En Sıcak Konular

'Güvendiğiniz kişiler sizi mahçub edebilir'

0 0 0000 00:00 tsi
'Güvendiğiniz kişiler sizi mahçub edebilir' Bakan Koç Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi'ndeki zindanın girişinde bulunan 'Tanrı'nın Bulunmadığı Yer' yazısının silinmesi istemine tepkiler ile ilgili medyaya sitem etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi'ndeki zindanın girişinde bulunan 'Tanrı'nın Bulunmadığı Yer' yazısının silinmesi istemine tepkiler üzerine, ''yazı oradan kaldırılmayacak'' dedi.

Bakan Koç, 2005 yılı sonunda yapılan incelemede müzenin 500 yıllık zindanının girişinde bulunan yazının tarihi ve arkeolojik değeri bulunmadığının tespit edildiğini, ancak uzmanlardan oluşan bir komisyonun bu hafta içinde tekrar yerinde inceleme yapacağını belirtti.

Zindan girişinde bulunan Latince ’Inde Deus Abest’ yazısının tercümesinin de doğru olmadığını söyleyen Bakan Koç, ifadenin doğru karşılığının 'Tanrı Buradan Uzaktır' olduğunu kaydetti.

Atilla Koç, 'yazının orijinal olmadığı ve eski müze müdürü tarafından restorasyon sırasında oraya yazdırıldığı' yönündeki açıklamaları da değerlendirdi.

"Eğer bu yazı sonradan yazılmışsa tarihi eser üzerinde tahrifattır" diyen Koç, "ancak böyle bir yazı tarihen var ise, bunun üzerine kapatma yapmak tarihin bana emanetine hıyanet etmektir. Ben bunu yapamam. Benim genel müdürüm ve arkeoloğum da yapamaz" dedi.

Yazı incelendikten sonra da kaldırtmayı düşünmediğini söyleyen Koç, "eğer o yazının daha sonra yazıldığı kesin olarak ortaya çıkarsa, müdafaa ettiğiniz kişileri iyi bilin. Müdafaa ettiğiniz kişiler, bir ay sonra sizi mahçup etmesinler" şeklinde konuştu.

Olayın 'haber değeri' taşıdığını kabul eden Bakan Koç, basının tavrını eleştirdi ve "biz gece - gündüz telefonlarınıza çıkan insanlarız. Basın ve medya açısından böyle bir durumu, doğrusu - en hafif tabiriyle - yakıştıramadım" dedi.

Olayın gelişimi

Bodrum Kalesi'ndeki 500 yıllık Gatineau Zindanı, Saint Jean Şövalyeleri tarafından uzun yıllar işkencehane olarak kullanıldı.

Kalenin Osmanlıların eline geçmesiyle duvar örülerek kapatılan zindan, 1992’de keşfedildi ve dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar ve Müze Müdürü Oğuz Alpözen tarafından 1994’te ziyarete açıldı.

Zindanının girişindeki kayaya oyulmuş Latince ’Inde deus abest’ (Tanrı'nın Bulunmadığı Yer) yazısının yanına İngilizce ve Türkçe sac tabelalar asıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün tarafından iki ay önce müzeye gönderilen yazıda, zindan girişindeki tabelaların kaldırılması istendi.

Ayrıca, kayaya kazılı Latince yazının da tarihi ve arkeolojik değeri olmadığı gerekçesiyle silinmesi talep edildi. Bunun üzerine İngilizce ve Türkçe sac tabelalar kaldırıldı.

Müze Müdürü Yaşar Yıldız, "Bakanlık'tan gelen müfettişler ve arkeologlar yazıların tarihi ve arkeolojik değerleri olmadığını bu nedenle de tarihi mekanda bulunmasının bir anlamı bulunmadığı belirterek, yazıları kaldırmamızı istedi. Biz de talimatları uyguluyoruz. Sac levhayı kaldırdık, kayaya oyulu yazıyı ise ya kazıyacağız ya da üstünü bir şekilde örteceğiz, çünkü tarihi değeri olmadığı belirtildi" dedi.

Eski Müze Müdürü Oğuz Alpözen ise yazının orijinal olduğunu belirterek karara tepki gösterdi.

Yazının tarihi olmadığı iddiası

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, tartışma yaratan yazıyla ilgili bir yazılı açıklama yaptı. Buna göre süreç şöyle işledi:

Ekim 2005: Kültür ve Turizm Bakanlığı, müracaat ve şikayetler nedeniyle yazının incelenmesi için Muğla Valiliği'ne başvurdu.

Uzmanlardan oluşan komisyon incelemesinde, yazının geçmiş dönemlerde müzede görev yapan Müze Müdürü Oğuz Alpözen tarafından müzede görevli teknisyen Behçet Dinçer'e taşın üzerine kazıma yaptırılarak zorla yazdırıldığı ortaya çıktı.

Yazıyı yazan teknisyen, adı geçen müdür tarafından 'bu yazıyı yazdırdığımı kimseye söyleme, söylersen seni bu müzeden tayin ettiririm ' şeklinde tehdit edildiğini söyledi.

28 şubat 2006: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Muğla Valiliği'ne gönderdiği yazı ile Türkçe ve İngilizce açıklaması bulunan tabelaların kaldırılmasını istedi.

Zindanın geçmişi

Dönemin kale komutanı olan Bizans Ordu Komutanı Jacgues Gatineu tarafından 1512-1514 yılları arasında yaptırılan yer, Saint Jean Şövalyeleri tarafından işkencehane ve zindan olarak kullanılıyordu.

Girişteki yazının buranın 'işkencehane' olmasından ileri geliyor. Zindan 5 ocak 1523’te kalenin Osmanlılar’ın ele geçmesiyle duvar örülerek kapatılmıştı.

CNNTurk

Bu haber 270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,039 µs