En Sıcak Konular

Avrupa’ya tuz ihracatı Türkiye’nin stoklarını eritti

19 Ocak 2011 17:44 tsi
Avrupa ve Amerika’da ağır kış şartları sonucu yollarda buzların çözülmesi için Türkiye’den ithal edilen tuz fiyatları artırdı.

 İzmir Çamaltı Tuzlası'nda üretilen tuza son 4 ayda 3 kere zam yapılması, tuz sanayicilerini ve tuzu yoğun şekilde kullanan sektörleri sıkıntıya soktu. Yaz aylarında tonu KDV dâhil 43 lira olan tuzun fiyatı geçtiğimiz Aralık ayında yapılan üçüncü zamla 70 liranın üzerine çıktı. Aynı tuz Konya Tuz Gölü'nde yaklaşık 50 liradan satılıyor.
    Denizli ve Ege Bölgesi’nin önemli tuz markalarından biri olan Horoz Tuz Firması Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Yılmazlı, tuz ihracatının bu şekilde devam etmesi halinde Türkiye’nin tuz stokunun 2001 yılının mart ayı gibi sona ereceğini, Türkiye’nin tuz ithal etmek zorunda kalacağını söyledi. Yılmazlı, “Bu sezon göllerden çıkartılan ham tuzun geçen yıllara oranla daha az tonajda olmasına bir de Avrupa’daki aşırı kar yağışı ve buzlanma nedeni ile ülkemizden yüksek miktarda tuz ihraç edilmesi eklenince böyle bir sıkıntı ortaya çıktı.” dedi.
    Tuz ihracatına kota getirilmesini isteyen Yılmazlı, “Aksi takdirde iç piyasada tuz kalmayacak ve ihraç ettiğimiz tuz yerine daha yüksek fiyatta tuz ithal etmeye başlayacağız.” diye konuştu.
    Avrupa ve Amerika yıllık 2 milyon ton tuz ithal etiğini vurgulayan Yılmazlı, “Avrupa bunun yüzde 15-20'sini Türkiye'den karşılıyor. Aşırı soğuk nedeni ile bu oran yıl sonunda daha da yükseldi. Kışın esir aldığı, kar ve buzlanmanın etkili olduğu Avrupa ülkelerinin tuz talebini karşılamak için Konya'nın Cihanbeyli ve Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçelerinde faaliyet gösteren tuz yataklarında üretim 24 saat aralıksız devam ediyor. Tuz toplama sezonu Eylül'de başlayıp, Aralık sonuna kadar devam ediyor. Tuz stoklarının azalması sebebiyle özellikle kuruyemiş ve tekstil sektöründe sıkıntılar baş göstermeye başladı.” şeklinde konuştu.

Cihan



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,288 µs