En Sıcak Konular

Abdullah Gül’ün Exeter Üniversitesi sırrı!

0 0 0000 00:00 tsi
Abdullah Gül’ün Exeter Üniversitesi sırrı! İngiltere’deki Exeter Üniversitesi Abdullah Gül’ün ve Türkiye’nin siyasi hayatında önemli bir yer tutmaya başladı! Türk siyasi hayatında muhafazakar referanslarla hareket eden bir çok politikacı ve bürokratın hayatında bu garip üniv

Önce bu üniversite hakkında biraz bilgi verelim... İngiliz Üniversiteleri arasında  “Kürt Araştırmaları Enstitüsü” olan tek yüksek öğretim kurumu burasıdır. Bünyesinde Arap ve İslami Araştırmalar Enstitüsü de barındırır. 

İngiliz istihbarat servislerinin yurt dışı görevlere gönderilecek ajanlarının önemli bir bölümü Exeter Üniversitesi’nde eğitim görür. Ayrıca Arap ve İslam Dünyası ile Kürtler hakkında uzmanlaşması gereken İngiliz gizli servis elemanları da bu üniversitede eğitim görür.

Exeter Üniversitesi’nden mezun olan veya doktorasını burada yapanlar daha sonra özellikle İslam ülkelerinde önemli ekonomik ve siyasi kuruluşların başında veya devlet görevlerinde görmek mümkündür. Mesela İslam Kalkınma Bankası’nın bütün önemli yöneticileri Exeter Üniversitesi’nde yüksek lisans veya doktora yapmıştır.

Örneğin İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğu, Exeter Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalar yapmıştır. 

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da Exeter Üniversitesi’nin rahle-i tedrisinden geçmiştir. Nihayet Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül de bu üniversitede eğitim görmüştür. Yılmaz’ın bu üniversitedeki sınıf arkadaşıdır!

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tutulmaz Exeter Üniversitesi’nde kamu yönetimi yüksek lisansı yapmıştır. İçişleri Bakanlığı, birçok kaymakam adayını Milli Güvenlik Akademisi eğitiminden sonra Exeter Üniversitesi’ne göndermiş ve burada dil eğitimi almasını sağlamıştır.

Halen Türkiye’de, özellikle Güneydoğu ilçelerinde görev yapan birçok kaymakam ve vali yardımcısı Exeter’de doktora yapmıştır! Yüksek yargı organlarından da tetkik hakimleri Exeter Üniversitesinde yüksek lisans eğitimine gönderilmektedir.

Tabii bu üniversitenin sadece Türk öğrencileri ünlü değil… Şöhretli İngiliz talebeleri de mevcut… Mesela Harry Potter serisinin yazarı Joanne Rowling, Exeter Üniversitesi’nde, Fransızca ve klasik edebiyat okumuş!

Üniversite’nin başında Tim Niblock bulunmaktadır. Bizim açımızdan önemi Abdullah Gül’e fahri doktora unvanı veren kişi olmasıdır. Abdullah Gül, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve Prof. Sebahattin Zaim gibi hocalarının teşviki ve sağladıkları Milli Kültür Vakfı bursu ile 1976-1978 yıllarında Fehmi Koru ve Şükrü Karatepe ile birlikte İngiltere’ye gönderilmiş.

Dönüşte Sebahattin Zaim’in daveti ile Sakarya Üniversitesi’nde görev almıştır. Doktara tezi, “Türkiye ile İslam Ülkeleri Arasındaki Ekonomik İlişkilerin Gelişimi”  başlığını taşır. Tez hocası ise yine Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’tır.

Sonuç olarak bu üniversitenin öğrencileri gayet başarılı oluyorlar. Nedeni bilinmez ama şimdi bir öğrencisi de Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı olma yolunda hızla ilerliyor. Muhtemelen üniversite yıllıklarında Gül’ün ayrı bir bölümü olacak. (Bu haber köşe yazarı Arslan Bulut’un konuyla ilgili seri yazılarından derlenmiştir.)
 




Bu haber 26,845 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,080 µs