En Sıcak Konular

Kritik görüşme İstanbul'da başladı

21 Ocak 2011 11:40 tsi
Kritik görüşme İstanbul'da başladı

İran'ın nükleer programıyla ilgili 5+1 ülkeleriyle yapılan müzakereler Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da başladı...

Basına kapalı yapılan toplantı, 2 gün sürecek. Görüşmelere, Avrupa Birliği'nın Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton başkanlık ediyor.

BM, nükleer faaliyetlerini açıklamadığı gerekçesiyle İran'a son yıllarda dört ayrı yaptırım uyguladı. Batılı ülkeler, İran'ın nükleer silah geliştirme arzusu içinde olduğunu iddia ediyor. Bu iddiaları reddeden Tahran ise uranyum zenginleştirme programının uluslararası hukuka uygun ve barışçıl olduğunda ısrarlı. ABD Dışişleri Bakanlığı, İstanbul görüşmelerinde büyük bir ilerleme olmasını beklemediklerini; ancak anlamlı bir müzakere sürecinin ortaya çıkmasının umulduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner yaptığı açıklamada, güncellenmiş bir nükleer yakıt takası teklifinin tartışılmasını istediklerini kaydetti. Toner, herhangi bir yeni nükleer yakıt takası teklifinin, 2009 yılından beri Tahran'ın uranyum zenginleştirme sürecini yansıtması gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran Milli Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri ve İran'ın Nükleer Başmüzakerecisi Said Celili ile ayrı ayrı görüşmelerde bulunmuştu. Yeni takas önerisiBBC İran muhabiri James Reynolds, son yıllarda yapılan müzakerelerde pek bir ilerleme kaydedilmediğinden, Batılı diplomatların bu kez tek bir amaç belirlediklerini söylüyor. Batılı ülkeler, İran'ı, üç tonu bulan düşük zenginlikli uranyum stoklarından vazgeçirmeye çalışacak.

Bu miktarda uranyumun tamamen zenginleştirilmiş olması halinde, bir kaç nükleer silah yapmaya yeteceği düşünülüyor.

Bu amaca ulaşılabilmesi için müzakerecilerin yakıt takası anlaşmasını canlandırmaya hazırlandıkları belirtiliyor. Buna göre İran'ın sahip olduğu düşük zenginlikli uranyumun belli bölümünden vazgeçmesi karşılığında, Tahran'a araştırma reaktörleri için gereken yakıt sağlanacak. Bununla beraber İstanbul, son bir buçuk yılda bu türden bir yakıt karşılığı uranyum takasının üçüncü kez dile getirildiği yer olacak.

A.A.



Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,444 µs