En Sıcak Konular

Arınç: Patrikhanenin din adamı ihtiyacı karşılanmalı

18 Ocak 2011 15:09 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaretinde çok olumlu karşılandığını, bu konuda doğru yaptıklarına inandıklarını söyledi.

Arınç, bir Anayasa değişikliğine ihtiyaç duymadan, hukuk içinde bir düzenleme ile onların din adamı ihtiyacını mutlaka karşılamak gerektiğini belirtti.

Today's Zaman gazetesinin kuruluşunun 5. yıldönümü nedeniyle düzenlenen kokteyle katılan Arınç, tören öncesinde 'Bartholomeos görüşmeniz çok ses getirmişti, orada sizin vakıfların önündeki engeller kaldırılacak diye bir açıklamanız oldu, Bir gelişme oldu mu? Nasıl bir yol haritası düşünüyorsunuz?' sorusunu yanıtladı. Arınç, "Onlar da çok mutlu oldular ki 1950 rahmetli Adnan menderesin ziyaretinde çekilen fotoğrafı hediye ettiler, doğrusu bundan da haberim yok tu benim." diye konuştu. Korkuları vehimleri önyargıları atmak gerektiğini vurgulayan Arınç, "Bu Türkiye'nin bir gerçeği, varlığını kabulleniyoruz. Önemli olan Türkiye'deki farklı inanç gruplarının da azınlıklarında bağımsız, hür, müreffeh huzur içinde yaşaması hür yaşaması onların haklı taleplerinin karşılanması, kim ne derse desin belki bazı siyasetçiler bazı çevreler bunu çok yabancı, çok tehlikeli bulabilirler ama önemli olan AK Parti hükumetinin kararı ve tavrı budur. Biz hukuk neyi emrediyorsa, kanunlarımız neyi öngörüyorsa onu yerine getireceğiz, hatta daha ötesini söylemek istiyorum bazı kanunlarımız bu konuda yetersiz kalıyorsa, onları da yeterli hale getireceğiz. Çünkü önemli olan haktır, hakkın verilmesidir, biz her konuda buna çok dikkat ediyoruz. Türkiye'de yaşayan azınlıklar da, farklı inanç grupları da bu tavrımızdan fevkalade memnunlar." değerlendirmesinde bulundu.

Patrikhaneyi ziyaretinde çok olumlu karşılandığını, bu konuda doğru yaptıklarına inandıklarını belirten Arınç, bir Anayasa değişikliğine ihtiyaç duymadan, hukuk içinde bir düzenleme ile onların din adamı ihtiyacını mutlaka karşılamak gerektiğini belirtti. "Kararımız budur, ama bunun için bir formül bulmalıyız. Bunun için bizim bulduğumuz formül, bir üniversitenin İlahiyat fakültesi içinde bir Teoloji bölümü açılabilir ve burada din adamı yetiştirilebilir mi şeklindeydi." diyen Başbakan Yardımcısı, patrikhanenin tüzel kişiliğine ilişkin olarak, "Patriğin kendisine Ekümenlik sıfatını yakıştırması ve ya bu sıfatla dünyada tanınıyor olması yine bizim Lozan Antlaşması'na göre kabullendiğimiz bir husus değil. Biz Lozan ve kendi yasalarımız çerçevesinde bunlara tüzel kişilik vermeden ama varlıklarını kabul ederek onlara ilişki kuran bir düzenleme içindeyiz. Dolayısıyla Papalığın Katolik kilisesine de tüzel kişilik tanıyın yönündeki talepleri şu anda mümkün değil. Biz bunu karşılayamayız." ifadelerini kullandı.

TODAY'S ZAMAN'A DA ÖVGÜ

Bülent Arınç, Today's Zaman'a da övgüler yağdırdı. Today's Zaman'ın çok başarılı, çok okunduğunu söyleyen Arınç, "Gerçekten çok kaliteli, yazarları, baskısı, mizanpajı kendisini okutturuyor. Bir de görüşler, düşünceler çok önemli. Türkiye'deki yabancıların da, büyük elçiliklerin de, siyasi çevrelerin de en çok takip ettikleri bir gazete. İnşallah daha nice yıllar, başarılarla dolu bir yayın hayatı diliyoruz." dedi.

Today's Zaman'ın kuruluşunun 5. yıldönümü düzenlenen kokteyle Arınç'ın yanısıra AK Parti Milletvekili Zeynep Dağı ve Today's Zaman Ankara Temsilcisi Abdullah Bozkurt ile Ankara büro çalışanları katıldı.

CİHAN




Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,798 µs