'polis' pişmanlığı | " /> 'polis' pişmanlığı | "/>

En Sıcak Konular

Örgüt üyelerinin 'polis' pişmanlığı

25 Ocak 2011 08:23 tsi
Örgüt üyelerinin 'polis' pişmanlığı
Terör örgütünden kaçıp 'pişmanlık'tan yararlananların sayısı hızla arttı, polis bu işin sırrını araştırdı. 200 örgüt üyesiyle yapılan mülakatlardan ilginç sonuçlar çıktı.

Polisin, 'Etkin Pişmanlık Yasası'ndan faydalanan örgüt üyeleriyle yaptığı çalışmada oldukça ilginç sonuçlara ulaşıldı. 200 örgüt üyesiyle yapılan mülakatlarda, 'pişmanlığa' neden olan 3 önemli faktör tespit edildi. Yeni model polisin tavır değişliği, 'pişmanlık'ta etkili.İstanbul Maltepe'de geçen ay araç kundaklamalarıyla ilgili PKK'ya yönelik operasyonda yakalanan 12 kişiden 6'sı mahkemece serbest kaldı. Serbest kalanların tamamının TCK'nın 221 maddesi olan 'Etkin Pişmanlık Yasası'ndan faydalandıkları ortaya çıktı. Tıpkı 6 genç gibi 2010'da terör örgütü PKK'dan 70, sol terör örgütlerinden de 6 kişi yasadan yararlandı. İstatistiki verilerde de, 'Pişmanım' diyenlerin her yıl katlanarak arttığı görüldü. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü bu artışının nedenini artıştırdı. Yaklaşık 200 örgüt üyesi ile yüz yüze mülakatlar yapıldı. Pişmanlığın sırrı ortaya çıktı.

1- LİDER KADRO LÜKS YAŞIYOR, VERİLEN SÖZLER TUTULMADI
Örgüt üyelerine göre, özellikle dağ kadrosundaki kaçışların nedenlerinin başında üst kadronun ikiyüzlü ve rahat tavırları geliyor. Üst kadronun lüks yaşamı hayal kırıklığını artıyor. Örgüt üyelerinden biri polise şunları söyledi: Kürt halkı için mücadele etmeyi planlıyorduk. Gittiğimizde bunu göremedik. Kadın erkek ilişkisi olmadığını söylerken kendileri örgütteki kadınlarla ilişkiye giriyor. Bize söz verildiği gibi ailemize bakmıyorlar. Çareyi kaçmakta bulduk.

2- AYAKKABI ÇIKTI, AİLELER  ÇOCUKLAR İÇİN DEVREYE GİRDİ
Mülakatlara göre, polisteki tavır değişimi aileleri de etkiledi. Araştırmada örnek olarak molotof olayına karışan iki çocuğun evine düzenlenen operasyon gösteriliyor. Buna göre, 'Özel Harekat polisiyle birlikte yapılan baskında, terörle mücadele ekipleri kapıyı çaldı. Kapıyı yaşlı bir kadın açınca arama kararı gösterildi. Polisin eve ayakkabılarını çıkarıp girmesi ve nazik tavırları aileyi etkiledi. Aileye, çocuklarının teslim olmalarının çok yararlı olacağı anlatıldı. Aile ertesi gün çocukları teslim etti. İki kardeş de pişmanlık yasasından faydalanıp terör örgütünden koptu.

İşkence var denirdi, polis çok değişmiş
POLİSİ en çok şaşırtan terör suçundan yurtdışına kaçtığı için vatandaşlıktan çıkarılan şahsın söyledikleri oldu. Dağlıca baskınına karışan yeğenini yurtdışına kaçırmaya çalışırken yakalanan E.F. polise verdiği ifadenin ardından serbest kaldı. Yeğeni tutuklanan E.F. bir süre sonra mülakata katıldı. Görüşmede polisin kendisini çok şaşırttığını belirten E.F. şunları söyledi: 'Yıllar önce polis böyle olsaydı vatandaşlıktan çıkmış olmazdım. Polisteki bu değişim, bilgi birikimi beni çok şaşırttı. Yıllarca polisin işkence yaptığını anlattılar. Örgütler bunu propaganda malzemesi yaptılar. Oysa şimdi bambaşka bir polis var. Keşke yeğenim de bunların farkına varıp hata yapmasaydı.'

Dağa ulaştı
Mülaktalara göre bir faktör de, pişmanlık yasasının kulaktan kulağa dağa kadar ulaşmış olması.

Yıl yıl artıyor
POLİSİN yaptığı araştırmada, yıllara göre 'pişmanım' diyen terör örgütü üyesi sayısındaki artış da belirlendi.  Son olarak PKK üyesi 6 kişiyle birlikte 2010 yılında sadece İstanbul Emniyeti'ne başvuran 70 kişinin yasadan faydalandığı ortaya çıktı. Terör örgütü PKK'dan çözülmelerin yıllara göre artış gösterdiği ortaya çıktı. Buna göre İstanbul'da 2005 yılında 10,  2006 yılında 17,  2007 yılında 23, 2008 yılında 27, 2009 yılında ise 43 kişi etkin pişmanlık yasasından faydalandı.

Sağdan  soldan
POLİSİN yaptığı araştırmada sadece PKK değil diğer sol ve sağ terör örgütlerinin üyelerinin de yasadan faydalandığı ortaya çıktı. Buna göre son iki yıl içerisinde sol terör örgütlerinden 7, sağ terör örgütlerinden ise 9 kişi polise başvurdu, 'pişmanım' dedi.

akşam



Bu haber 1,077 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,667 µs