En Sıcak Konular

Lieberman'dan şaşırtıcı barış taslağı

23 Ocak 2011 13:01 tsi
Lieberman'dan şaşırtıcı barış taslağı

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Filistinlilere teklif edilmek üzere "şaşırtıcı" bir barış planı taslağı hazırladı.

Lieberman, söz konusu taslakta Batı Şeria'nın "sadece yarısı" üzerinde bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını öneriyor. Bu miktarın Filistinlilerin taleplerinin çok çok altında olması göze çarparken, Filistinli arabulucu Saib Erakat bu Lieberman'ın "yeni buluşu" bu önerisini "tamamen reddettiklerini" açıkladı.

İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, Filistinlilere önerilmek üzere yeni bir anlaşma taslağı hazırladı. İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesinin ortaya çıkardığı ve bugün sayfalarında yer verdiği anlaşma, Dışişleri Bakanlığı tarafından, 1967 sınırlarına dayalı daha geniş bir Filistin devleti uluslararası kamuoyu tarafından kabul edilmeden önce bir "önleyici (pre-emptive) saldırı" olarak görülüyor.

ABD'nin arabuluculuğundaki barış görüşmeleri halen askıda dururken, Brezilya ve Arjantin gibi Latin Amerika ülkelerinin Filistin'in bağımsızlığını kabul etmesinin Lieberman'ı hareket geçirdiği aktarılıyor. Lieberman'ın, Batı Şeria'nın yüzde 45- ila yüzde 50'lik kısmı üzerinde kurulmasını öngördüğü Filistin devleti planında, Filistin kentlerini birbirine bağlayan kara ve demiryollarının bir kısmı, ilginç şekilde İsrail'in elinde tuttuğu bölgelerin içinden geçiyor.

Anlaşmada İsrail yerleşimlerinin kaldırılıp kaldırılmayacağına dair bir madde bulunmuyor. Anlaşma taslağı hakkında açıklama yapan Lieberman'ın sözcüsü Tzahi Moshe ise metnin hala bakanlıkta incelendiğini ve son hali verildikten sonra Başbakan Benjamin Netanyahu'ya sunulacağını söyledi. Aralık ayındaki İsrail-Filistin görüşmeleri, kendisi de bir yerleşimci olan Lieberman'ın, yeni inşaatların durdurulmasını öngören memorandumu uzatmaması üzerine bozulmuştu.

Öte yandan Ordu Radyosu'na konuşan Filistinli arabulucu Saib Erakat da "Netanyahu ve Lieberman'ı, İsrail'de barış ve güvenlik içinde yaşamaları için kendi zamanlarından öteye gitmeye ve Filistin devletini 1967 sınırlarıyla ve Doğu Kudüs başkent olmak üzere tanıyan ilk liderler olmaya çağırıyorum." dedi. Lieberman, Aralık ayında yaptığı açıklamada İsrail'in sağcı koalisyonunun Filistinlilerin taleplerini kabul etmek gibi bir eğilimi olmadığını, geçici ve uzun vadeli bir anlaşma içeren "B Planı" tamamlamak olduğunu söylemişti.

cihan



Bu haber 1,118 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,835 µs