En Sıcak Konular

Samimi pozun altından askeri tehdit çıktı

21 Ocak 2011 16:22 tsi
Samimi pozun altından askeri tehdit çıktı Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi ABD Başkanı Barack Obama’nın Çinli mevkidaşı Hu Jintao’yu, Pekin Kuzey Kore üzerindeki baskısını artırmazsa ABD’nin kendisini olası bir saldırıdan korumak amacıyla Asya’daki güçlerini yeniden kon

Yetkili Obama’nın ilk olarak geçtiğimiz ay Hu’yla yaptığı telefon görüşmesinde dile getirdiği bu uyarıyı, Perşembe gecesi Beyaz Saray’da yedikleri özel yemekte bir kez daha gündeme getirdiğini ve Çin’i Kuzey Kore’ye karşı daha sert bir tutum takınmaya ikna ettiğini söyledi.

Böylece Kuzey ve Güney Kore arasındaki müzakerelerin yeniden başlamasının yolu da açılmış oldu.

Dün Güney Kore hükümeti, Kuzey’le yapılacak savunma görüşmelerini kabul ettiğini açıkladı. Böylece Kasım ayında Kore Yarımadası’nı savaşın eşiğine getiren bombalama olayının ardından iki taraf arasındaki ilk temas sağlandı.

DAHA YAPILACAK ÇOK İŞ VAR

Ancak Çin tam olarak ikna oldu denemez. Pekin henüz Güney Kore’ye ait Cheonan savaş gemisine düzenlenen torpido saldırısıyla ilgili Pyongyang’ı kınamış değil. Hu’nun ziyareti sırasında Çin ilk kez Kuzey Kore’nin uranyum zenginleştirme programıyla ilgili kaygılar konusunda ABD’ye katıldığını söyledi. Ancak Pekin’in konuyla ilgili olarak Kuzey’in cezalandırılması yönünde bir girişimi henüz yok.

Yine de Obama’nın ve Savunma Bakanı Robert Gates gibi kabine üyelerinin baskısıyla Çin Kuzey Kore konusunda ABD’yle işbirliğinde önemli adımlar attı.

Obama, Hu’ya ABD’nin, Kuzey Kore hükümetinin en büyük destekçisi olan Çin’in yardımını alamazsa, Asya’daki askerlerini yeniden konuşlandırmak gibi uzun vadeli önlemler almak zorunda kalacağını, savunma alanındaki duruşunu değiştireceğini ve Kuzeydoğu Asya’daki askeri tatbikatlarının sayısını artıracağını belirtti.

"ÇİNLİLERİN DİKKATİNİ ÇEKMEYİ AMAÇLADIK"

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, “Bu Kuzey Kore’yi önlemek için yapılmış bir şey değildi, ancak Kuzey Kore’nin ulusal güvenlik tehdidi haline gelmesine Çin’in yanıt vereceğini biliyorduk. Çinlilerin dikkatini çekmeyi amaçlıyorduk” dedi.

Güney Kore’nin dün yaptığı açıklama ileriye dönük bir adım olsa da analistler daha ileri düzey görüşmeler için öne sürülen koşullar gerçek bir ilerleme sağlanmasına engel olabilir. Seul’de bulunan Kore Üniversitesi’nden Kim Sung-han, “Bakış açıları üzerine yapılacak bir tartışma sonuçsuz kelime oyunlarından ileriye gitmez” dedi.

Dün Kuzey Kore hükümeti de Güney’in koşullarını ilk kez benimsedi ve bunları en azından tartışmaya açmak için niyetli olduğunu gösterdi. Birleşme Bakanlığı, Pyongyang’ın saldırılarla ilgili bakış açılarının ne olduğunu netleştirmek ve yarımadadaki askeri tansiyonun düşürülmesini görüşmek istediğini söyledi.

New York Times'da yayımlanan "U.S. Warning to China Sends Ripples to the Koreas" başlıklı haberden Hürriyet tarafından derlenmiştir.



Bu haber 1,697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,004 µs