En Sıcak Konular

Bitkisel ürün diyip canınızdan olmayın!

18 Ocak 2011 12:24 tsi
Türk Eczacıları Birliği , bitkisel kökenli ürünlerin halk sağlığını tehdit ettiği konusunda uyarıyor...

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, bitkisel ürünlerin tanıtımı ve satışıyla ilgili yöntemleri eleştirerek, ''Bitkisel kökenli olduğu için 'zararsız' ve 'masum' gibi gösterilmeye çalışılan ürünler halk sağlığını tehdit etmektedir'' dedi.

TEB Genel Sekreteri Özel yaptığı yazılı açıklamada, bitkisel ilaçların, kontrolsüz bir biçimde satılmaya ve kullanılmaya devam ettiğini kaydetti.

''Parasını ödeyen herkesin rahatlıkla ulaşabildiği, kontrolsüz bir biçimde kullanılan ve devletin hiç bir kurumu tarafından satışı denetlenmeyen bitkisel ilaçlar, diğer bir deyişle 'Ölüm Kapsülleri'ndeki tehlike artarak devam ediyor'' ifadesini kullanan Özel, daha önce de nerede ve ne zaman patlayacağı belli olmayan birer ''sağlık mayınına'' benzettikleri bu ilaçların, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından kolaylıkla ruhsatlandırıldığını, gerçeğe dayanmayan bilgilerle reklamlarının yapıldığını, internette, aktarlarda ve çeşitli dükkanlarda satılabildiğini belirtti.

Özel, şunlara dikkati çekti:

''Sibutramin, obezite tedavisinde kullanılan, ancak oluşturduğu ciddi riskler nedeniyle Avrupa İlaç Ajansı tarafından yıllardır takip edilen ve son bulgulara göre çeşitli kardiyovasküler hastalıklara neden olduğu için birinci derecede takip altına alınan bir madde. Avrupa İlaç Ajansı, doktorların sibutramin içeren ilaçları reçetelememesini, eczacıların satmamasını ve hastaların bu ilaçları doktor ve eczacı gözetimi olmadan kesinlikle kullanmamasını öneriyor. Ancak, ülkemizde bu maddeyi içeren ilaçlar kontrolsüzce satıldığı için, her gün yeni bir acı haberle karşılaşıyoruz.

Bitkisel kökenli olduğu için 'zararsız' ve 'masum' gibi gösterilmeye çalışılan bu ürünler halk sağlığını tehdit etmektedir.''

Her ilacın ayırt edilmeksizin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak, eczanelerden halka sunulması ve İlaç Takip Sistemi üzerinden satışının takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Özel, ilacın reklamının yapılmasını da eleştirdi. (AA)



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,445 µs