En Sıcak Konular

Uluslararası kurallar ayaklar altına alındı

23 Ocak 2011 21:54 tsi
Uluslararası kurallar ayaklar altına alındı Türkiye tarafından İsrail'in Mavi Marmara saldırısı için oluşturulan Ulusal Araştırma ve İnceleme Komisyonu, gerçeklere rağmen İsrail Silahlı Kuvvetlerini aklayan bir biçimde sonuçlanmasını "esefle" karşıladığını bildirdi.

 "İsrail'in insani yardım konvoyuna gerek savaş, gerek barış zamanında geçerli hukuka aykırı biçimde düzenlediği saldırının, gerçekleştirilme tarzı bakımından da bütün uluslararası prensip, kural ve normları ayaklar altına aldığını" belirtti.

Ulusal Araştırma ve İnceleme Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, İsrail Silahlı Kuvvetlerinin 31 Mayıs 2010 tarihinde, Gazze Şeridi'ndeki halka insani yardım malzemesi ulaştırmak üzere 37 değişik ülkeden ve farklı dinlerden yardım gönüllülerinin bir araya getirdiği konvoya uluslararası sularda saldırdığı hatırlatılarak, saldırıda 9 kişinin öldürüldüğü, onlarca kişinin de yaralandığı anımsatıldı.

Türkiye'nin saldırıyla ilgili tüm hususları aydınlığa kavuşturmak üzere, ilgili kurumların temsilcilerinden oluşan bir Ulusal Araştırma ve İnceleme Komisyonu oluşturduğu belirtilen açıklamada, Türkiye'nin talebi üzerine 1 Haziran 2010 tarihinde acilen toplanan BM Güvenlik Konseyinin kabul ettiği Başkanlık Açıklaması uyarınca, BM Genel Sekreterinin de bir Soruşturma Paneli ihdas ettiği kaydedildi. Açıklamada, İsrail'in de bir komisyon marifetiyle kendi ulusal soruşturmasına başladığı hatırlatılarak, ayrıca BM İnsan Hakları Konseyinin de saldırıyla ilgili insan hakları hukuku ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin tespiti amacıyla bir Uluslararası Veri Toplama Misyonu görevlendirdiğine işaret edildi.

Açıklamada gelinen süreç özetlenirken, Türkiye'nin komisyonunun BM'nin konuyu süratle ele alma yönündeki çağrısını dikkate alarak, çalışmalarını yoğun bir şekilde yürüttüğü ve 1 Eylül 2010 tarihinde BM Paneline Ara Raporunu sunduğu kaydedildi. Komisyonun ayrıca, sürecin mahremiyetine özen göstererek bugüne kadar raporunu kamuoyuna açıklamaktan kaçındığı belirtilen açıklamada, "Buna mukabil, raporunu sürekli geciktirerek Panelin çalışmalarını engelleyen İsrail tarafı ise raporunu BM Paneline sunmadan önce kamuoyuyla paylaşma cihetine gitmiştir" denildi.

-TÜRKİYE'NİN KOMİSYONU BUGÜN BİR ARAYA GELDİ-

Açıklamada, bu gelişmeleri etraflıca değerlendirmek üzere bugün bir araya gelen Komisyonun, İsrail'in sergilediği yapıcılıktan uzak tavır karşısında, bu aşamada aşağıdaki hususları kamuoyuyla paylaşmayı kararlaştırdığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"-İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik sözde deniz ablukası yasal dayanaktan ve meşruiyetten yoksundur. Hukuk dışı olan bu uygulamanın uzantısı niteliğindeki İsrail saldırısı da aynı şekilde hukuka aykırıdır.

Uluslararası hukuka göre ablukalar ancak 'uluslararası' nitelikli silahlı çatışmalarda uygulanabilir bir savaş yöntemidir. İsrail'in bir yandan Hamas ile olan silahlı çatışmasını 'uluslararası' olarak nitelendirmekten kaçındığı, diğer yandan uluslararası deniz savaşı hukuku alanında önemli bir külliyat niteliğindeki San Remo El Kitabını sözde ablukasına ve buna bağlı uygulamalarına dayanak olarak öne sürdüğü görülmektedir. Oysa, San Remo El Kitabı, abluka kurma ve açık denizlerde gemi durdurmaya ilişkin hükümleri de dahil, sadece uluslararası silahlı çatışmalara yönelik hukuk kurallarını içermektedir. Hamas'la olan silahlı çatışmasını uluslararası olarak tanımlamadığı müddetçe İsrail'in bu çatışma bağlamındaki hiçbir uygulamasını San Remo El Kitabına dayandırması hukuken mümkün değildir.

-Kaldı ki, İsrail'in sözde ablukası hukuki açıdan böylesine dayanaksız olmasaydı dahi, uygulanış tarzı nedeniyle yine hukuka aykırılıktan kurtulması mümkün değildir. Zira, İsrail, bir deniz ablukasının yasal kabul edilebilmesi için gerekli olan çeşitli koşulları yerine getirmemiştir."

Açıklamada, İsrail'in sözde ablukasının ayrıca, uluslararası hukukun "orantılılık", "gereklilik" ve "makul olma" koşullarını da karşılamamakta olduğu vurgulanarak, Gazze Şeridi'ne yönelik kısıtlayıcı politikasını güvenlik ihtiyaçlarının haklı gösterebileceği boyutun çok ötesine geçiren İsrail'in askeri amaçla kullanılması mümkün olmayan günlük tüketim maddelerini dahi sivil halkı cezalandırmak maksadıyla yasakladığı, bu durumun sözde ablukanın keyfiliğini de açıkça ortaya koymakta olduğu belirtildi. "Uluslararası hukuk, sivil halka açlık çektirmek amacıyla uygulanan, ya da orantısız zarar veren ablukaları yasaklamaktadır" denilen açıklamada, BM Güvenlik Konseyi, BM İnsani Yardım Mekanizması OCHA, Dünya Gıda Programı, Uluslararası Kızılhaç Komitesi, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Dünya Bankası, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, BM Kalkınma Programı ve BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı gibi çok sayıda uluslararası kuruluşun Gazze'deki insani durumu "dehşet veren", "kabul edilemez", "sürdürülemez" veya "hukuk dışı" olarak nitelendirdikleri dikkate alındığında, İsrail'in sözde ablukasının uluslararası hukuka bu noktada da aykırı düştüğünün bariz şekilde göze çarpmakta olduğu bildirildi.



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,037 µs