En Sıcak Konular

Bakan Eker: Türkiye tarımda net ihracatçıdır

21 Ocak 2011 13:36 tsi
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin tarım üretiminde dünyada 11'inci sıradan 8. sıraya yükseldiğini söyledi.

Eker, 2002 yılında 23 milyar lira olan Türkiye'nin tarımsal üretim hasılasının 2010 yılı sonunda 56 milyar liraya ulaştığını ifade etti. Türkiye'nin tarım ürünlerinde net ihracatçı olduğunu anlatan Eker, "Bizi eleştirenler Türk tarımının nereden nereye geldiğine baksınlar." dedi.

Yeni Dönem Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Manisa'da açıklandı. 2011-2015 dönemini kapsayan program tarıma önemli destekler içeriyor. 'Yüzde 50 sizden yüzde 50 bizden' sloganı ile tanıtılan programda kırsal alanda tarımsal sanayiye yönelik yatırımlar ve makine alımını destekliyor. Projede basınçlı sulama yatırımlarına verilen hibe desteği yüzde 75'e kadar çıkıyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kırsal kalkınma programında 2011 yılı itibariyle yeni bir döneme girdiklerini söyledi. Tarımı üretim, sanayi ve kırsal kalkınma üzerine bina ettiklerini anlatan Eker, tarım sektörünü değiştirmek ve dönüştürmek maksadıyla 16 yasal düzenleme yaptıklarını söyledi. Türkiye'nin uzun dönemdir tarım ülkesi olarak bilinmesine rağmen bir tarım kanunun bulunmadığına dikkat çeken Eker, "Bu kanunu çıkarmak ya kimsenin aklına gelmiyordu yada cesaret edemiyordu. Biz çıkardık. Tarımsal faaliyetlerinin tarifi yapılmış oldu." dedi.

Eker, tarım kesimine 2002'den bu yana 36 milyar 200 milyon lira destek verdiklerini açıkladı. Bunun nakit para olduğunu anlattı. Sübvansiyonlar, destekler, altyapı yatırımlarının bunun içinde olmadığını dile getirdi. Mehdi Eker, "Bu sadece çiftçi üretim faaliyeti yaparken her yıl cebine koyduğumuz paranın toplamıdır. Bu yılda 6 milyar lira ödeme yapacağız. Ödemelerin takvimini artık ocak ayında ilan ediyoruz. Ödemelerin yüzde 90'ırır yılın ilk altı ayında bitiriyoruz. 8 yıl önce Türkiye tarımsal üretimde dünyada 11 sıradaydı. 23 milyar dolarlık tarımsal hasılamız vardı. Yeni topraklar kazanmadık. Aynı topraklar üzerinde tarım yapıyoruz. Daha az sayıda insanla Türkiye üretimde dünyanın 8. büyük tarım ülkesi oldu. 56 milyar dolarlık tarımsal hasılaya ulaştı." diye konuştu.

Eker, Türkiye'nin tarımda dışa bağımlı hale geldiği eleştirilerinin doğru olmadığını vurguladı. İthalatın büyük bölümünün Dahilde İşleme Rejimi (DIR) kapsamında olduğunu belirten Eker, şunları söyledi: "Dünyada bunu yapmayan yok. En gelişmiş ülkeler de bunu yapıyor. Türkiye'nin dünyaya sattığı tarım ürünü dünyadan aldığından daha fazla. Türkiye tarımda net ihracatçı. Geçen yıl 11 milyar 200 milyon dolarlık tarım ürünü ihraç ettik."

YÜZDE 50 DESTEK

Eker, 2006 yılında başlattıkları Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı hakkında da bilgi verdi. Türkiye genelinde 3 bin 5 adet sanayi tesisinin bu destekle kurulduğunu belirten Eker, "Program kapsamında desteklenen projelere 1milyar lira hibe verdik. Sermayenin yarısına ortağız. Karın tamamı sizin diyoruz. Manisa'da bu kapsamda 95 tesis kuruldu." dedi.

Makine ekipmanından süt sağımına, bahçe el traktöründen ağaçların üzerinde gerilen ağa kadar 30 çeşit destek verdiklerini belirten Eker, "Bu şekilde bir 100 bin projeye daha destek vereceğiz. Limit bundan önce 500 bin liraydı. Artık 600 bin liranın yarısını biz ödeyeceğiz. Basınçlı sulama altyapı yatırımlarında bu hibe oranı yüzde 75'e kadar çıkıyor. Şu ana kadar 1,5 milyar lira destek verdik. Yeni dönemde de vereceğimiz destekle toplamda 3 milyar lira hibe desteği vermiş olacağız. Bu en az 30 bin istihdam demek." değerlendirmesinde bulundu.

ARINÇ: ÇİFTÇİLERİN GELİŞİMİ İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise çiftçi kesiminin de her alanda hamle yapan bu iktidardan ümidi olduğunu söyledi. Tarım kesimine destek vermeye devam edeceklerini ifade eden Arınç, "Bu Türkiye'nin desteklenmesidir. Biz çiftçimizin para kazanmasını, mahsulünün bereketlenmesini istiyoruz. Köylümüzün gelir düzeyinin yükselmesini istiyoruz. Köydes ile köylerimizi yaşanır hale getirmeye çalışıyoruz. Yolu, suyu olmayan köy kalmadı. Çiftçi kesimi bilsin ki siyaseten değil, biz onların dostu kardeşiyiz. Onların gelişimi için ne gerekiyorsa yapacağız." dedi. Arınç, 25 haneli bir köye 300 milyar lira harcayarak su götürdüklerini, köylünün bundan sonra suya para ödemiş olacağız diyerek bunu istemediğini de ifade etti.
 
cihan



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,528 µs