En Sıcak Konular

Filistin yönetiminin Türkiye'den isteği

19 Ocak 2011 15:06 tsi
Filistin yönetiminin Türkiye'den isteği
Filistin yönetimi, yeni kentin altyapısını da Türkiye'nin üstlenmesini istiyor...

Filistin'e bağışta bulunan ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin Batı Şeria ve Gazze Şeridi ile Doğu Kudüs'te Filistin halkına yardımcı olmak üzere giriştiği hizmet ve projelerin takibini ve yeni projelerin değerlendirmesini yapan Türk-Filistin Ortak Komitesinin Ramallah'taki toplantıları sona erdi.

İki gün süren toplantılarda Türk tarafı Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanı Musa Kulaklıkaya başkanlığında, TİKA ve Dışişleri Bakanlığı mensuplarından oluşan bir heyetle, Filistin tarafı ise Dışişleri Bakanı danışmanı Büyükelçi Dr. Ahmed El Deek başkanlığındaki bir heyetle yer aldı. Ramallah'taki Dışişleri Bakanlığında yapılan teknik çalışmalarda, Türkiye'nin finansmanını üstlendiği, halen hem Gazze Şeridi ve hem Batı Şeria'da devam eden projelerin durumu gözden geçirilirken, 2011 yılı için Filistin tarafının hazırladığı yeni proje önerileri değerlendirildi.

Edinilen bilgiye göre, Filistin Yönetimi Türk tarafına, hem Gazze Şeridi, hem de Batı Şeria'da yaklaşık 300 milyon dolarlık yeni projeler sundu. Bu projeler arasında, Batı Şeria'daki Filistin kentlerinden Eriha'da kurulması planlanan, şimdiden "Aykent" olarak adlandırılan yeni Filistin kentinin altyapısı da bulunuyor. Filistinlilerin su, kanalizasyon ve yol gibi, yeni kentin tüm altyapısını Türklerin yapmasını talep ettikleri belirtiliyor. Altyapı işlerinin toplam değeri 17 milyon doları buluyor. Eğitim, sağlık ve su gibi alanlarda da birçok yeni projeler önerildi.

50 DOLAYINDA YENİ PROJE

Toplantılarda Türk heyetine başkanlık yapan TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin Yönetiminin 2011 yılına ait proje önerilerini değerlendirdiklerini, bir kısmını daha sonra uzman heyetlerin incelemesine bırakmakla birlikte, halihazırda tüm Filistin topraklarında devam eden 50'ye yakın projeye bir o kadarını daha ekleyeceklerini söyledi.

 "Bu projelerle Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Biz, bağışçı bir ülke olarak, Filistin halkına yaptığımız taahhütlerin çok üzerinde destek olmaya çalışacağız" diyen Kulaklıkaya, Filistinli diplomatların eğitimine yönelik projelerin yanı sıra okul, içme suyu gibi projelerin devam ettiğini belirtirken de, "Tüm Filistin kentlerine birer Türk okulu yapma hedefimiz var. Şu ana kadar bunların bir kısmını gerçekleştirdik, hala devam edenler var ve 2011 içinde de yeni başlayacaklar var" diye konuştu.

ZİNCİRLİ KUBBE'NİN ÇİNİLERİ DÖŞENİYOR

Kulaklıkaya ve beraberindekiler, Kudüs Eski Kenti içindeki Haremüşşerif'i de ziyaret ederek, Kubbetüssahra'nın hemen bitişiğinde, küçük kopyası durumundaki Zincirli Kubbe'nin (Kubbetüssilsile) çinilerinin yenilenmesi çalışmalarını da yerinde izlediler.

Kubbetüssilsile'nin çoğu bozulan veya düşen çinileri geçen yıl içinde, Haremüşşerif Vakfının talebi üzerine Türkiye'de özel olarak ve aslına uygun şekilde tamamen el yapımı üretilmiş ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla gönderilmişti. Haremüşşerif Vakfı yöneticileri ile de görüşen Kulaklıkaya, bu toprakların sadece Filistinliler için değil, tüm İslam dünyası için önemli ve kutsal kabul edilen topraklar olduğunu, gerek Hicaz'daki Mescid-i Haram, gerekse Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın da tüm İslam dünyası için kutsal olduğunu belirtti.

Mescid-i Aksa'nın ihtiyacı olan bazı restorasyon çalışmalarında Vakıfla işbirliği halinde çalıştıklarını ifade eden Kulaklıkaya, Kubbetüssahra'nın hilalinin de tarihte zaman zaman değiştirildiğini, bir dönem hariç hilalin değişiminin hep Türklere nasip olduğunu ve en son yine geçen yıllarda yeni hilali de değiştirdiklerini anlattı. Haremüşşerif Vakfı yöneticileri de "ne zaman bir şeye ihtiyaçları olsa, çekinmeden Türkiye'den istediklerinin" altını çizdiler. Kulaklıkaya başkanlığındaki heyet, çalışmalarının tamamlanmasının ardından bugün Türkiye'ye döndü. (AA)



Bu haber 1,214 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,207 µs