En Sıcak Konular

Aliyev, Bakan Yıldız'ı kabul etti

22 Ocak 2011 19:45 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye-Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyonu toplantısına katılmak üzere geldiği Bakü'de, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Bakan Yıldız görüşmesi basına kapalı gerçekleşti. Görüşmede, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natig Aliyev ile iki ülkeden yetkililer de hazır bulundu.

İki ülke heyet başkanları Bakan Taner Yıldız ile Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abil Şerifov'un ikili görüşmesinden sonra Türkiye-Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısına geçildi.

Bakü'de bu yıl 6'ncısı düzenlenen Türkiye-Azerbaycan KEK toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye'den geniş bir heyetle toplantıya katıldıklarını, ikinci vatan olarak gördükleri Azerbaycan'da gösterilen misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bakan Yıldız, Cumhurbaşkanı Aliyev ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak da, ''Dost ve kardeş ülke Azerbaycan'la ilişkilerimizi daha da kuvvetlendirecek, daha da birbirimize perçinleyecek yapıyı, bu toplantılarda kuracağımıza olan inancım bir kez daha pekişti'' ifadelerini kullandı.

Yıldız, söz konusu toplantının, yapılması planlanan Yüksek Düzeyli İşbirliği toplantısına hazırlık olduğunu da belirtti.

-PROTOKOL VE NİYET MEKTUBU İMZALANDI-

Ulaştırma Bakanlığında gerçekleştirilen KEK toplantısında, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abil Şerifov ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ticari, ekonomik, gümrük, ulaştırma, sanayi, enerji, turizm gibi konuların ele alındığı toplantıya ilişkin protokolü imzaladılar.

Bu arada, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ile Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı, Milli Jeoloji Değerlendirme Hizmeti arasında ''yer bilimleri ve maden kaynakları aranması, değerlendirilmesi'' konulu niyet mektubu da imzalandı.

Niyet mektubunu Türkiye adına, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürü Mehmet Üzer imzaladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Aliyev ile Şahdeniz 1, Şahdeniz 2 projeleriyle ilgili yapılabilecekleri görüştüklerini, hem Türkiye hem Azerbaycan hem de Avrupa için geliştirilebilecek projelerden bahsettiklerini söyledi.

Azerbaycan'ın, petrol ve doğalgaz kaynaklarını sürekli geliştirmesinin memnuniyet verici olduğunu kaydeden Yıldız, ''Ne kadar kaynak açığa çıkarsa, o kadar zenginleşme olacak, o kadar daha çok halkın refah seviyesi yükselecektir. Bu da hepimizin kazancıdır'' diye konuştu

Gazetecilerin ''Güney Koridoru Projesi çerçevesinde en çok öncelik verilen hangi proje olacak. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı bir ipucu verdi mi?'' sorusuna Yıldız, ''Kendileri bu fizibilite sonucunda, bu çalışmaların sonucunda teknik değerlendirmelerini kamuoyu ve bizlerle paylaşacaklarını söylediler. Bu hesaplamaların devam ettiğini belirttiler'' yanıtını verdi.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin Azerbaycan'dan aldığı doğalgazla ilgili bir soruya karşılık verirken de, Türkiye'nin geçen yıl bu konuda anlaşma yaptığını hatırlatarak, ''Yalnızca Şahdeniz 1'den şu anda aldığı gazdan değil, aynı zamanda Şahdeniz 2 projesi dediğimiz projeden de 2017'den sonrası ile alakalı artan ve 6 milyar metreküpü bulan gaz anlaşması yapmıştı. Biz bu anlaşmanın arkasındayız ve Türkiye, büyüyen ihtiyacının, öncelikle dost ve kardeş ülke Azerbaycan'dan tedariki ile alakalı iradesini ortaya koymuştur'' diye konuştu.

Bakan Yıldız'ın, Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natig Aliyev ile görüştükten sonra Bakü'den ayrılması bekleniyor.

A.A.



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,222 µs