En Sıcak Konular

Veto tehdidi havada kaldı

0 0 0000 00:00 tsi
Veto tehdidi havada kaldı AB arasındaki fiili müzakerelerin başlaması konusunda son dakikaya kadar 'Kıbrıs' konusunda isteklerde bulunan Kıbrıs Rum yönetiminin Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu, ''istesek veto uygular, Ada'ya kahraman gibi dönerdik'' dedi.

Rum basınında ise, veto tehdidinin üçüncü kez havada kalması 'itibar ve ciddiyet düzeyinin darbe alması' olarak yorumlandı. Kıbrıs Rum kesimi 17 aralık 2004, 3 ekim 2005 ve son olarak dün - 12 haziran 2006'da - Türkiye'ye üyelik yolunda veto tehdidi savurmuştu.

Rum basınında çıkan haberlere göre Yakovu, anlaşmanın sağlanmasından sonra Lüksemburg'da düzenlediği basın toplantısında, "istesek veto koyar ve bir kahraman gibi adaya dönebilirdik. Çünkü 'Kıbrıs' (Rum) kamuoyu Türkiye ile ilgili konularda dinamik şekilde davranılmasını talep ediyor'' diye konuştu.

Bu yolu seçmek yerine sorumluluk duygusuyla görüşler sunduğunu ve AB Dönem Başkanı Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik ile tartıştığını belirten Yakovu, ''arka arkaya yapılan iyileştirmelerden sonra ortak metinde uzlaşma sağlandığını'' söyledi.

Rum basını, AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısında, Türkiye ile fiili müzakerelerin açılması çerçevesinde 'bilim ve araştırma' başlığının açılıp kapanması konusunda sağlanan uzlaşmadan Rum yönetiminin memnun olduğunu yazdı.

Rum yönetimi: "Ankara'ya net mesajlar gönderdik"

Rum Dışişleri Bakanlığı görevine atanan Rum yönetimi sözcüsü Yorgos Lillikas da, ''Kıbrıs, Türkiye'nin AB ile müzakerelerine ciddi koşulların dahil edilmesi için koyduğu hedefleri başardı. Ayrıca ekim ayına kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda Ankara'ya net mesajlar gönderdi'' dedi.

Lillikas, Türkiye'ye 'AB'ye karşı yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesine bağlı olacağı' konusunda 25 üyenin açık uyarıda bulunduğunu savundu ve ''AB'nin, Türkiye'nin sadece yükümlülüklerini yerine getirmeyi değil, 'Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıma ve onunla ilişkilerini normalleştirmeyi de içeren 21 eylül karşı deklarasyonundaki tüm hususları yeniden teyit ettiğini'' kaydetti.

Rum basınından yansıyanlar...

Politis gazetesi:

''Geri adım attık, ancak 'kazançlı' çıktık'' başlığıyla verdiği haberde, veto tehditlerinin yeniden ''kınında kaldığını'' belirtti ve ''bilim ve araştırma başlığı 'geçici' olarak kapandı. Ancak yeniden müzakere edilmesi için 25'lerin oy birliği gerekir. Dolayısıyla Türkiye istediğini aldı. Tabii 'Kıbrıs' da eli boş dönmedi. Çünkü 25'ler 21 eylül açıklamasını gündeme getirdi ve Türkiye'ye en yakın zamanda 'Kıbrıs'ı tanıma ve tüm ülkelerle ilişkilerini normalleştirmesi yükümlülüğü hatırlatıldı.''

Simerini gazetesi:

''Ekim perspektifli uzlaşma'' başlığıyla manşetten verdiği haberde, ''Türkiye'nin ilk müzakere başlığını açmayı başardığı, ancak Rum tarafının da Ankara'nın Brüksel'de ekim ayında yapılacak toplantının şekillenmesini sağladığı'' yorumunu yaptı.

Gazete, dünkü sert pazarlıklarda Rum yönetiminin ''uzlaşma hedefiyle kazanç elde ettiğini'' yazdı.

