En Sıcak Konular

Türkiye'ye petrol sahası önerildi

21 Ocak 2011 13:46 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Venezuela'da petrol konusunda 2 milyar dolardan başlayan ve 20 milyar dolara kadar varan bir yatırım yapma ve o yatırımdan kar etme imkanı bulunduğunu bildirdi. Yıldız, ''Türk tarafına günlük 200 bin varil

     Venezuela'da kendilerine çok üst düzey bir protokol uygulandığını ve çok iyi duygularla ülkeden ayrıldıklarını kaydetti.
     Venezuela'da son ziyareti Devlet Başkanı Hugo Chavez'e yaptığını hatırlatan Enerji Bakanı, Chavez'e Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını ilettiğini ifade etti.
     Chavez'in çok samimi ve yüreğinden geldiği gibi konuşan bir lider olduğunu, Venezuela'da yaptıkları temasların Devlet Başkanı Chavez tarafından yakından takip edildiğini ve Chavez'in Türkiye ile Venezuela arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde çok istekli olduğunu gördüğünü belirten Yıldız, ''Yaklaşık 2 milyon adet konuta ihtiyaçları var. Devlet Başkanı halkının ihtiyaçlarını karşılamak istiyor. Bizden de konut yapımına katkı vermemizi bekliyor'' dedi.
     Hugo Chavez'in Türkiye'yi görmek istediğini belirttiğini de kaydeden Yıldız, ''Çok sıcak bir sohbet oldu. Kendisinin de bir çiftçi çocuğu olduğunu ve halkı çok iyi anladığını anlattı. Halkını çok seven ve halkı için çok şey yapmak isteyen bir lider gördüm'' diye konuştu.
   
     -MÜTEAHHİTLER İÇİN YENİ BİR ÜLKE OLABİLİR-
   
     Chavez ve Venezuelalı bakanlarla yaptığı temaslarda Türk müteahhitlik hizmetlerinden bahsettiğini ve karşılıklı çıkarların oluşması halinde Türkiye'nin bu konuda ülkeye destek sağlayacağını anlattığını belirten Yıldız, ''Venezuela şimdiye kadar müteahhitlerimizin gitmediği bir ülke. Yeni ülkelere açılmak açısından potansiyel bir ülke olabilir diye düşünüyorum'' dedi.
     Türkiye'deki kentsel dönüşüm projelerini Venezuelalı yetkililerin beğeniyle bahsetmesinden de büyük onur duyduğunu kaydeden Yıldız, ülkenin kentsel dönüşüme ve yeni konutlara şiddetle ihtiyacı olduğunu söyledi.
   
     -''PETROLÜ UCUZLATACAK HER FAKTÖRÜ MUTLAKA DEĞERLENDİRMEK İSTİYORUZ''-
   
     Türk tarafına günlük 200 bin varil üretim yapılan bir sahanın önerildiğini de anlatan Yıldız, bu sahanın yüzde 10 ortağı bile olunsa 20 bin varil petrol anlamına geldiğini, bunun da Türkiye açısından cazip olduğunu bildirdi.
     Petrolde maliyetleri aşağıya çekebilecek her türlü fırsatı değerlendirmek istediklerini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:
     ''Bu piyasa yükseliyor ve biz onun karşısında kayıtsız kalamayız. Ne tür arayışlarda bulunabiliriz, Venezüela bu manada farklı bir fiyat oluşturabilir mi bunu konuştuk. Sonuç alabiliriz veya alamayız ama bunu mutlaka bir değerlendirmemiz gerekiyor. Şimdi Şubat ayında çalışma grubuyla beraber toplantı yapmayı öngörüyoruz Caracas'ta. Hem ürün hem de ülke çeşitlendirmesini sağlamamız lazım. Venezüela'da bu çeşitlilikte yerini alması lazım. Böyle bir çalışma yapıyoruz. Petrolü ucuzlatacak her faktörü mutlaka değerlendirmek istiyoruz.''
     Venezuela'da petrol konusunda 2 milyar dolardan başlayan ve 20 milyar dolara kadar varan bir yatırım yapma ve o yatırımdan kar etme imkanı olduğunu gördüğünü dile getiren Yıldız, Venezuela'nın sahaları kendilerine herhangi bir ihale ile değil, ihalesiz olarak verebileceğini kaydetti.
     Venezuela'dan gelecek petrol ve petrol ürünlerinde 1 aylık faz farkının kısaltılabileceğini, 5-6 dolarlık navlun ücretlerinin de kar marjı içerisinde eritilebileceğini anlatan Yıldız, ''Onların petrol bölgesi 600 kilometreye 90 kilometrelik bir bant. Çok geniş bir bant. O alanın içinde bize saha verebileceklerini söylediler. 19 tane ülke ve firma orada çalışıyor. Biz de kazan-kazan olacak her projeye sıcak bakabileceğimizi söyledik'' dedi.

A.A.



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,286 µs