En Sıcak Konular

Türkiye-Suudi Arabistan arasında KEK protokolü

25 Ocak 2011 14:32 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki siyasi ilişkilerin ekonomiyle taçlandırılması gerektiğini söyledi.

     Şimşek, Türkiye'den Suudi Arabistan'a beyaz et ihracatının önünün açıldığını, iki ülkenin enerjide de işbirliğine gideceğini ifade etti.
     Türkiye-Suudi Arabistan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Protokolü Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Maliye Bakanı Şimşek ile Suudi Arabistan Ulaştırma Bakanı Jubarah Bin Eid Al Suraisry tarafından imzalandı.
     Bakan Şimşek, imza törenindeki konuşmasında, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın üçüncü ülkelerdeki iş fırsatlarını birlikte değerlendireceklerini, KEK toplantılarının da iş adamlarının bu anlamda önünü açacağını söyledi.
     Türkiye ile Suudi Arabistan'ın birçok alanda işbirliği yapabileceğine işaret eden Şimşek, ''Örneğin turizmde Türkiye 30 milyon turist çekti. Dünyada yedinci sırada. Burada hala yatırım imkanları var. Genç bir nüfusumuz var. 30 milyonu internet kullanıyor, 63 milyon cep telefonu kullanıcısı, 44 milyon da kredi kullanıcısı var. Türkiye, hızla büyüyen önemli bir piyasa ve birçok alanda batı ile arasını kapatıyor'' dedi.
     Türkiye'nin kardeş Arap ülkeleri ile ilişkileri geliştirmek istediğini kaydeden Şimşek, Suudi Arabistan'la da iş yapma anlamında çok büyük gelişme bulunduğunu dile getirdi. Suudi Arabistan'ın iş yapma kolaylığı bakımından 15. sırada bulunmasının yarattığı avantaja dikkati çeken Şimşek, bu ülkede Ziraat Bankasına şube açma izni verilmesinin de büyük önem taşıdığının altını çizdi.
     ''Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ticaret hacmi belki düşüktür, yatırımlar da yeterli olmayabilir, ama bizler geleceğe olumlu bakıyoruz'' diyen Maliye Bakanı, iki ülke arasındaki bir Serbest Ticaret Anlaşmasının da uzun vadede ilişkilerin güçlenmesine önemli katkı sağlayacağını ifade etti.
   
     -YATIRIMCILAR TÜRKİYE'DE BULUŞACAK-
   
     Maliye Bakanı Şimşek, imzalanan protokolle Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, GAP İdaresi Başkanlığı ve Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından Suudi Arabistanlı yatırımcılara Türkiye'deki yatırım imkanlarının tanıtılması ve Suudi sermayesinin Türkiye'ye daha fazla çekilmesi amacıyla bir program düzenlenmesinin kararlaştırıldığını da bildirdi.
     Son yıllarda Suudi Arabistan'ın özellikle inşaat ve taahhüt sektöründe büyük projeler başlattığına işaret eden Şimşek, 2020 yılına kadar hayata geçirilmesi planlanan projelerin tutarının 700 milyar doları bulmasının beklendiğini söyledi. Şimşek, bu ülkedeki yatırım projelerinin teknik danışmanlık hizmetlerinin Türk müşavirlik firmaları tarafından yapılması hususunda Suudi tarafına işbirliği yapmaya hazır olduklarını ilettiğini kaydetti.
     Türk iş adamlarının bu zamana kadar 137 projeyle 8 milyar dolarlık proje üstlendiklerini belirten Şimşek, devletin de bunlara destek sağladığını anlattı. Bu yıl söz konusu destek kapsamında Dış Ticaret Müsteşarlığı kanalıyla verilmek üzere 50 milyon dolarlık bütçe ayrıldığını bildiren Şimşek, özel sektörün de bu konuda harekete geçeceğini ifade etti.
     Şimşek, ''Suudi Arabistan tarafından gelen taleple, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşverenleri Sendikası (İNTES) müteahhitlik projelerine yönelik danışmanlık yapacak. İNTES, teknik anlamdaki danışmanlığın yanı sıra burada sektöre yönelik eğitim programları da düzenleyecek'' dedi.
   
     -BEYAZ ET İHRACATINDA ÖNEMLİ ADIM-
   
     Maliye Bakanı Şimşek, protokolle gıda sanayi konusunda da önemli bir adım atıldığını belirtti. Suudi Arabistan'ın Türkiye'den beyaz et ithalatına izin vereceğini kaydeden Şimşek, ''Protokol sonrası Suudi yetkililer, Türkiye'ye gelip, bizim beyaz et üreticilerini inceleyecek. Bu incelemenin ardından beyaz et ihracatının yolu açılacak'' diye konuştu.
   
     -ENERJİDE İŞBİRLİĞİ ARTIYOR-
   
     Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile Suudi Arabistan'ın enerji alanında işbirliği için de çalışma yapacağını bildirdi. Türk ve Suudi Arabistan yetkililerinin teknik düzeyde bir araya gelerek, enerjide işbirliği olanaklarını masaya yatıracağını ifade eden Şimşek, Türkiye'nin bölgedeki diğer ülkelerle de bu konudaki işbirliğini artırmak istediğini dile getirdi.
     Maliye Bakanı, Suudi yetkililerin, Türkiye'deki serbest bölgelerdeki yatırım olanaklarını yerinde inceleme davetlerine de olumlu yanıt verdiklerini söyledi.
   
