En Sıcak Konular

'Erdoğan aday olsa AKP parçalanırdı!'

0 0 0000 00:00 tsi
'Erdoğan aday olsa AKP parçalanırdı!' Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Siyaset Bilimci Hasan Bülent Kahraman AKP’nin Abdullah Gül’ü cumhurbaşkanı adayı olarak göstermesini değerlendirdi: "Galip, Arınç ve Baykal"

*Aday göstermede son güne iki bilgiyle giriyoruz. Birincisi Erdoğan Köşke çıkmayacak, ikincisi AKP’nin adayı Abdullah Gül olacak. Erdoğan neden Köşke çıkmadı?


Erdoğan’ın köşke çıkamayacağını ben Ağustos’tan beri söylüyorum. Köşke çıkma kararı verseydi AKP’de kopuş olacaktı. Sistemle tam anlamıyla çatışma yaşanacağı için tabanındaki sistemle bütünleşmek isteyen Anadolu sermayesi rahatsız olacaktı. Toplumsal açıdan bakıldığında AKP’nin tabanının yüzde 70’i partinin İslami rengini korusa bile sistem partisi olarak yoluna devam etmesini arzuluyor. Erdoğan, Tandoğan mitingini de içine alan gelişmeleri değerlendirerek Çankaya’ya çıkmaya cesaret edemedi. AKP sistemle bütünüyle çatışmayı göze alamadı.

Gül’ün adaylığı sistemle çatışmayı bir kademe aşağıya düşürür mü?


AKP Gül’ü aday göstererek Erdoğan dışındaki en kuvvetli hamlesini yaptı. Parti, kendi içindeki koalisyonlar açısından en doğru kararı verdi. Şimdi siyasal sistemin meşruiyetini dikkate alarak, toplumsal muhalefet ve bu arada AKP içindeki toplumsal koalisyon bir süre bekleyecek, Gül’ün sisteme karşı nasıl bir pozisyon alacağını gözleyecek.


AKP’nin parçalanma riski ortadan kalkmadı mı?


Kalkmadı, bu risk hala var. Gül’ün kamuoyunda daha ılımlı bir profili olduğu doğru. Ama temsil ettiği konum, AKP’yi oluşturan pozisyonu Erdoğan’dan farklı değil. AKP Gül tarafından parlatılan, öne çıkarılan bir parti.

Erdoğan olmazsa üçüncü bir isim değil, Gül olsun çözümünde Bülenç Arınç önemli bir rol üstlenmedi mi?
Aslında AKP tabanı daha ılımlı bir isim bekliyordu. Ama Arınç düşük profilli isimlere sıcak bakmadı. Parti içinde ılımlılara karşı şahinlerin başı konumundaki Arınç, Gül’de ısrar etti. Bir gün önce yapılan Gül-Arınç görüşmesinde ben bunu sezdim. Arınç, başka bir isme razı olmadığını ortaya koyuyordu. Sürecin galibi açıkça Bülent Arınç’tır.


AKP bundan sonra siyaseti nasıl yapılandırmak ister?


Bundan sonrası Tayyip Erdoğan ile Bülent Arınç arasındaki mücadeledir. Erdoğan herşeye rağmen daha ılımlı daha tavizkar bir modelin temsilcisi olacaktır. Çünkü şunun adını koyalım ve şu gerçeği kabul edelim. Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkması engellenmiştir. Bundan sonra partide Arınç ile Erdoğan arasında mücadele devam eder. Partinin görünen kişiliği, sahibi bence onun ideolojisini radikalleştiren ve onda bu ısrarı sağlayan Arınç’tır.

Gül ekolü ile Erdoğan ekolü buluşmuş mu oldu? Gül’ü üçüncü bir kutup olarak tarif etmeye gerek kalmadı mı?


Bence kalmadı. Gül’ün partinin üstünde o kadar büyük bir etkisi yoktu. Bazı insanlar vardır, parti onları çok sever, onlar partinin, Lenin’in deyimiyle sevgili çocuklarıdır. O partinin karizmatik ismi Erdoğan’dır. O partinin öteden beri ağır siyasi topu Arınç’tır. Gül Çankaya’ya çıkartılarak her anlamda nötralize edildi.

Başbakan, “Adayımız Gül” dedikten sonra Arınç çok enterasan bir açıklama yaptı ve “Ben aday olma rezervini kaldırıyorum” dedi...
Bu açıklama şu demekti, “Ben Gül’ün adına razı olarak rezervimi kaldırırım. Gül’den başka birini çıkartırsanız, ben ortaya gelir adaylığımı açıklar ve sizi kontrpiyede bırakırım.” Arınç’ın açıklaması beklenen bir açıklamadır.

Gül ilk görüşmeyi CHP ile yaptı. CHP Gül’e yumuşak yaklaşıyor. Bunu nasıl yorumlamak lazım?


CHP burda kazanan partidir. Erdoğan’ı Çankaya’ya çıkartmamayı başarmıştır. Çıkmasın, çıkmayacak, olamaz demiştir ve olmamıştır. Bundan sonra tansiyonu daha da sertleştirmenin anlamı yoktur. Bunu da olumlu karşılıyorum. Bu doğaldır ve demokrasinin temel kuralları arasındadır. Bence Erdoğan’ın aday olmayacağını bu kadar geç açıklaması yanlış oldu. Kendisini yıpratan bu süreci iyi organize edemedi, bu süreci iyi yönetemedi.

Baskın seçim yolda


Kahraman: “Artık Türkiye’nin gündeminde erken seçim var. Yüzde yüz erken seçime giderler. Temmuz mu, Ağustos mu, Eylül başı mı, bilemem ama Kasım’dan önce erken seçim gerçekleşir. Bugün borsa olumsuz tepki vermedi. Bu şu demektir: Erdoğan’ın aday olmaması olumlulukla karşılanmıştır. Ben seçimde AKP’nin bugünkü oyunu muhafaza edeceği kanısındayım. Bu seçimin sürprizi olmaz. ANAP’dan DYP’den herhangi bir şey çıkmaz. Seçim AKP ve CHP arasında geçer.”

 

vatan



Bu haber 327 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,774 µs