En Sıcak Konular

Danıştay'ın kararı, demokratikleşme sancısıdır

22 Ocak 2011 18:35 tsi
Bağımsız İzmir Milletvekili Recai Birgün, Danıştay'ın başörtülü öğrencilerin Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)'na ilişkin düzenlemeyi durdurma kararına tepki gösterdi.

Başörtüsü konusunda Türkiye'de bir uzlaşı sağlandığına dikkat çeken Birgün, "Hem iktidar hem muhalefet partilerinin ileri gelenleri, artık bu başörtüsü konusunun gündemden düşmesi gerektiğini, bunun bireysel hak ve özgürlükler alanında değerlendirilmesi gerektiği konusunda ortak bir kanaate vardılar. Bu konuda sessiz bir konsensüs ortamı sağlanmışken Danıştay'ın aldığı bu karar uygun olmadı." dedi.

Danıştay 8. Dairesi, 2010 ALES sonbahar dönemi kılavuzundaki kılık kıyafet düzenlemesinin yürütmesini 'fiziksel teşhiste güçlük oluşacağı ve sınav güvenliği açısından olumsuz sonuçlar doğabileceği' gerekçesiyle durdurmasına tepkiler sürüyor. Cihan'a konuşan Bağımsız İzmir Milletvekili Birgün, "Aslında bu başörtüsü konusunda Türkiye'de tam bir konsensüs sağlanmış gibiydi. Hem iktidar hem muhalefet partilerinin ileri gelenleri, artık bu başörtüsü konusunun gündemden düşmesi gerektiğini, bunun bireysel hak ve özürlükler alanında değerlendirilmesi gerektiği konusunda ortak bir kanaate vardılar. Bu konuda bir uzlaşı sağlanmışken, sessiz bir konsensüs ortamı sağlanmışken Danıştay'ın aldığı bu kararın uygun olmadığını düşünüyorum. Doğrusu Türkiye'nin sorunlarının çözülmesi aşmasında doğru bir karar bulmuyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin demokratikleşme konusunda attığı adımlara bazı kurumların ayak uydurmada sorun yaşandığını söyledi. "Türkiye eski bir süreçten başka bir sürece geçiyor." diyen Birgün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni sürecin insanlara bireysel ve temel haklar konusunda daha fazla imkan verdiğini düşünüyorum. Bunların sancıları herhalde bu yaşanan şeyler. Ama artık bunun dönüşü yoktur. Yeni süreçte özgürlükler baskı yolu ile denetim altına alınamaz. Türkiye'de vatandaş hak ettikleri bireysel hak ve özgürlükleri herhangi kisve altında bastırılması yok sayılması artık mümkün değildir, olmamalıdır da.. öncelikli bu hakları kullanabildikleri kadar genişletmektir. Bunun da bazı sıkıntıları olacaktır tabi olarak, bence bir ç ok sıkıntıyı aştı bu konuda büyük adımlar attık. Bu ufak sıkıntılardır bunların da zaman içinde çözüleceğine inanıyorum. Toplumun gerilmesini doğru bulmuyorum. Ama bu değişimin sancıları da yaşanacaktır."

KARAR MARJİNAL

Türkiye'nin bölgesinde parlayan bir yıldız olma yolunda hızla ilerlediğini, bunun ise büyük ölçüde iç sorunlarını çözen bir ülke olmaktan geçtiğini vurgulayan Birgün, "Türkiye bu sıkıntıları en az seviyede geçiriyor şu anda. Bunların çözüleceğine inanıyorum. Çünkü Türkiye bunun gibi çok sorun çözdü. Danıştay'ın ve Yargıtay'ın karşı duruşları olabilir ama Türkiye'deki çoğunluğun bu gidişata şu an yapılanlara onay vermediğini referandumda gördük zaten. Onun için bu tür tepkiler olacaktır ama Türkiye bu konudaki adımlarına emin adımlarla devam edecektir. Bu artık aykırı bir durumdur. Bütün sorunlarını çözmesine bağlıdır. İçinde barışık bir Türkiye olmaktan geçiyor. Türkiye'de bugüne kadar bu hem engellendi ama bunlar tek tek kalkacak ve Ortadoğu'nun parlayan yıldızı olarak yoluna devam edecektir." değerlendirmesini yaptı.

(CİHAN)



Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,617 µs