En Sıcak Konular

Çocuklarınıza karne sendromu yaşatmayın

19 Ocak 2011 13:28 tsi
Uzmanlar, karnesinde zayıf olan öğrencilere karne sendromu yaşatılmaması uyarısında bulunuyor.

Psikiyatrist İnci Vural, karne sendromunu, öğrencilerin başarısız olduğu dersler karşısında ailenin vereceği tepkilerden korkması ve psikolojik olarak etkilenmesi olarak tanımladı. Günümüzde hala birçok ailenin çocuklarına zayıf notlardan dolayı şiddet uyguladığına dikkat çeken Psikiyatrist İnci Vural, "Kötü notlar karşısında öğrenci yaşadığı şaşkınlık, korku, endişe nedeniyle birtakım depresif davranışlar sergileyebilir, aileden ve okuldan uzaklaşabilir. Dolayısıyla ailenin zayıf bir karne karşında göstereceği tutum, öğrencinin gelecekteki eğitim hayatında da önemli rol oynar. Çünkü çocuk okulda öğrenim görürken aileden aldığı eğitim ile okuldaki başarısını artırır. Zayıf bir karnenin sorumluğu sadece öğrenciye yüklenmemelidir." uyarısında bulundu.

Kötü bir karnenin arkasında birçok neden olabileceğini ifade eden Vural, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aile içerisinde yaşanan sorunlar, çocuğun kendine ait bir çalışma odasının olmaması, arkadaş çevresi, öğretmenin öğrenci ile arasındaki sorunlar, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve depresyon gibi birçok sorun zayıf bir karnenin alt sebepleri olarak incelenebilir. Ayrıca öğrencinin gelişim sürecinde olması da derslerdeki başarıyı düşürürken algılarının başka yönlere kaymasına sebep olabilir. Çünkü bu süreçte kişi kendini tanımaya ve biyolojik olarak benimsemeye çalışır. Çevresi ile iletişim halinde olduğu için derslere olan ilgisi de azalmış olabilir."

"BAŞKA ÇOCUKLARIN KARNESİ İLE KIYASLAMAYIN"

Anne ve babaların çocuklarının karnesi karşında tepkilerini kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayan Vural, başarısızlığın asıl sebeplerinin incelenmesini tavsiye etti.

Vural, ailelere şu uyarılarda bulundu: "Çocuğunuzu dinleyin ona birey olarak davranın ve yaşadığı sorunları küçümsemeyin. Öğrencinin karnesini başka ailelerin çocuklarının notları ile kıyaslamayın. Bu durum çocuğu rencide ederek, aileden ve okuldan uzaklaşmasına yol açar. Baskıcı davranışlar sergilemeyin. Öğrencinin yeteneklerini keşfedin ve bu yetenekler doğrultusunda çocuğunuzu, yönlendirin. Öğrenciyi ders notlarından dolayı eleştirirken yapıcı olmaya çalışın fakat kötü olan dersleri içinde onu özendirici aktiviteler geliştirin."

"ÖDÜLLENDİRİRKEN ABARTMAYIN"

Başarılı öğrencilerin ödüllendirilmesinin önemine de değinen Vural, bunun abartılarak büyük hediyeler alınmasının yanlış olacağını dile getirdi. Vural, bunun yerine okul başarısına katkı sağlayacak objelerden hediye seçimi yapılmasını önerdi.

CİHAN



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,781 µs