En Sıcak Konular

CHP'de Kürtçe krizi

21 Ocak 2011 13:27 tsi
CHP'de Kürtçe krizi
Kürt sorunu, CHP’de, kamuoyuna yansımayan “iç krize" neden oldu...

BDP’nin de talepleri arasında yer alan “iki dilli kamu hizmeti" konusunun, CHP Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) ciddi tartışmaya neden olduğu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “tartışmanın kamuoyuna yansıması durumunda gerekirse görevden almaya kadar tasarrufta bulunma" uyarısında bulunduğu öğrenildi.

CHP’deki Kürtçe krizi bununla da sınırlı kalmadı. Kürt raporu ile Güneydoğu politikasında açılım yapmak ve bölgede oylarını artırmak isteyen CHP yönetimine; Sonar araştırma şirketinden uyarı geldi. Sonar, Kürt oylarını artırmaya yönelik söylemin, sahildeki CHP oylarını kaybettirdiği uyarısı yaptı. Uyarı nedeniyle Kürt raporu seçim sonrasına kalırken, Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorunu konusunda sıkıntılı olduğu belirtildi. Genel Merkez'den ise, iddialarla ilgili olarak, “MYK’da konu ile ilgili sıkıntı yaşanmadığı" bildirildi.

İKİ KRİZ

Bugün’ün CHP kaynaklarından aldığı bilgiye göre, CHP’de, Kürtçe merkezli iki kriz yaşanıyor. Tartışmanın bir boyutunu, “iki dilli kamu hizmeti" talepleri oluşturuyor. BDP’nin de talepleri arasında yer alan “iki dilli kamu hizmeti" konusunun, CHP Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) 10 Ocak tarihli toplantısında, ciddi tartışmaya neden olduğu öğrenildi.

İKİ DİLLİ HİZMET TARTIŞILABİLİR

Kamuoyunun “türban raporu" merkezli tartışmalarla tanıdığı CHP AR-GE, Bilim Yönetim Kültür Platformu’ndan (BYKP) sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, konunun, “retçi anlayışla yaklaşmak yerine en azından tartışılması gerektiğini" dile getirdi.

SEÇMELİ DERS OLABİLİR

Ayata ayrıca, Kürtçe’nin lise eğitiminde “seçmeli ders" olarak okutulması önerisinin de, masaya yatırılabileceğini dile getirdi. Ancak MYK’nın, kamuoyunda "ulusalcı kanat" olarak bilinen önemli bölümünden Ayata’ya itiraz gelirken,  iki dil tartışmasının Cumhuriyet’in kurucu felsefesine aykırı olduğu belirtildi.

ANA DİLDE EĞİTİME SICAK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, “resmi dilin Türkçe olduğu, okullarda Türkçe dışında ana dilde öğretimeî sıcak bakmadığı vurgusu yaptı. CHP lideri, ancak özel kurslar aracılığıyla “ana dilde eğitim hakkınaî sıcak baktığını belirtti.

SIZARSA GEREĞİNİ YAPARIM

MYK’daki tartışmanın Kılıçdaroğlu’nu rahatsız ettiği de belirtdi. CHP lideri, MYK üyelerine “tartışmanın kamuoyuna yansımaması konusunda" sert uyarıda bulundu. Kılıçdaroğlu, “Bu tartışma dışarıya sızarsa gerekirse görevden almaya kadar tasarrufta bulunurum" dediği öğrenildi.

SAHİL OYLARI ETKİLENİYOR

CHP’deki Kürtçe sıkıntısı bu gelişme ile sınırlı kalmadı. Kürt raporu ile Güneydoğu politikasında açılım yapmak ve bölgede oylarını artırmak isteyen CHP yönetimine; Sonar araştırma şirketinden uyarı geldi. Sonar’ın sahibi Hakan Bayrakçı’nın, CHP’nin tanıtım, basın ve propagandadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ile görüşme yaptığı, görüşmede, Kürt oylarını artırmaya yönelik söylemin, sahildeki CHP oylarını kaybettirdiği uyarısında bulunduğu öğrenildi. CHP’nin Kürt raporunun seçim sonrasına kalmasında, diğer kamuoyu araştırma şirketlerinin benzer uyarılarının da etkili olduğu belirtildi. Hem CHP MYK’daki tartışma, hem de güneydoğu politikasının batı oylarını etkilediği uyarısı nedeniyle Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorunu konusunda sıkıntılı olduğu ifade edildi.

GENEL MERKEZ: SIKINTI YOK

Genel Merkez'den ise, iddialarla ilgili olarak, “MYK’da konu ile ilgili sıkıntı yaşanmadığı" bildirildi. 

 BUGÜN
 



Bu haber 1,189 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,041 µs