En Sıcak Konular

Ege'de savaş için Özkök'e by-pass girişimi

21 Ocak 2011 09:01 tsi
Ege'de savaş için Özkök'e by-pass girişimi
Balyoz'u hazırlayan cuntanın, Yunanistan'la Ege'de gerginlik çıkararak darbeye zemin hazırlamayı öngören 'Suga' eylem planına hukuki zemin oluşturmak için de çalışma yaptığı ortaya çıktı.

Donanma'da ele geçirilen belgelere göre, Balyozcular Ege'de ateş açma yetkisini dönemin Genelkurmay Başkanı Özkök'ten alarak Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e devretmeye çalıştı.

Balyoz'u hazırlayan cuntanın, Yunanistan'la Ege'de gerginlik çıkararak darbeye zemin hazırlamayı öngören 'Suga' eylem planına hukuki zemin oluşturmak için de çalışma yaptığı ortaya çıktı. Ege'de Yunanistan'la meydana gelen gerginliklerde, Türk Deniz Kuvvetleri'nin vereceği tepkiyi düzenleyen kuralların iptal yetkisini Genelkurmay Başkanlığı'ndan alarak Deniz Kuvvetleri'ne devredilmesi için yapılan çalışmalar, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen belgeler arasında yeraldı.

'SUGA' İÇİN HUKUKİ ENGEL VAR

Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök'ün yetkisinde olan angajman kurallarının değiştirilmesine yönelik Kasım 2002 tarihli, Dz. Kur. Yb Z. Erdim İnal'ın hazırladığı bilgi notunda "SUGA Harekat Planı icrasında, ihtiyaç duyulması halinde TSK Milli Angajman Kuralları Yönergesinin güncelleştirilmesinin uygun olduğu değerlendirilmektedir" denildi. Dz. Kur. Kd. Albay Mustafa Karasabun ise 3 Ocak 2003 tarihli bilgi notunda konuyla ilgili çalışma grubu oluşturulduğunu, değişiklik tekliflerinin hazırlanarak Donanma Komutanlığı'na sunulduğunı belirtti.

TEHDİT OLMADAN SALDIRI YETKİSİ

Karasabun komutanına gönderdiği 10 Ocak 2003 tarihli 'gizli' ibareli belgede ise iptal yetkisinin Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e verilmesi gereken angajman kurallarını sıraladı. Karasabun, belgede "Tahrik edici her türlü hareket ve manevra yasaktır", "Düşmanca niyete maruz kalınması dışında, düşmanca niyet gösterisi yasaktır", "Düşmanca harekete, kendini koruma dışında cevap vermek yasaktır", "Enerjik manevralar yapmak, fasılalı olarak üzerine rota değiştirmek yasaktır", "Güverteye silahlı personel çıkarmak yasaktır" gibi kuralların iptal yetkisinin DKK'ya devredilmesini teklif etti.

Barbaros'a sızacaklardı

Balyoz'un eylem planlarından 'Suga'ya, hukuki zemin hazırlama çalışmaları Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen proje subayı Dz. Kur. Binbaşı Murat Ö.'nün hazırladığı Aralık 2002 tarihli bilgi notuna da yansıdı. 4 maddelik belgede Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlıkları süren 'Barbaros Planlama Direktifi'nin güncelleme çalışmalarının son aşamaya geldiği belirtildi. Darbe'ye zemin hazırlamak için Yunanistan'la Ege'de kriz çıkarılmasını öngören 'Suga' eylem planının, Barbaros Direktifi'ne yansıtılacak unsurlarının, planın tamamlanma tarihinden önce Genelkurmay Başkanlığı'na bildirilmesinin önemli olduğu vurgulandı. Notta, "Bu maksatla; konuya ilişkin Donanma Komutanlığı'ndan irtibat kurulabilecek personel kimliklerinin bildirilmesini, arz ederim" denildi.

yenişafak



Bu haber 1,009 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,969 µs