En Sıcak Konular

Türkiye ve Arjantin, dünyanın yükselen aktörleri

20 Ocak 2011 22:37 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Arjantin'in çok taraflı platformlarda ve örgütlerde dünyanın yükselen aktörlerini temsil ettiğini söyledi.

Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Arjantin Cumhurbaşkanı Christina Fernandez de Kirchner onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.

Yemeğe Kirchner'in kızı Florencia Kirchner, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanları Selma Aliye Kavaf, Hayati Yazıcı ve Zafer Çağlayan, Kirchner'in beraberindeki bakanlar, TBMM Türkiye-Arjantin Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri, TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş, iş adamları, yabancı misyon temsilcileri katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, yemek öncesinde yaptığı konuşmaya, ''Öncelikle şahsınızda Arjantin Hükümeti'nin ve halkının geçen yıl kutladığı Mayıs Devrimi'nin 200. yıl dönümünü Türk halkı ve şahsım adına bir kez daha içtenlikle tebrik ediyorum'' diyerek başladı.

Kirchner'in ziyaretinin iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulmasının 100. yıl dönümünün hemen ardından gerçekleşmesinin güne ayrı bir anlam kattığını ifade eden Gül, ''Ziyaretinizin, köklü devlet geleneklerine sahip ülkelerimiz arasındaki mevcut ilişkilerin daha da ileriye götürülmesine vesile olmasını diliyorum'' dedi.

Gül, 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, çok sayıda Osmanlı İmparatorluğu vatandaşının Arjantin'e göç ettiğini ve kendilerine yeni hayatlar kurduğunu anımsatarak, sadece bu hususun bile iki ülkenin ve halklarının kültür dokusundaki yakınlığa işaret ettiğini belirtti.

İki ülkenin uluslararası arenadaki yerine de değinen Gül, şöyle konuştu:

''Türkiye ve Arjantin çok taraflı platformlarda ve örgütlerde dünyanın yükselen aktörlerini temsil etmektedirler. G-20 içinde gelişmekte olan ekonomilerin hassasiyetlerini gözetmektedirler. Artan siyasi ve ekonomik profilleriyle uluslararası örgütlerin reformu için itici güç oluşturmaktadırlar. İş birliğimizin oluşturacağı sinerjiden, dönüşüm sancılarının yaşandığı yeni uluslararası düzenin daha adil, kapsayıcı ve paylaşımcı bir şekilde tanzimi için yararlanılabileceğine samimiyetle inanıyorum.

Türkiye, bölgesel entegrasyon girişimlerinin de dünya barış ve istikrarına önemli katma değer sağladığına inanmaktadır. Ülkemiz, kendi coğrafyası dışındaki bölgesel oluşumlarla da ortaklıklar tesis etmek arzusundadır. Nitekim, Amerika Devletleri Örgütü ve Karayip Devletleri Birliği'ne gözlemci üyeliğimiz bu bölgeye olan ilgimizin somut bir ifadesidir. Geçtiğimiz ay imzalanan Siyasi İstişare Mekanizmasına dair mutabakatla birlikte Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) ile de yeni bir döneme adım atmış bulunuyoruz Güney Amerika Ortak Pazarı ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasına yönelik müzakerelerimiz de sürdürülmektedir.''

-''ORTAK DEĞERLERİN YAKINLAŞTIRDIĞI ÜLKELERİZ''-

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Arjantin arasında her alanda ilerlemekte olan ilişkilerin hukuki zeminini daha da güçlendirmeleri gerektiğini ifade ederek, bugün imzalanan anlaşmalarla bu yönde önemli bir adım atıldığını söyledi.

Ticari ilişkilerin son yıllarda ciddi bir gelişme eğilimi gösterdiğini de dile getiren Gül, ''Ticaret hacmimizin geçmişte 1 milyar dolara ulaşabildiğini gördük. Anılan meblağı yakın zamanda ikiye katlamak için birlikte çalışmalıyız'' diye konuştu.

Türk devleti ve halkının Arjantin ile ilişkilere büyük değer verdiğini belirten Gül, ''Uzak coğrafyalarda bulunmalarına rağmen, ortak değerlerin yakınlaştırdığı ülkelerimiz arasındaki dostluğun giderek güçleneceğine olan inancım tamdır'' dedi.

Kirchner'i Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, sözlerini, ''Türkiye-Arjantin dostluğunun geliştirilmesine kıymetli katkılarda bulunan müteveffa eşiniz, eski Cumhurbaşkanı Sayın Nestor Kirchner'i bir kez daha saygıyla anıyor, kadehimi Türk ve Arjantin dostluğu ile Zat-ı Devletlerinin sağlık ve mutluluğu için kaldırıyorum'' diyerek tamamladı.

-KIRCHNER'İN KONUŞMASI-

Arjantin Cumhurbaşkanı Christina Fernandez de Kirchner de vefat eden eşini andığı için Gül'e teşekkür etti.

Arjantin devleti ve halkını temsilen Türkiye'de bulunmasının iki ülkenin yüz yılı aşkın geçmişe dayanan ilişkilerinin sürdüğünün ve iki ülke arasındaki dostluğun kanıtı olduğunu belirten Kirchner, ilk kez Türkiye'de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Kirchner, ''Türkiye, Arjantin için çok özel çünkü insanlık tarihini simgeleyen bir ülke'' dedi. İstanbul'un çağları ve medeniyetleri buluşturan bir şehir olduğunu anlatan Kirchner, ''Türkiye'nin kültürel kimliği çok güçlü. Biz, ülkemizdeki Araplara 'Los Turcos' diyoruz'' dedi.

Küresel kriz sonrasında G-20'nin yapısının genişletildiğini, G-20'ye dahil olan Türkiye ve Arjantin'in gelişmekte olan ülkeleri desteklediğini ifade eden Kirchner, gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonominin itici gücü olduğunu vurguladı.



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,468 µs