     -SİYASİ İLİŞKİLER EKONOMİYLE TAÇLANDIRILMALI-
   
     Protokolün tarihi önemde olduğunu belirten Şimşek, 2 ülkenin her alanda dikkat çekici mesafe katettiğini, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki siyasi ilişkilerin de çok iyi olduğunu kaydetti. Maliye Bakanı Şimşek, ''Bu ilişkiler, ekonomiyle taçlandırılmalı'' dedi.
     Türkiye'nin dış ilişkilerde geleneksel politikalardan sıyrıldığına dikkati çeken Şimşek, şunları söyledi:
     ''Hükümet olarak iş adamlarımıza nasıl yardımcı oluruz, Türk ürünlerini nasıl tanıtırız diye adımlar atıyoruz. Bu ülke ile siyasi ilişiklerimiz çok iyi düzeyde. Ancak iş hacmine bakıldığında bunun sınırlı olduğunu görüyoruz. Amacımız ekonomide de bu başarıyı sağlamak. Olaylara yeni bir perspektifle bakmak gerekiyor. İlişkilerimizi ekonomik olarak güçlendirmezsek zayıf kalır. Türkiye'de üretilen ürünleri, iş adamlarımızın yatırımlarını ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bu bağlamda çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Diğer taraftan burada bazı riskler var. Ancak ne kadar risk, o kadar getiriye de bakmak gerekiyor. Esnek, dinamik ve cesaretli olmak zorundayız. Dünyanın her tarafında bütün zorluklara rağmen iş yapıyoruz.
     Suudi Arabistan da bölgede önemli fırsatlar barındırıyor. Burası petrol ihraç eden bir ülke. Ancak sermaye de ihraç etmek zorunda. Çünkü bu ülkenin alt yapı projelerine ihtiyacı var. Biz pozitif olarak bakıp ona göre adımlar atmak zorundayız.''
   
     -VAKIF ESERLERİNİN KORUNMASINA DESTEK-
   
     Bakan Şimşek, KEK Protokolünün sadece ekonomi değil, aynı zamanda tarihi ve kültürel alanda da ortak çalışmalara ortam yaratacağını vurguladı. Suudi Arabistan'ın Türkiye'deki vakıf eserlerinin korunması ve restorasyonuna destek olacağını kaydeden Şimşek, bu ülkedeki vakıf eserlerinin ortaya çıkarılması ve korunması konusunda da işbirliği yapılacağını bildirdi. Şimşek, bu çerçevede, Suudi Arabistan'da Osmanlı Döneminden kalan arşiv belgelerinin incelenmesi için her iki ülkenin uzmanlarından oluşan ekipler oluşturulacağını söyledi.
   
     -SUUDİ ARABİSTAN ULAŞTIRMA BAKANI AL SURAİSRY-
   
     Suudi Arabistan Ulaştırma Bakanı Jubarah Bin Eid Al Suraisry da imza törenindeki konuşmasında iki ülke arasındaki fırsatlara dikkati çekti.
     İki ülke arasında yaşanan bazı sorunların Karma Ekonomik Komisyon vasıtasıyla çözüleceğini ifade eden Al Suraisry, şöyle konuştu:
     ''Biz, bu ilişkileri daha fazla ve daha yüksek seviyelere çıkarabiliriz. Bunu bir fırsat bilerek özel sektöre de bir mesaj vermek istiyorum. Her iki ülke açık pazar ekonomik sisteminde ve bu sisteme dayalı ekonomilerini yürütüyor. İki ülke de ithalatta olsun, ihracatta olsun, para transferleri konusunda verilen imkanlar birçok ülkeden daha ileri seviyede. Ortak projeler gerçekleştirilebilir. Biz bu konuda elimizden gelen desteği vereceğiz. Sizden isteğimiz daha fazla biraraya gelip ortak çalışmalar yapmaktır.''
   
     -CİDDE EKONOMİK FORUMU-
   
     Bu arada Maliye Bakanı Şimşek, KEK toplantılarından sonra 12-13 Martta Cidde kentinde düzenlenecek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da iştirak edeceği Ekonomik Foruma da katılacağını duyurdu.
     Şimşek'in Riyad'daki temasları sırasında, Başbakan Erdoğan'ın hedef olarak ortaya koyduğu 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması konusu da ele alındı. Ziyarette müteahhitler açısından önem arz eden Türk bankalarınca düzenlenen teminat mektuplarının Suudi Arabistan'da kabulü de gündeme geldi. Bakan Şimşek, buna yönelik de görüşmeler yaptı.
     Maliye Bakanı, görüşmelerde, Türkiye'de daha fazla Suudi Arabistanlı öğrencinin eğitim görmesi temennisini de dile getirdi.

A.A.



Bu haber 832 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,932 µs