En Sıcak Konular

Venezuela'dan ucuz benzin geliyor

25 Ocak 2011 11:26 tsi
Petrolü daha çok Rusya, Irak ve Azerbaycan'dan alan Türkiye, yönünü Venezuela'ya çevirdi.

Enerji Bakanlığı, bu ülkeden ucuz akaryakıt ürünleri getirerek iç pazardaki yüksek fiyatları düşürmeyi hedefliyor. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, geçen hafta ülkesine resmî bir ziyaret düzenleyen Enerji Bakanı Taner Yıldız'a, "TOKİ gelip burada konut yapsın, karşılığında petrol verelim." teklifinde bulunmuştu. Dün Ankara'da Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle kahvaltıda bir araya gelen Taner Yıldız da Venezuela'dan ucuz petrol alarak piyasaya sürmek için bir çalışma yaptıklarını açıkladı.
Chavez ayrıca Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO), günde 200 bin varil üretim yapılan iki petrol sahasının işletmesini devretme önerisinde bulunmuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün Ankara'da Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Venezuela temaslarını değerlendiren Bakan Yıldız, beklenenden çok daha iyi sonuçlar aldıklarını aktardı. Chavez'in de isteğiyle bu ülke ile ortak petrol çıkarıp paylaşmayı amaçladıklarını ifade eden Yıldız, maliyet hesaplamalarını yapmak üzere 10-11 Şubat tarihlerinde uzman bir heyetin bu ülkeye gideceğini kaydetti.

Enerji Bakanı, bunun dışında Venezuela'dan ucuz petrol ürünleri alarak Türkiye'de piyasaya sürmek için bir çalışma yaptıklarını bildirdi. Anlaşma sağlanması durumunda petrol nakliye ücretinin 4-6 dolar olacağını; tankerlerin yaklaşık 25 günde Türkiye'ye ulaşacağını ifade etti. Son birkaç yılda yapılan arama çalışmalarıyla Venezuela'nın, Suudi Arabistan'dan bile daha fazla petrol rezervine sahip olduğu tespit edilmişti. Venezuela'da 800-1.000 metre sondajla petrol bulunabiliyor. Güneydoğu Anadolu'da yüzde 10-20 olan petrol bulma şansı, Venezuela'da yüzde 80-90'lara çıkıyor. Enerji Bakanı Yıldız, son dönemde arka arkaya gelen zamlarla tepki çeken akaryakıt fiyatları konusunda ise, "Benzinde tek fiyatı kaldıracağız, rekabeti sağlayacağız." mesajı verdi. Türkiye'de 51 tane dağıtım şirketi ve 14 bin 600 tane bayi olduğunu hatırlatırken, "Sektörde rekabetin oluşması lazım. Benzin ve petrol ürünlerinin tek tarifede kalmamasını istiyoruz. Kalksın biri yüzde 3, yüzde 5 indirim yapsın. Biz bunu istiyoruz." diye konuştu. Doğalgaz fiyatları konusunda ise, "Doğalgaza şu anda zam yok. Çünkü zam yapmayı gerektirecek bir veri yok." değerlendirmesinde bulundu.

TPAO, Venezuela'da 1-1,5 yıl içinde petrol çıkarabilir

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in teklifini değerlendirmek üzere dün Ankara'da, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ve TOKİ Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş'la bir araya geldi. Toplantının ardından yaptığı açıklamada Bakan Yıldız, "Bizim orada yaptığımız çalışmalarda hem petrol ürünleriyle alâkalı hem de ham petrol ürünleriyle alâkalı talebimizi rahatlıkla karşılayabileceklerini söylediler. Hatta kendi sistemleri çerçevesinde ihalesiz TPAO'ya blok saha verebileceklerini kaydettiler. Bu sahanın yaklaşık uzunluğu 600 kilometreye 90 kilometrelik bir mesafe olacak." dedi. Venezuela'da TPAO'nun iki ayrı blok üzerinde sondaj yapmasının planlandığını belirten Yıldız, "Rakamlar ve kapasiteler belirlendikten sonra, bir arama sahası değil, genişletilmiş bir sahayı bize verebileceklerini söylediler. Rakamlarda anlaşabildiğimiz takdirde, 1-1,5 yıl içerisinde oradan petrol çıkartıp getirebileceğiz. Tabii ki bunu, yapacağımız teknik görüşmeler belirleyecek." dedi. Venezuela'da petrol üretmek için 20 milyar dolarlık yatırım gerektiğini vurgulayan Yıldız, Türkiye'nin günde 42 bin varil olan petrol üretiminin Venezuela'da günde 3 milyon varil olduğunu hatırlattı.




Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,001 µs