En Sıcak Konular

Balyoz belgeleri 2008'de güncellenmiş

20 Ocak 2011 11:17 tsi
Gölcük'te çıkan yeni bilgiler, Balyoz belgelerinden bazılarının güncellendiğini gösteriyor.

5 Şubat 2003 tarihinde Hava Pilot Binbaşı Namık Sevinç tarafından oluşturulan belgenin "gsalkaya" isimli kullanıcı tarafından 19 Şubat 2008 tarihinde son kez kaydedildiği belirlendi.

Çetin Doğan'ın kızı ve damadı tarafından gündeme getirilen "2003 yılında hazırlanmış CD'lerde sonraki yıllara ait bilgiler ne arıyor?" savunması da böylece çürümüş oldu. Donanma'da çıkan belgelere göre ayrıca darbenin gerçekleşmesinin ardından Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cumhur Asparuk'un yerine İbahim Fırtına'nın getirilmesi için askerî ve sivil kamuoyu tarafından destek sağlanacağı belirtiliyor.

Gölcük'ten çıkan belgeler, Balyoz sanıklarının savunmalarını çürüttü

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda çıkan 9 çuval belge, Balyoz darbe planı davasının delillerine ilişkin tartışmalara son veriyor. Emniyet, savcılığın talebi ile Gölcük'te çıkan belgeler ile Balyoz klasörlerindeki belgeleri karşılaştırdı. Hazırlanan raporlarda; "Merkezi ve liderliği birinci ordu komutanlığında olmak üzere, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Jandarma unsurlarından müteşekkil bir cunta yapılanmasının, 3 Kasım 2002 seçimlerinin hemen ardından demokratik yollarla işbaşına gelen AK Parti hükümetini antidemokratik yollarla işbaşından uzaklaştırma amacıyla Balyoz Güvenlik Harekat Planı isimli bir plan etrafında organize olduğu" tespitine yer verildi. Sanık avukatlarının sahte olduğunu iddia ettiği ve içinde Sakal, Çarşaf, Oraj ve Suga eylem planlarının bulunduğu 11 No'lu CD ile aynı içerikteki 1 No'lu CD, Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen 6 No'lu torbadan çıkmıştı. Aramada ele geçen belgelerden 43 klasör Balyoz darbe planı davası ile ilgili olduğu gerekçesiyle, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Mahkeme, belgeleri bilgisayar ortamında taratıp DVD haline getirdikten sonra dün sanık avukatlarına dağıttı. 43 klasör içinde özellikle 2002-2003 yıllarına ait 1. Ordu Komutanlığı başta olmak üzere Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'na ait orijinal belgeler mevcut. Balyoz sanıkları yeni delillerden de sorumlu.

CD'deki listeler güncellenmiş

"Askerî Casusluk ve Şantaj" soruşturması kapsamında, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda 6 Aralık 2010'da ihbar üzerine yapılan aramada ele geçen belgeler Balyoz davasına yeni bir boyut getirdi. Savcı Fikret Seçen'in talimatıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden ortak bir ekip, Balyoz dava dosyasındaki belgelerle Gölcük'te çıkan belgeleri karşılaştırdı. İnceleme sonucu hazırlanan rapor, çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Başta Çetin Doğan'ın kızı ve damadı olmak üzere sanık avukatlarının iddia ettiği gibi, Balyoz darbe planı dosyasında yer alan ve içinde Çarşaf, Sakal, Oraj ve Suga başlıklı kanlı eylem planlarının bulunduğu 11 No'lu CD'nin sahte olarak üretildiği iddiasını yalanlayan yeni bir CD ortaya çıktı. Aralamalarda ele geçen 6 No'lu torbada 11 No'lu CD ile aynı içerikte 1 No'lu CD çıktı. 1 No'lu TDK marka CD içerisindeki belgelerin Balyoz davası kapsamında alınan ifadeler ve içeriğine göre dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'a verilmek üzere hazırlandığı iddia edilen 11 No'lu CD ile birebir örtüştüğü ortaya çıktı.

Balyoz planına ilişkin 2.1.2011 tarihli 28 sayfalık raporda, 1 No'lu TDK marka CD'nin içerik olarak, Balyoz soruşturması kapsamında elde edilen 11 No'lu CD ile benzer olduğu ve aynı soruşturmada ele geçirilen (1-3-4-15) No'lu CD'lerde yer alan bazı dosyaların ve içerilerindeki belgelerin, benzer şekilde yer aldığı tespit edildi. CD'lerin ikisinde de "2002-2003" ve "ÇALIŞMALAR_A" isimli dosyaların yer aldığı belirlendi. Bu dosyalarda, Balyoz Harekat Planı, Sakal-Çarşaf Eylem Planları, Oraj-Suga harekât planlarının da aralarında bulunduğu, Balyoz Harekat Planı kapsamındaki detaylı çalışmalar yer alıyor. İki CD bu dosyaların haricinde "SÜHA ALB_2003" isimli dosyada yer alan belgeler bakımından da benzer.

Öte yandan 11 No'lu CD'de olmayan "SN. KOM ARZ NOTLAR .doc" isimli bir belge de 1 No'lu CD'de bulundu. 1 sayfalık bu belge, "SN.KOM.ARZ" ibareleri ile başlıyor ve alt alta seminerle ilgili yapılan çalışmalar tek tek anlatılıyor. Raporda, bu belgenin Süha Tanyeri isimli kullanıcı tarafından 3.3.2003 tarihinde oluşturulduğu ve aynı tarihte aynı kullanıcı tarafından son kez kaydedildiğinin tespit edildiği belirtiliyor. Bu belgeye ilişkin karşılaştırma yapıldığının belirtildiği raporda, "Balyoz Harekat Planı kapsamındaki çalışmalarda 3.3.2003 itibarıyla gelinen son durum hakkında kısa özet bilgileri içerdiği ve 5.3.2003 tarihinde başlayacak olan plan seminerinden önce Ordu Komutanı Çetin Doğan'ı mevcut durum hakkında bilgilendirmek amacıyla, Harekat Başkanı Süha Tanyeri tarafından hazırlandığı, Çetin Doğan'ın seminerde konuşurken belgede belirtilen hususlarla aynı doğrultuda konuşmalarının olduğu" tespitine yer veriliyor. Soruşturma evraklarının da bunu teyit ettiği belirtilirken, seminer öncesi bütün çalışmaların Doğan'ın kontrolünde yapıldığının belirlendiği kaydediliyor.
 
Gölcük Donanma Komutanlığı'ndan çıkan yeni bilgiler Balyoz belgelerinin güncellendiğini gösteriyor. 2 No'lu klasörün 17. ve 18'inci sayfalarında yer alan bilgilere göre Oraj Hava Harekat Planı'nda EK-Ğ, Lahika 4, Cetvel A olarak geçen "Oraj Hava Harekat Planı İstanbul 1'inci Bölge Alışveriş Merkezlerinin Durumu" başlıklı belgenin 5 Şubat 2003 tarihinde Hava Pilot Binbaşı Namık Sevinç tarafından oluşturulduğu ve "gsalkaya" isimli kullanıcı tarafından 19 Şubat 2008 tarihinde son kez kaydedildiği belirlendi. Bu bilgi daha önce gündeme getirilen "2003 yılında hazırlanmış CD'lerde sonraki yıllara ait bilgiler ne arıyor?" sorusu etrafında gelişen tartışmaları farklı bir boyuta taşıyor.

zaman



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,701 µs