En Sıcak Konular

İşte AK Parti'nin oy sırrı

20 Ocak 2011 12:22 tsi
İşte AK Parti'nin oy sırrı Konda Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, AK Parti'nin hatalarına karşın neden oy oranının düşmediğini analiz etti

Kamuoyu araştırmalarındaki isabetli tahmin ve anketleriyle bilinen Konda araştırma şirketinin Genel Müdürü Bekir Ağırdır, bütün eleştiri ve itirazlara rağmen yapılan son seçim anketlerinde AK Parti oylarının neden ve nasıl yükseldiğine ışık tutuyor.

İşte Bekir Ağırdır, AK Parti iktidarına ve Türkiye'deki siyasi sistemin analizini Tunus'ta yaşanan hükümet krizi üzerinden analiz ediyor.

"Tunus'ta halkın itirazı ve muhalefeti var ama muhalefetin aktığı bir ana nehir, bir ütopya yok. Böyle olduğu içindir ki, Başkan kaçınca ne yapılacağını, nasıl yapılacağını, kimlerle yapılacağını üreten, hayata geçiren bir ütopyaya sahip siyasi merkez ve liderlik olmayınca meydan yine siyasi elitlere ve var olan siyasi egemenlere kaldı. Var olan muhalifler bölük pörçük, halkın ve gündelik hayatın içinde örgütlenememiş, yalnızca medya üzerinden var olan ve üstelik yurt dışında yaşayan siyasi liderliklere sahip. Ne halkın protestolarında ne da halkın sokaklara dökülüşünde muhalefetin inisiyatifi, örgütlemesi ve liderliği var.İşte bu nedenlerle de en azından şimdilik siyasi elitler ve statüko tepkileri sulandırmış görünüyor."

NEDEN AK PARTİ'NİN OYLARI DÜŞMÜYOR?

Ağırdır, T24'te yayımlanan yazısında, 'Niye hala Ak Parti'nin oyu düşmüyor?' sorusuna da benzer bir persfektiften yanıt arıyor ve 'Birçok hata ve yanlışa karşın neden oylar artıyor?' diye soruyor.

"Seçmen belleği her şeyi kaydediyor. Fakat sorun başka bir yerde. Hatta 29 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarını da bu bağlamda değerlendirmek olanaklı. Seçmen Ak Parti oyunu azalttı ama giden oylar ana muhalefete yani yeni bir iktidar iddiasına değil, diğer küçük partilere gitti.

Ak Parti'nin oyunu olumsuz yönde etkileme potansiyeli yüksek her olay, tartışma seçmen vicdanında ve belleğinde iz bırakıyor. Fakat ortada bir iktidar iddiası taşıyan aday olmadığı için, bir düzen muhalifi olmadığı için ve asıl önemlisi de alternatif bir ütopya olmadığı için bir kanala akamıyor.

... CHP değişimini yönetmek yerine anket şirketlerini, köşe yazarlarını nasıl ters köşeye yatıracağım sorusunun zihni çalışmalarını tercih ettikçe de bu mesele aynen devam edecek görünüyor. Buna karşılık Ak Parti ise hata ve yanlışları yanı sıra hala seçmen gözündeki itibarını koruyor."

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ NEREDE?

Konda Araştırma Şirketi'nin Türkiye'nin en önemli sorunlarına ilişkin veri tabanını da yazısında paylaşan Ağırdır, "Türkiye'nin en acil, en önemli sorunlarını kim çözer?" sorusunun cevapları arasında "bu sorunlar sürer, gider" ve "yeni parti lazım" cevaplarının zaman içindeki değişimini de gözler önüne seriyor.

 


 

" Grafikten de anlayacağınız gibi soruya bir parti adı vererek cevaplayanların, yani söylenen partilerin oranları burada yok. Bir parti adı verenler, tahmin edileceği gibi çoğunluğu Ak Parti olmak üzere yüzde 59 oranında. Aydan aya değişmekle beraber dörtte bir seçmen siyasetten umutsuz. Yaklaşık altıda bir seçmen de yeni parti arayışında.

Bu iki eğrinin yıllar ve aylar içinde bile çok radikal değişiklikler göstermemesi ve 8 yıllık tüm iktidar yorgunlukları, hataları ve yanlışlarına karşın Ak Parti oyunda radikal değişikliklerin aksine artıştan bile söz edilebilmesinin bence hala ana nedeni aynı. Muhalefette iktidara aday, ütopyası olan, bu iddiaya kendisi ve örgütü inanmış bir parti yok. Seçmendeki bu algı değişmedikçe, bir parti bu algıyı değiştirecek siyaseti ve ütopyayı üretemedikçe de böyle sürecek."

 



Bu haber 1,227 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,531 µs