En Sıcak Konular

Bilgisayarınız yavaşsa mutlaka okuyun

23 Ocak 2011 12:17 tsi
İşte sizi delirtecek kadar yavaş çalışan bilgisayarınızı uçuracak püf noktaları...

PC'ler, içlerinde biriken sanal çöplüğün etkisiyle zamanla yavaşlıyorlar. Ancak tabi ki bunun bir çözümü var. Ücretsiz veya uygun ücretteki bazı programlar yardımıyla ağır bilgisayarınızı ilk günkü genç ve dinamik haline geri getirebilirsiniz.

Gereksiz her şeyi temizleyin

CCleaner, PC'niz için birçok kapsamlı temizleme aracını bir arada sunuyor. CCleaner, programların, tarayıcıların ve Windows'un geride bıraktığı tüm gereksiz dosyaları, .tmp dosyalarını, ön bellek dosyalarını, dosya parçalarını, geçmiş listelerini ve daha fazlasını siliyor.

Program, bu özellikleriyle bile yeterince iyi, ancak daha da fazlasını sunuyor. Program içerisindeki kayıt defteri temizleyicisini kullanarak gereksiz kayıt defteri girdilerini kaldırmanız mümkün.

Faydasız programları kaldırın

Yeni bir PC aldığınızda diskin temiz olmasını ve gereksiz yazılımlarla yüklü olmamasını bekleyebilirsiniz, ancak bu beklentiniz her zaman gerçekleşmeyebilir. Yeni PC'nizde birçok istenmeyen demo, deneme sürümü program vs. yüklü olabilir. Bu faydasız programlar sabit diskinizi doldururlar ve PC'nizin performansını düşürebilirler.

Peki ne yapmalısınız? PC Decrapifier'i kullanarak düzinelerce işe yaramaz yazılımı PC'nizden kaldırabilir, onu tertemiz bir hale getirebilirsiniz. Program tüm gereksiz yazılımları kaldırmıyor ancak 'bilinen gereksiz yazılımlar listesine' dayanarak bilinen gereksiz demoları, deneme sürümlerini siliyor.

Kayıt defterini küçültün

Sistem yavaşlamalarına en çok sebep olan şeylerden biri de yüklü programlar, ayarlarınız ve daha fazlasını içeren Windows Kayıt Defteri'dir. Zamanla yeni yazılımlar yükleyip kaldırıkça ve ayarlarınızı değiştirdikçe kayıt defteri kullanılmayan, hatalı veya birbiriyle çakışan girdilerle dolmaya başlar. Bunun sonucunda sisteminiz daha yavaş bir hale ve kilitlenmeye daha yatkın bir hale gelir.

Ancak şunu da söyleyelim ki, kayıt defterini temizleme tartışmalı bir konudur. Kayıt defteri temizliği bazen PC sorunlarını giderebilirken, bazen tam tersine yeni sorunlar oluşturabilir.

Kayıt defterinizi temizlemek istiyorsanız, Advanced Registry Optimizer 2010'u deneyebilirsiniz. Program problemleri bulup otomatik olarak onarabiliyor veya hangi öğeleri kaldırmak istediğinizi siz seçebiliyorsunuz. 100'den fazla girdiyi temizlemek için programı satın almanız gerekiyor (30 dolar). Kayıt defterinizi temizleme konusunda eminseniz bu programı deneyebilirsiniz, aksi halde CCleaner yeterli olacaktır.

Advanced Registry Optimizer 2010'u veya herhangi bir kayıt defteri temizleyiciyi kullanmadan önce, meydana gelebilecek sorunlara karşı her zaman yeni bir sistem geri yükleme noktası oluşturmalısınız.

Tekrarlayan dosyaları silin

Bir dosyanın kopyaları sabit disk alanınızı boşa harcıyor olabilir. Bunlar yüzlerce megabayt yer harcayan müzik veya fotoğraf dosyaları olabilir. Eğer birbirinin aynı olan dosyalar farklı isimlerde veya farklı klasörlerdeyse onları bulmak zor olabilir. DupeRazor Duplicate Files Removal Kit'i kullanarak aynı dosyaların bir listesini görebilir ve istediklerizi silebilirsiniz. Program oldukça hızlı çalışıyor ve binlerce dosyayı birkaç dakikada inceleyebiliyor.

Sabit diskinizi birleştirin (SSD'ler hariç)

PC'nizdeki yavaşlığın nedeni sabit diskinizdeki dosyaların parçalanmış olması olabilir. Windows, dosyaları parçalar halinde saklar ve siz dosyaları açıp kaydettikçe bu parçalar diskin farklı yerlerine yazılırlar. Bu dosyaları açtığınızda farklı parçaları diskin farklı alanlarından yükleyebilmek için PC'nizin daha çok çalışması gerekir.

Auslogics Disk Defrag'ı kullanarak hangi dosyaların parçalandığını görebilir ve diskinizi birleştirebilirsiniz. Program, diskinizi birleştirmeye yönelik bir çok seçenek sunuyor. Sistem dosyalarını sabit diskinizin başlangıcına taşıyarak sisteminizi hızlandırmanız dahi mümkün.

PC'niz daha hızlı açılsın

PC'nizin ilk yüklenmesi bitmek bilmiyor mu? Bunun nedeni Windows'la beraber açılan gereksiz programlardır. Bu programlar yüklendikten sonra da PC'nizi yavaşlatmaya devam edebilirler. Soluto ile bu sorunu çözebilirsiniz.

Soluto, arka planda çalışıyor ve başlangıçta yüklenen tüm uygulamaları ve hizmetleri inceliyor. Program farklı kullanıcılardan da aldığı verileri kullanarak başlangıçta açılması gerekmeyen programları gruplandırıyor. Hangi programların yükleneceğini, hangilerininse yüklenmeyeceğini seçmek size kalıyor.

chıp



Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,720 µs