En Sıcak Konular

KCK duruşmasında Kürtçe savunma krizi sürüyor

18 Ocak 2011 13:30 tsi
Terör örgütü PKK'yı da kapsayan 'Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM)' davasının 17. duruşmasında da Kürtçe savunma krizi aşılamadı.

Davanın bu sabahki duruşmasında tutuksuz sanıklar da Kürtçe savunma yapmak istedi. Sanıklarla ilgili suçlamaları okuyan mahkeme başkanı Menderes Yılmaz, tutuksuz sanıklara savunma için söz verdi. Sanıklar Kürtçe konuşarak ana dillerinde savunma yapmak istedi. Başkan Yılmaz, mikrofonu kapattırarak, “Sanıkların Kürtçe olduğunu düşündüğümüz dilde savunma yaptığı görülmüştür.” cümlesini kayda geçirdi. Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Kamuran Yüksek de, Kürtçe konuştu. Mahkeme başkanının mikrofonu kapatıp oturmasını istemesine rağmen Yüksek, oturmayarak konuşmasını bitirdi.
   
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşen duruşmaya 79 tutuklu, 19 tutuksuz sanık katıldı. Sanık ve avukatların yoklamasından sonra tutuksuz olarak ilk kez duruşmaya katılanlarla ilgili iddianamede yer alan suçlamaların özeti okundu. Mahkeme başkanı, tutuksuz sanıklara haklarını hatırlattıktan sonra suçlamalarla ilgili delilleri sordu ve savunma yapmalarını talep etti. Sanıklar mikrofonu olarak, Kürtçe savunma yapacaklarını söyledi. Mahkeme başkanı, mikrofona kapattırarak 'sanıkların Kürtçe olduğunu düşündükleri bir dille savunma yaptığının görüldüğünü' kayda geçirdi.
   
Tutuksuz sanıklardan eski Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Kürtçe bilmemesine rağmen savunmasını Kürtçe yapmak istediğini söyledi. Özsökmenler’in Kürtçe savunma talebi için kâğıttan Kürtçe cümleleri güçlükle okuması salonda gülüşmelere neden oldu.
   
Sanıkların Kürtçe konuşmalarını avukatlar Türkçeye tercüme etti. Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, mahkemenin vermiş olduğu 'Kürtçe savunma yapmama' karanının eylemli olarak delindiğini öne sürdü. Aktar, “Sanıkların ısrarla savunma yapma talepleri engelleniyor. Bunun adı nedir? Siz politik bir meseleyi 4 duvar arasına hapsederek çözmeye çalışıyorsunuz. Burada çözülmez. 202. maddeye sığınarak ısrar etmeniz adalete ve barışa sığmaz. Bu tutumdan vazgeçmenizi talep ediyoruz.” dedi.
   
Duruşmayı BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Milletvekilleri Ayla Akat Ata, Fatma Kurtulan, Sebahat Tuncel’in yanı sıra akademisyen-yazar Nuray Mert de izledi.
   
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında TCK'nın ''devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', ''terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma'' ve ''terör örgütüne yardım ve yataklık etme'' suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor. Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisi(DTP)'nin 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclisi üyesi de şüpheliler arasında bulunuyor.
 
cihan



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,216 µs