iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

O 'ses'in sebebi de faili de belli!

18 Ocak 2011 12:38 tsi
O 'ses'in sebebi de faili de belli! asSESsination! iyibilgi Ankara

Aslında 'gariplik', Lübnan’da Hizbullah’ın hükümeti çökertmesi ile değil, zamanlaması ile başladı. Ki, bu belki "kaset" meselesinin detayları konusunda da bilgi üretebilir!

Lübnan’ın vekil Başbakanı Saad Hariri, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşürken altındaki koltuk kaydı. Hariri bu fiilin açık mağduru oldu ama zımni olarak mesaj Washintgon ve ‘uzantıları’na da gitti.

Detaylarına çok girmiyoruz ve zaten iyibilgi, Ankara’nın bu konudaki tutumunu ve attığı adımları da “gayet yakından” bakarak okurlarına dün yansıttı.

Hükümet istifasının ardından olası gelişmelerden çekinen ülkeler de taraflara destek olmaya başladılar. Bilindiği gibi Türkiye, Katar ve Suriye liderleri dün Şam’da biraraya geldi.

İşte ilginç bir hamle de tam bu dakikalarda yapıldı. Saad Hariri’nin babası Refik Hariri’nin ölümünden Suriye’yi sorumlu tutan bir ses kaydı basına sızdı.

“Basına sızdı” derken, BM adına 2005’teki suikasti araştıran savcıya konuşan Saad Hariri’nin ses kaydı, Hizbullah’a yakın New TV’de yayınlandı!

Hariri savcıya İngilizce olarak, “Ocak’a (2005) doğru babam (Suriye Dışişleri Bakanı Velid) Muallim’e (dün o da masadaydı) dedi ki, Beşar Esad’a ‘hiçbir zaman Suriye’ye karşı olmadığımı, ama böyle devam edemezsiniz dediğimi söyleyin’ dedi. Muallim de, ‘tehlikeli arazide yürüyorsun’ yanıtını verdi”.

Ses bandında Suriye'yi suikast konusunda suçlayan başka kuvvetli ifadeler de var. Zaten Suriye ile Hizbullah’ın Lübnan hükümetini sallamasının sebebi de bu.

Geriye 2 soru kalıyor. Kaseti gerçekten ‘kim’ yayınladı? Ve neden şimdi? Kolayından başlayalım; Kaseti “sızdıran” her kimse bu üçlü toplantının arzu edilen sonuca ulaşmasını istemiyor. Yani silahı ses olan bir tür suikast silahı.

Kimin sızdırdığı ve belki de yayınladığı (!) sorusuna gelince; Yanıtlar için resme direkt bakmak da bazen yararlı olabilir: Hizbullah yayınladığına göre hükümetin yeniden kurulmasını ve bu toplantının verimli geçmesini istemiyor, bozmak istiyor demek! Mantıklı değil.

Tabii bir ucu hemen Şam’a dayanır bu tezin-ki bir başka garabet Suriye’nin Türkiye ve Katar’ın katıldığı bu toplantıyı-sabote etmek istediği sonucuna varır. Mantıklı değil.

Diğer alternatif iki başlı. 1. Sızdıran’ı ayrı düşünmek, yayınlayanı ayrı düşünmek gerekiyor. Yayınlayan ya Hizbullah içinde ayrı bir kulvarı temsil ediyor? Veya saflığına geldi! 2. Sızdıran ise en önemlisi. Kim, kimi temsil ediyor?

Burada daha büyük bir pencere kullanmak gerekiyor. Sadece bu toplantının değil, bu toplantının ve devamının arzu ettiği, ve özetle “Ortadoğu’da huzuru arayan ama birlik aramayan” bir fail gerekiyor.

Zaten birlik istemeyen huzur, kendisi için huzur anlamına geliyor. Ki..

Mantıklı.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,259 µs