En Sıcak Konular

'İran'ın hakkına saygı duyulmalı'

22 Ocak 2011 15:23 tsi
'İran'ın hakkına saygı duyulmalı' İran'ın nükleer programına ilişkin P5 + 1 grubunu oluşturan BM Güvenlik Konseyi beş daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında İstanbul Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen görüşmeleri sona erdi.

Toplantıların sonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan İran'ın Nükleer Başmüzakerecisi Said Celili, "Dünya güçleri, İran'ın uranyum zenginleştirme hakkına saygı duymalı." dedi. Celili, sağlanacak herhangi bir anlaşmanın da İran'ın nükleer enerji haklarını temel alması gerektiğini söyledi.

Said Celili, İran'ın nükleer programına ilişkin gerçekleştirilen görüşmelerde konuşmaların faydalı olması için "ilk önce ortak bir mantık olması gerektiğini" belirtti. Celili, ortak mantık yerine başka bir şey kullanıldığında ise bunun "diyalog çerçevesinden çıkıp talimat çerçevesine girdiğini" ifade etti.

Konuşmasında zirvenin İstanbul'da gerçekleşiyor olmasını "zirvenin kültürler beşiği bir ülkede yapılıyor" şeklinde değerlendiren Celili, amaçlarının konuşmaların "kültüre dayalı, medeniyete dayalı ilerlemesini sağlamak" olduğunu vurguladı. İranlı Başmüzakereci, "Konuşmaların faydalı olabilmesi için ilk önce ortak bir mantık olabilmesi gerekiyor. Ortak mantık yerine başka bir şey kullanırsanız, artık bu diyalog çerçevesinden çıkıp talimat çerçevesine girer. Kültürler arasındaki konuşmalar mantığa dayalı olmalıdır ki talimat çerçevesinde olmasın" diye konuştu.

İstanbul'dan önce Cenevre'de gerçekleştirilen zirvede ortak işbirliği konusunda konuşmak üzere anlaştıklarını belirten Celili, özellikle ortak çıkarlar konusundaki işbirliğinde ilerleme kaydedilirse görüşmelerin başarılı olacağını savundu. İstanbul'a "çok olumlu bakışla, çok pratik yöntemlerle" geldiklerini belirten Celili, "İran İslam Cumhuriyeti'nin potansiyellerinin inkar edilemez durumda" olduğunu ve ülkesiyle çok farklı alanlarda işbirlikleri yapılabileceğini kaydetti.

Cihan



Bu haber 945 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,759 µs