi, ama Devlet Başkanı Medvedev, böyle diyalog sorumluluğunu üstlenebilecek özel bir dairesinin kurulmasına karşı çıktı. Ciddi sorunu görmezden gelmek istiyorlar. Bu sorunun hemen çözülmesi gerekiyor yoksa bu sorunun çözümü aşırıcılar tarafından sunulacak.

Rusya'yı eleştirenler, terör eylemlerinden sonra, havalimanında insanların güvenliğini sağlayamayan iç güvenlik organlarının yetkisizliği hakkında sorunu ortaya koyuyor. Gerçekten her şeyi ve herkesi denetlemek mümkün değil. Herkesin kullanabildiği metro, gar, havalimanı ve pazarlarda sıkça terör eylemleri meydana geliyor. Polis, gizli servisler, ordu kural olarak iyi çalışıyor. Her hafta Kafkasya'dan, teröristlerin yakalanması veya terör eylemlerinin önlenmesine ilişkin haberler geliyor. Ama yalnız şiddet kullanarak, terörizmin beslendiği kaynakları yok etmeden bu sorun çözülemez.



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,645 µs