En Sıcak Konular

Koşaner füze zirvesine gidiyor

23 Ocak 2011 09:54 tsi
Koşaner füze zirvesine gidiyor 

Org. Koşaner, NATO'nun Türkiye'de konuşlandırmak istediği füze kalkanı projesinin son detaylarını görüşmek üzere salı günü Brüksel'e gidiyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, NATO'nun Türkiye'de konuşlandırmak istediği füze kalkanı projesinin son detaylarını görüşmek üzere Salı günü Brüksel'e gidiyor. Org. Koşaner, sistemin komuta kontrol uygulamalarıyla ilgili müzakerelerde bulunacak. 25-28 Ocak tarihlerindeki NATO Askeri Komite Toplantısı'na katılacak olan Org. Koşaner'in, radarların Türkiye'de nereye kurulacağı, alınan sinyallerinTürkiyeile ne kadar paylaşılacağı ve komuta merkezinde ne kadar Türk askeri personelinin çalışacağı gibi konulara odaklanması bekleniyor. 19 Kasım 2010'da Lizbon'da düzenlenen zirvede mutabakat sağlanan füze kalkanına ilişkin yol haritasının Haziran'da düzenlenecek NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na kadar tamamlanacağı belirtiliyor. Bu süre içinde dışişleri bakanları, genelkurmay başkanları ve daimi temsilciler nezdinde müzakerelerin devam edeceği öğrenildi. Savunma Bakanları toplantısına kadar balistik füze tehdidine karşı Türkiye'de kurulacak sistemin tüm detayları netleşecek.

NATO'YA ENTEGRE

Türkiye'nin milli füze kalkanı projesi ise NATO'nun sistemi doğrultusunda yeniden şekillendi. 4 ülkeden teklif alan Türkiye, sistemlerin NATO'nun füze kalkanına entegre olup olamayacağını da dikkate alacak. Kaynaklar, Türkiye'nin kendi füze kalkanı projesinde, sistemin NATO'nunkine de uyum sağlayabilme koşulu getirdiğini belirtiyor. Türkiye'nin bu koşulunu yerine getirmek için, İtalya-Fransız ortaklığı Eurosam yeni bir sistem geliştirdi. T-LORAMIDS adı verilen sistem, NATO'nun füze kalkanına da entegre olabilecek şekilde üretildi. 2 milyar dolara mal olması beklenen proje için Eurosam'ın yanı sıra ABD,Rusyave Çin de teklif vermişti. Sistemin en geç 2012'de aktif olarak hizmete girmesi hedefleniyor. İkisiAnkarave İstanbul'a yerleştirilecek olan hava savunma sisteminden geriye kalan ikisi ise tehdit düzeyindeki değişikliğe göre konuşlandırılacak.

sabah



Bu haber 948 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,454 µs