En Sıcak Konular

AB uzmanları TBMM'de

19 Ocak 2011 13:47 tsi
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit, Mecliste kadın temsilinin yetersiz olduğunu belirterek, ''Önümüzdeki seçimlerde kadın temsili açısından en azından yüzde 15'i geçeriz'' dedi.

''Yargı ve Temel Haklar'' faslına ilişkin Avrupa Birliği uzmanları, TBMM'de temaslarda bulundu. Uzmanlar, TBMM Anayasa, İnsan Haklarını İnceleme, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonlarını ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Akşit, yeni bir komisyon olmalarına karşılık geçen sürede önemli çalışmalar yapıldığını söyledi. Akşit, yasama faaliyetlerinin yanı sıra toplumu bilgilendirmeye yönelik eğitim çalışmaları yaptıklarını, ayrıca hak ihlaline uğrayan vatandaşların doğrudan başvuruda bulunabildiğini anlattı.

Sivil toplum kuruluşları ile devlet kurumları arasında ''köprü'' görevi gördüklerini belirten Akşit, toplumsal sorun haline gelen konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bunlar arasında; geleneksel evlilikler, çocuk yaşta evlilikler, kadına yönelik şiddet, aile içinde cinsel istismar, işyerinde mobbing konularının da bulunduğuna işaret eden Akşit, ''Mobbing konusunun bir kadın sorunu olarak düşünürken, komisyonumuza erkekler de müracaat etmeye başladı, 'mobbing kurbanıyız' diye... Sadece kadın haklarını değil, tüm hakları koruyan bir komisyon gibi görülmeye başlandık. Bu bizim için güzel ama bazı noktalarda da bizi aşıyor'' diye konuştu.

Türkiye'de siyasette kadın temsilinin en zayıf alanlardan biri olduğunu belirten Akşit, kota uygulaması bulunmadığını, siyasi partilerin kendi inisiyatifinde olan uygulamalar bulunduğunu ifade etti. Mensubu olduğu AK Parti'de kota uygulaması olmamakla birlikte yüzde 25-30 oranında fiili kota uygulandığını anlatan Akşit, yüzde 9.1 olan Parlamentoda kadın temsilinin, bugüne kadarki en yüksek seviye olmasına karşılık dünya ortalamasıyla karşılaştırıldığında yeterli olmadığını söyledi.

Türkiye'nin bir seçim sürecine girdiğine işaret eden Akşit, şöyle konuştu:

''İnanıyorum ki, yapılacak genel seçimlerde kadın temsili daha da artacaktır. Son yıllarda yapılan olumlu değişikliklerin buna etkisi olacaktır. Halen TBMM'deki 48 kadın milletvekilinin 30'u AK Parti milletvekilidir; bu sayının ben en azından bir misli aratacağını düşünüyorum. Diğer partilerin de aynı gayretleri göstermesi lazım. Bir çırpıda çok yüksek oranlara ulaşmamız mümkün olmayabilir. Ama ben inanıyorum ki, önümüzdeki seçimlerde en azından yüzde 15'i geçeriz. Hedef tabii ki yüzde 15 değil ama bu bir aşamadır. Siyasette ve çalışma hayatında kadını yavaş yavaş daha iyi noktalara taşıyacağız.''

aa



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,038 µs