En Sıcak Konular

CHP'nin adam kaçırma planı

25 Ocak 2011 08:16 tsi
CHP'nin adam kaçırma planı

CHP MYK'nın dünkü toplantısında Batum'un önerisi tartışmaya açıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Batum, Ergenekon sanıkları Balbay ve Özkan'ın milletvekili adayı gösterilmeleri önerisini Parti Meclisi'ne sunacağını açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan gazeteci Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın CHP'den milletvekili olmalan için Parti Meclisi'ne (PM) öneri sunacağını açıkladı. Bu şok açıklama parti içinde değerlendirilirken, hukuk tartışmasını da beraberinde getirdi. CHP kulislerinde "Silivri'de yargılananlann milletvekili seçilseler bile cezaevinden çıkamayacaklari' konuşuluyor.

İlk işaret Silivri'de

Silivri'de yargılanan bazı isimlerin CHP'den milletvekili seçilerek cezaevinden çakacağı iddiası, bir süredir siyasette dile getiriliyordu. Ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum tarafından dile getirilen bu formülle ilgili net açıklama yapmamıştı. Silivri'de geçen haftaki duruşmada ilk işareti veren Batum, dün de ilk kez formülü açık olarak isimlendirdi. Batum, Balbay ve Özkan'ın milletvekili olması için PM'ye öneri sunacağını belirtti. Bunun sadece kendi fikri olduğunu belirten Batum, PM'de bunun için direceğini söyledi.

Batum'un Silivri çıkışı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılan Merkez Yürütme Kurulu toplantısında tartışıldı. Bugün'ün aldığı bilgiye göre, bazı yöneticiler "konunun gündeme gelmesi AKP'nin işine yanyor" diyerek rahatsızlığını dile getirdi. Batum ise eleştirilere "Ne alakası var" karşılığını verdi. Batum, MYK'nın ardından "resmi" açıklama yapmazken, özel kalemi Genel Merkez'den ayrıldığını söyledi.

Tamaylıgil: Değerli kişilikler

CHP Genel Sekreteri ve Sözcüsü Bihlun Tamaylıgil ise MYK sonrası yaptığı açıklamada, Balbay ve Özkan'ın adaylıklarının MYK'da değerlendirilmediğini belirterek, "Çok değerli kişilerdir. Önemli mücadelelerin arkasında olmuş kişilerdir. PM son karar merci. PM'ye sunulduğu zaman bu süreçteki en yetkili organı kararını verecektir" dedi.

Ergenekon sanıklarının CHP'den milletvekili adayı yapılacağı iddiaları kulislerde bir süredir "Tuncel formülü" olarak dile getiriliyordu. BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, terör örgütü üyesi olmak suçlaması ile yargılanırken İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili seçilmişti. Kapatılan DTP'nin kurucu üyesi olan Tuncel, DTP Kadın Meclisi Sözcüsü iken "terör örgütü üyeliği" suçlaması ile tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

9 ay cezaevinde kalan Tuncel, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili seçilince, 25 Temmuz 2007'de cezaevinden tahliye edilmişti.

Demirtaş'a takıldı

Ancak Tuncel'in tahliyesi örnek gösterilerek dile getirilen formül, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki Yargıtay 9. Ceza Dairesinin kararma takıldı. Demirtaş, İHD Diyarbakır Şube Başkanlığı yaptığı dönemde telefonla katıldığı Roj TV'deki konuşmasında, ''suçu ve suçluyu övmek'' suçundan, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 9. Ceza Dairesi ise mahkemenin verdiği kararı esastan bozmuştu. Kararın, Silivri'de yargılanan isimleri ilgilendiren bölümü ise Anayasa 14. maddesine atıfta bulunulması oldu. Kararda, "yasama dokunulmazlığının sınırlandırıldığı, sanığın 22 Temmuz 2007 Genel Seçimleri'nde milletvekili seçilmiş olsa bile suça konu yargılama terör suçu kapsamında kaldığından devam etmesi gerektiği" kaydedilmişti.

Durumdan vazife çıkardı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, geçtiğimiz cuma günü 2. Ergenekon davasının 99. duruşması öncesinde Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve CHP üyelerinin sanıklara destek vermek amacıyla yaptığı eylemde "Balbay ve Özkan'ı milletvekili yapın" sloganlarına "Mesajı alıyorum" diye cevap vermişti. Batum, önceki gece İzmir'de benzer açıklamalarda bulundu. Hükümetin hukukun genleriyle oynadığını savunan Batum, "Amacımız şu, oradaki aydınları partiye alarak veya başka bir yöntemle kurtarmak. İktidara baskı kurarak da olabilir" demişti. Bu iddialar ilk gündeme geldiğinde, "Böyle bir çalışmamız yok" diyen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ise "Allah kerim" sözleriyle de açık kapı bırakmıştı.

Tekin: Herkesin aday olma hakkı var

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Genel Merkez'de konu ile ilgili gazetecilerin soruları üzerine "Genel Başkan, ciddi halk hareketi başlattı. Ancak bunların hiçbirisi haber olmadı. Türkiye'nin ve CHP'nin şu anki gündemi işsizlik, yoksulluk, yolsuzluk. CHP'nin bugün gündeminde adaylık konusu mu var? Nisanda konuşulur bunlar. Herkesin aday olma hakkı var ancak adaylıklar nisan ayında değerlendirilecek. Adı ister Ahmet ister Mehmet olsun. Bugün yolsuzluk, işsizlik konuşulacak" dedi.

Kanadoğlu ne diyecek?

Tartışmanın ilginç bir başka boyutunu ise CHP'ye katılmaması beklenen Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun süreçle ilgili görüşü oluşturuyor. Kanadoğlu, Yargıtay'ın BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş kararının önce de Sebahat Tuncel'in tahliyesine karşı çıkmıştı.

"Vahim hata" demişti

Kanadoğlu, Tuncel'in tahliyesine "vahim hata" diyerek karşı çıkmış, soruşturmanın milletvekili seçiminden önce oluştuğuna dikkat çekerek, Tuncel'in tahliye edilmemesi gerektiğini söylemişti. Kanadoğlu'na destek veren bazı hukukçular da, Tuncel hakkında terör örgütü ile ilişkisi nedeniyle başlatılan soruşturmanın seçimlerden önce gerçekleştiğini, bu nedenle milletvekilliğinden kaynaklanan yasama dokunulmazlığının kazanılmadığı görüşünü dile getirmişti. Bu nedenle Tuncel'in, milletvekili seçilse dahi tahliye edilemeyeceği görüşü de ifade edilmişti.

bugün



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,468 µs