En Sıcak Konular

Rusya Filistin devletini tanıdı

18 Ocak 2011 16:41 tsi
Rusya Filistin devletini tanıdı
Rusya'dan Erdoğan'a tarihi pas!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin meselesine destek arayışlarına Moskova'dan tarihi bir yanıt geldi. Kremlin, SSCB'den bu yana ilk kez Filistin'i devlet olarak tanıdığını teyit eden bir açıklama yaptı.

AA'nın haberine göre Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Ortadoğu gezisine Batı Şeria'da bir araya geldiği Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşerek başladı. 2005 yılından beri Filistin'i ziyaret eden ilk Rusya Devlet Başkanı olan Medvedev, Moskova'nın Sovyetler Birliği döneminde bağımsız bir Filistin devletini tanıdığını anımsatarak, bu tutumlarının değişmediğini belirtti.

Medvedev, Eriha kentinde Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, "Biz kararımızı o dönemde verdik ve bugün de bunu değiştirmedik" dedi.

Dimitriy Medvedev, Moskova'nın bağımsız Filistin devletini 1988'de tanıdığını anımsattı. Bu tarih aynı zamanda Filistin Ulusal Konseyi'nin Bağımsız Filistin Devleti'ni ilk ilan ettiiği tarihti. Yani Rusya o dönemde SSCB olan ismiyle Filistin Devleti'ni ilk tanıyan ülkelerden biri olmuştu.

Medvedev, Abbas görüşmesinde iki ülke arasındaki işbirliği ve Ortadoğu barış sürecini ele alındı. Medvedev'in yardımcılarından Sergey Prihodko da yaptığı açıklamada, ziyaretin gündemini İsrail-Filistin barış görüşmelerinin oluşturduğunu, Moskova'nın, Arap Birliği üyesi ülkeler ile Filistin ve İsrail'in Rusya, BM, ABD ve AB'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'süne en kısa sürede katılmasını istediğini söyledi.

TANIYAN ÜLKELER

Suriye dışındaki tüm Arap ülkeleri bağımsız Filistin Devleti’ni desteklediklerini bildirdiler. Türkiye, bağımsız Filistin Devleti’ni ilk tanıyan ülkeler arasında yer aldı. FKÖ Merkez Konseyi, 2 Nisan 1989’da Arafat’ı oy birliğiyle, bağımsız Filistin Devleti başkanlığına getirdi. Kararın amacı, Filistin Devleti’ni tanıyan ülkelerle diplomatik ilişkileri kolaylaştırmaktı. Körfez Savaşı sonrası Ekim 1991’de, barış görüşmeleri kapsamında, ABD’yle BDT’nin (Bağımsız Devletler Topluluğu) himayesinde bölgesel bir konferans düzenlendi. 4 Mayıs 1994’te FKÖ’yle İsrail, birbirlerini karşılıklı tanıdıklarına ilişkin bir antlaşma imzaladılar:


Gazze ve Eriha, ilk özerk Filistin toprağı ilan edildi.

habetürk
.



Bu haber 1,249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,600 µs