En Sıcak Konular

Yunanistan'da 470 bin 'yasadışı göçmen' var

14 Ocak 2011 19:55 tsi
Yunanistan Avrupa ve Dış Politika Vakfı'nın (ELIAMEP) yaptığı araştırma, ülkede 470 bin civarında yasadışı yabancı göçmen yaşadığını ortaya koydu.

Ekonomik krizin yasal ve yasadışı göçmenlere ciddi zorluklar çıkardığı tespit edilen açıklamada, İslam dinin, Müslüman göçmenleri suça karışmaktan alıkoyduğu vurgulandı.

Yunanistan Avrupa ve Dış Politika Vakfı'nın (ELIAMEP) Avrupa Birliği tarafından desteklenen Clandestino programı çerçevesinde ülkedeki 'göçmenlere ilişkin' yaptığı araştırmaya göre, ülkedeki yasal olmayan göçmenlerin sayısının 470 bin olduğu tahmin edildi. Araştırma sonucu, "İslam dininin, Müslüman göçmenleri genel suçlara karışmaktan koruduğu" bu nedenle de "Müslümanların dini ve ifade özgürlüklerinin kısıtlanmak yerine kolaylaştırılması gerektiği" vurgulandı.

2 yıl önce 280 bin olduğu ifade edilen kaçak göçmen sayısında yüzde 60'lık bir artış olduğu anlaşıldı. Araştırma sonuçları bugün Atina'da düzenlenen "Göçmenlik ve ekonomik kriz" başlıklı bir toplantıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Ülkedeki kaçak göçmenlerin 280 binin Arnavut, bir bölümünün Avrupalı geri kalanın ise Asya ve Afrika'dan gelenlerin oluşturduğu belirtildi.

Türk-Yunan sınırında Frontex'in görev yapması nedeniyle buradan geçişlerde azalma olmadığı, Meriç bölgesindeki mayınların temizlenmesi ile buradan geçişlerin ucuz olmasının bunda etkili olduğu ifade edildi. Bunda ise Meriç'ten geçişlerin 300 Euro, Ege kanalıyla geçişlerin ise 3 bin Euro olması en önemli faktörü oluşturduğu aktarıldı.

KRİZ GÖÇMENLERİ DE VURDU

Yunanistan'da yaşayan yasadışı ve yasal göçmenlerin ekonomik krizden ötürü ciddi sorunlarla karşılaştıkları ve yasal göçmenlerden de ülkelerine dönenlerin bulunduğu anlatıldı.

Arnavutların krizden önce en çok çalıştıkları inşaat sektöründe yaşanan kriz nedeniyle, ülkede çalışmaya devam edenlerin tarım alanına kaydıkları belirtildi. Pakistanlıların ise aşina oldukları tarım sektöründe çalıştıkları ancak krizle birlikte zorlukla karşılaştıkları, kriz öncesi 25-30 Euro olan tarım sektöründeki yevmiyenin günlük 6-15 Euro'ya kadar düştüğü anlaşıldı.

Afganistan, Somali, Cezayir, Fas ülkelerinden gelenlerin daha çok Batı Avrupa'ya geçmek istedikleri tespit edildi. Ülkede kaldıkları süre zarfında geçici işlerde çalıştıkları, arkadaşlarından, yabancı göçmen dükkanlarından aldıkları borçlar ya da yurt dışındaki yakınlarının gönderdikleri paralarla geçindikleri ifade edildi.

Ailelerin küçük odalarda yaşadıkları, günde bir defa kilise ve belediyenin dağıttığı yemeklerle idare ettikleri anlaşıldı. 2 buçuk ve 1 yaşında iki çocuğu olan Somalili bir annenin 2 buçuk yıldır pirinç ve fasulye ile geçindiği anlaşıldı.

İSLAM SUÇU ÖNLÜYOR

Göçmenlerin Atina'da suç çetelerinin saldırılarına maruz kaldıkları, düzenli olarak aşırı sağcıların şiddet ve tacizleriyle mağdur oldukları vurgulandı. Küçük bir bölümünün ise uyuşturucu ticaretiyle uğraştıkları kaydedildi.

Araştırmacılar Dr. Anna Triantafilidou ve Dr. Thanos Marukis, "Müslüman göçmenlerin genel suçlara karışmalarını şimdilik İslam'ın koruduğu" notu düşüldü. Özellikle dindar insanların titiz dini anlayışlarının, toplumsal dayanışma, uyum ve onurlarını koruma konularında göçmenlerin suça karışmalarının önüne geçtiğine dikkat çekildi. Bu insanların dini ve ifade özgürlüklerinin kısıtlanıp yasaklanmaması aksine kolaylaştırılması vurgulandı.

cihan



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,381 µs