En Sıcak Konular

Davutoğlu: Kaderimiz bunların elinde

18 Ocak 2011 08:15 tsi
Davutoğlu: Kaderimiz bunların elinde

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lübnan'daki siyasi krizin aşılması için yoğun görüşmeler yaptıklarını belirterek, ''Bölgemizin kaderi, bu bölge insanlarının elindedir'' dedi.

Ankara'ya gelen İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Ekber Salihi ile Dışişleri Konutunda bir araya gelen Davutoğlu, görüşmeden önce basına yaptığı açıklamada, İran ile ikili ilişkileri ve bölgesel konuları ele alacaklarını kaydetti.

''Biz ne zaman İran yetkilileriyle bir araya gelsek, çok kapsamlı bir gündemimiz oluyor, şimdi de çok kapsamlı bir gündemimiz var'' diyen Davutoğlu, İran ile ilişkilerin ileri aşamalara nasıl gelebileceği konusunda görüşeceklerini söyledi.

Son dönemde bölgede önemli gelişmeler yaşandığını belirten Davutoğlu, bugün Lübnan'la ilgili Suriye'de bir toplantı yapıldığını hatırlatarak, Salihi ile de Lübnan konusunu detaylı olarak görüşeceklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''Bölgemizin kaderi, bu bölge insanlarının elindedir. Ben dün Irak'taydım. Irak'ta da Iraklı kardeşlerimizin güçlü bir siyasi yapıya kavuşması konusunda Türkiye ile İran'ın ortak kaygıları vardır'' dedi.

İran Dışişleri Bakan Vekili Salihi de Davutoğlu ile İran-Türkiye ilişkilerinin yanısıra Lübnan konusunu ele alacaklarını belirtti.

Türkiye ile İran'ın ''Dünyanın önemli bir bölgesindeki iki büyük ülke'' olduğunu kaydeden Salihi, Lübnan'da ''Suudi Arabistan ve Suriye'nin önerisinin gerçekleşmemiş olmasından üzüntü duyduklarını'' belirtti.

Salihi, bu önerinin ve planların yeniden ele alınmasını umduklarını belirterek, Lübnan'ın birlik ve bütünlüğünü her zaman desteklediklerini söyledi.

İran Dışişleri Bakan Vekili Salihi, ''Kardeşim Davutoğlu'nun söylediği gibi, bu bölgesel bir konu ve bölgesel olarak çözülmesi gerekiyor'' dedi.

"GECEYARISI DİPLOMASİSİ"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Türkiye-İran ilişkilerinin, bugün bölgenin istikrarı bakımından en önemli ilişkilerin başında geldiğini'' söyledi.

Davutoğlu, Dışişleri Konutu'nun kapısında ''geceyarısı diplomasisi'' diye gülerek karşıladığı İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Ekber Salihi'yi geç bir saatte de olsa evinde ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Salihi ile son olarak İstanbul'da görüştüklerini hatırlatan Davutoğlu, bunun heyetlerle birlikte yapacakları ilk geniş kapsamlı toplantı olacağını kaydetti.

Davutoğlu, 20 Ocakta, ''P5 artı 1'' ülkeleri ile İran arasında nükleer müzakerelerin yapılacağını belirterek, müzakereler konusunda Türkiye'nin geçmişte İran ile çok yakın temas halinde olduğunu söyledi.

Tahran deklarasyonunu birlikte hazırladıklarını ve Salihi ile de bu süreçte birlikte olduklarını ifade eden Davutoğlu, Salihi'nin bu konuda ''son derece sağlam bir tecrübeye sahip olduğunu'' belirtti.

Davutoğlu, ''Her halukarda, Türkiye-İran ilişkileri, tarihi arka planı dışında bugün bölge istikrarı bakımından en önemli ilişkilerin başında gelmektedir'' dedi.

''DIŞARIDAN OYUNCULARIN BU İŞE GİRMELERİNDE HİÇBİR YARAR GÖRMÜYORUZ''

İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Ekber Salihi de ikinci kez Türkiye'de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, ''İran ile Türkiye, çok uzun geçmişi olan ilişkilere ve bağlara sahip'' dedi.

İran ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolar olduğunu ve bunu 30 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını belirten Salihi, bu amaca ulaşmak için daha fazla çalışmaları gerektiğini kaydetti.

Aynı zamanda, bölgesel ve uluslararası konuları ele almaları gerektiğini belirten Salihi, ''Bölgedeki ve uluslararası alandaki gelişmelerin farkındayız ve bunları gözlemliyoruz. Bu nedenle politikalarımızda eşgüdüm sağlamamız gerekiyor'' dedi.

Türkiye ile İran'a ''Suriye, Suudi Arabistan gibi diğer büyük oyuncuların'' da katılabileceğini ve bölgede barış, güvenliğin sağlanmasında işbirliği yapabileceğini belirten Salihi, Lübnan'da ''dışarıdan oyuncuların'' müdahalesi olmadan istikrarın sağlanmasını istediklerini kaydetti.

Farklı gruplara, partilere, fraksiyonlara bir araya gelmeleri ve sağduyuyla sorunu çözmeleri çağrısı yaptıklarını belirten Salihi, ''Dışarıdan oyuncuların bu işe girmelerinde hiçbir yarar görmüyoruz'' dedi.

Salihi, Irak'ta güçlü bir hükümetin kurulması için yapılan işbirliğinden memnun olduklarını belirterek, ''Umuyoruz ki yakın bir gelecekte, bütün bölgede barış, istikrar ve güvenlik sağlanır'' diye konuştu.

Davutoğlu ve Salihi açıklamaların ardından akşam yemeğine geçti.

aa




Bu haber 1,029 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,809 µs