En Sıcak Konular

Özden Örnek'in günlükleri Avrupa Konseyi raporunda

25 Ocak 2011 08:57 tsi
47 üyeli Avrupa Konseyi, Türkiye ve diğer üye ülkelerden gazetecilerin bilgi kaynaklarını koruması yönünde yasal düzenleme yapmasını istedi.

Buna dayanak olarak da emekli Oramiral Özden Örnek'in 2004 darbe planlarının yer aldığı 'günlük'ü deşifre eden Nokta dergisi ve editörü Ahmet Alper Görmüş'ün başına gelenleri örnek gösterdi. Avrupa Karma Parlamenterler Meclisi (AKPM) kış dönem çalışmalarında yayınlanan raporda birçok üye ülkede gazetecilerin bilgi kaynaklarını koruma konusunda yeterli yasal güvenceye sahip olmadığı dile getirildi. Gazetecilerin görevlerini yapması için bu kaynakların korunması gerektiğini vurgulayan rapor, bu hususun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da 10. madde kapsamında bir özgürlük kapsamında değerlendirildiğini belirtti.

Avrupa Konseyi raporunda Nokta dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş'ün, darbe günlüklerine dayanarak Genelkurmay tarafından kara listeye alınan gazetecilerin isimlerini yayımlamasının ardından hakkında soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Derginin asker baskısı altında kapanmak zorunda kaldığına dikkat çekildi. Gazetecilerin bilgi ve haber kaynaklarını gizli tutmasının kamu yararına olan bir hizmetin devam etmesi için elzem olduğunu belirten rapor, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin geçmişte aldığı kararlarda bunu engelleyici düzenlemeleri reddettiği ve ifade hürriyetini ihlal ettiği belirtildi. Bu doğrultuda karar mekanizması olan Bakanlar Komitesi'nin de tavsiyeler aldığı vurgulandı. Özellikle araştırmacı gazeteciler için haber kaynağının korunması konusunun son derece önemli olduğunu söyleyen Avrupa Konseyi raporu, bunun meslek gereklerinden biri olduğunun altını çizdi. Türkiye'den bu konuda yasal düzenlemeler yapılmasını isteyen Avrupa Konseyi, haber kaynağının açıklanmasının ancak istisnai durumlarda toplumsal veya bireysel çıkarların ve son derece tehlikede olduğu durumlarda gerçekleşebileceğini belirtti. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'e ait günlüklerde, dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur önderliğinde hazırlanan 'Sarıkız ve Ayışığı' darbe planları ayrıntılı olarak anlatılıyordu.
 
zaman



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,746 µs