En Sıcak Konular

Bir günlük hükümet istifalarla sarsıldı

19 Ocak 2011 10:09 tsi
Halk ayaklanması sonucu 23 yıllık Zeynel Abidin bin Ali iktidarının devrildiği Tunus'ta önceki gün açıklanan hükümet, ilk gününde ciddi bir krizle karşılaştı.

Yeni hükümete katılan dört bakan ve muhalefetteki Et-Tecdid partisi Bin Ali döneminde görev alan bakanların istifa etmemesini gerekçe gösterip kabinenin açıklanmasının üzerinden 24 saat geçmeden hükümetten çekildi. Devlet Başkanı Fuad Mabeza ve Başbakan Muhammed Gannuşi tepkiler üzerine Bin Ali'nin partisinden istifa ettiğini açıkladı ancak bu gelişme de Tunus'taki gerginliği dindirmeye yetmedi. Haftalarca süren gösterilerle Bin Ali rejimini deviren halk, bu kez yeni hükümeti protesto etmek için sokaklara döküldü.

Devrik lider Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kurulan yeni hükümet, Tunus'taki siyasi belirsizliği gideremedi. Başbakan Muhammed Gannuşi'nin açıkladığı milli birlik hükümetinin üyeleri arasında Bin Ali döneminde görev yapan bakanların da yer alması yeni kabinedeki istifaları beraberinde getirdi. Hükümette görev alan muhalif parti Et-Tecdid kabineden çekildi. Et-Tecdid daha önce de Bin Ali yönetiminde görev yapan bakanların önceki hükümette elde ettikleri mal varlıklarını da devlete iade etmeleri gerektiğini belirtmişti.

Ayaklanmalarda rolü olan sendikaya bağlı 3 bakan istifa etti. Tunus Genel İşçi Sendikası UGTT, yeni hükümeti tanımadığını açıklamıştı. UGTT liderlerinden Abid Briki Reuters'a yaptığı açıklamada esas koşullarının yeni hükümette eski hükümetten hiçbir bakanın bulunmaması olduğunu belirtti. Briki, istifa eden bakanlarının ulusal birlik hükümetine geri dönmeyeceğini ifade etti.

Sağlık Bakanı olarak açıklanan muhalif lider Mustafa Bin Cafer de görevinden istifa edince Başbakan Muhammed Gannuşi ve Devlet Başkanı Fuad Mabeza'dan açıklama geldi. Başbakan Gannuşi, partilerin seçimlere eşit şansa sahip olarak katılmasını sağlayacaklarını belirtirken, Londra'da sürgünde bulunan muhalif lider Raşid Gannuşi'nin ise af çıkmadan ülkeye dönemeyeceğini söyledi. Tunus Başbakanı, Londra'da sürgündeki Bin Ali rejimi tarafından yasaklanan "Ennehda" hareketinin lideri Gannuşi'nin, 1991 tarihindeki müebbet hapis cezasını ortadan kaldıracak bir af yasası olmadan ülkeye dönemeyeceğini kaydetti.

Devlet başkanlığına aday olacağını açıklayan sürgündeki bir diğer muhalif lider Musif Marzuki ise dün akşam Tunus'a döndü. Milli birlik hükümetinde eski isimlerin yer alması, halkın bir kesiminin de tepkisini çekti. Tunus sokakları bu kez Bin Ali'nin başbakanı Muhammed Gannuşi'nin oluşturduğu milli birlik hükümetini protesto eden göstericilerle doldu. Yeni hükümeti protesto eden halk dün sabah güvenlik güçleriyle çatıştı. Polis sık sık göz yaşartıcı gaz kullanırken, kentin üzerinde sürekli olarak helikopterler uçuş yaptı. İşyerlerinin, bankaların, okulların kapalı olduğu başkent Tunus ve diğer kentlerde, ekonomik hayat tamamen durmuş durumda.

Öte yandan Tunus'taki olaylar bölge ülkelerinde eylemleri tetiklemeye devam ediyor. Mısır'ın başkenti Kahire'de parlamento binası yakınında bir kişi kendini ateşe verdi. Kendini yakma eylemi yapan kişinin avukat olduğu belirtildi.

zaman



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,297 µs