iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Bir garipliğin iki nedeni olabilir

20 Ocak 2011 09:48 tsi
Bir garipliğin iki nedeni olabilir Ya Lübnan’da yalnızlaşıyoruz.. Ya da batan gemi terk ediliyor. Her iki halin sonuçları tatsız olabilir. 'Son dakika'sı da içinde! iyibilgi Ankara

Türkiye, Lübnan’da yaşananlara, daha doğrusu yaşanmaması gerekenlere müdahil oluyor. Konunun en derin noktasına kadar içindeyiz. İşte son örnek Nasrallah’la görüşme.

Umarız Lübnan meselesi Ankara’nın ve aynı paralelde düşünenlerin arzu ettiği gibi olur ama.. Bu sürece paralel fakat onu etkileyebilecem bir diğer süreç gelişiyor gibi.

Bunun bir ipucu-belki farkında olarak belki olmayarak-dün New York Times’dan geldi. ABD’nin en büyük gazetelerinden biri olan NYT şu satırları kurdu okuruna: “ABD’nin yer almadığı pazarlıklarda bölgesel güç Türkiye Lübnan sahnesinde kalıyor.”

Bu analiz cümlesi, “ABD daha çok oyuna katılmalı” manasına geliyor ama bir ucu da ‘Türkiye sahnede tek başına kalıyor’a gidiyor. İkincisi daha açık bir örnek…

Suudi Arabastan arabulucultan çekildi! Oysa Riyad’ın bu konudaki aracılığı önemliydi ve Türkiye’nin önerilerinden biri buydu. Yani Arabistan’ın oyunda bulunması.

Arabistan Lübnan Başbakanı Saad Hariri’ye destek verme noktasında kritik bir yerde bulunuyordu. Hizbullah’ın yani Hariri’nin “eski” koalisyon ortağının arkasında duran İran ve Suriye’ye mukabil.

Peki Suudlar neden çekildi? Gerekçeleri şöyle; “Lübnan’ı çok tehlikeli buluyoruz. Çok tehlikeli bir aşamaya geldi. Lübnan devleti sona erebilir,  çeşitli dîni ve etnik grupların beraber yaşadığı Lübnan modeli bitebilir”.

Bu satırlardan anlıyoruz ki, Ankara’nın bölgeye ilişkin kaygıları haklı ama bölge herkesin tahmen ettiğinden daha fazla risk altında. Üstelik yakın bir risk.

O halde “sahnede tek başına” bulunurken Ankara, büyük bir bölgesel çöküşe şahit olabilir. Olursa ne olur? İran ve İsrail kozlarını bu coğrafya üzerinden paylaşmaya karar verir ise / vermiş ise, onun için diğer asal oyuncular sahneden çekiliyorsa, başarısızlığın faturası kesilebilir.

SON DAKİKA: Bu haberimizi size sunmamızdan yaklaşık 45 dakika sonra Türkiye ve Katar'ın, Lübnan krizinin çözümü için yürüttüğü arabuluculuk faaliyetlerini askıya aldığı bildirildi. Anlaşılıyor ki, "dikkat" uyarımız yerindeymiş. Böylece Türkiye risk almadı ve sahnede tek başına kalmayacağını gösterdi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,471 µs