Filelefheros gazetesi:

''Yenisine (yeni çatışmaya) kadar ateşkes. Son anda uzlaşma 'Kıbrıs' vetosunu rafa kaldırdı'' başlığını atan gazete, Türkiye'nin özlü müzakerelerinin yolunun açıldığını, Rum tarafının ise dünkü toplantıda üç kazancı, iki de önemli kaybı olduğunu yazdı ve ''Rum tarafının 21 eylül deklarasyonuna atıfta bulunulmasıyla Türkiye'nin 35 başlığına takoz koymayı başardığını'' savundu.

Gazetenin haberinde, Rum tarafının aralık 2004 ve ekim 2005'teki toplantıların ardından üçüncü kez veto tehdidinin havada kalması, ''itibar ve ciddiyet düzeyinin darbe alması'' olarak yorumlandı.

Alithia gazetesi:

Gazete, manşet haberinde dünkü pazarlıklarda Türkiye'nin istediğini elde ettiğini, Rum tarafının ise ''Kıbrıs Cumhuriyeti''ni gülünç duruma düşüren bir uzlaşma elde ettiğini yazdı.

Türkiye - AB fiili müzakereleri başladı

AB ile Türkiye arasındaki fiili müzakereler, Kıbrıs Rum kesiminin tüm engelleme çabalarına karşın 12 haziranda başladı.

Kıbrıslı Rumların, Türkiye ile fiili müzakerelerin 'bilim ve araştırma' başlığında açılıp kapanmasına yönelik itirazları, AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'nde aşıldı. Son ana kadar Rum kesiminin itirazlarının giderilmesini bekleyen Ankara, AB'nin Ortak Tutum Belgesi'ni inceledi ve Ortaklık Konseyi'ne katılma kararı aldı. Bu gelişmenin ardından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başmüzakereci Ali Babacan, Lüksemburg'a hareket etti.

Kıbrıs Rum yönetimi ile varılan uzlaşmaya göre, AB'nin müzakerelerle ilgili Ortak Tutum Belgesi'ne eklenen bazı ifadelerle fiili müzakerelerin yolu açıldı. Belgede, Gümrük Birliği ve Ek Protokol içinde olmak üzere Ortaklık Anlaşması gereklerinin yerine getirilmesinin önemi vurgulandı.

Bu konuda sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde bütün müzakere sürecinin etkileneceği kaydedilen belgede, ''AB, bu çerçevede 21 eylül 2005 tarihinde Kıbrıs ile ilgili yayımladığı deklarasyona atıfta bulunuyor'' denildi.

Belgede, gelişmeler çerçevesinde gerektiği takdirde fiili müzakerelerin başlatılacağı bilim ve araştırma faslına geri dönebileceği belirtiliyor.

'Bilim ve araştırma' faslıyla ilgili AB müktesebatının sınırlı olması nedeniyle fiili müzakerelerin aynı gün açılıp kapatılmasına itiraz eden Rum kesimi, bunu 'Türk liman ve havaalanlarının açılması ve tanınma'yla bağlantılı hale getirmeye çalıştı.

Türkiye 3 ekimde müzakerelere başladı

Türkiye ile AB arasındaki müzakereler 3 ekim tarihinde başlamıştı. Türkiye'nin 3 ekimde AB ile müzakerelere başlamasından önce Avusturya'nın 'imtiyazlı ortaklık' ta diretmesi krize neden olmuştu.

Avusturya, Müzakere Çerçeve Belgesi'ne 'imtiyazlı ortaklık' ibaresinin girmesi için uzun süre direnmişti. 25 üyeli birlik içinde tek kalan Avusturya'nın sonunda direnci kırılmış ve Müzakere Çerçeve Belgesi onaylanmıştı.

Avusturya ile yürütülen pazarlıkların uzun sürmesi nedeniyle diplomaside pek sık uygulanmayan bir kural işletildi. Pazarlıkların yürütüldüğü Lüksemburg'ta saatler gece yarısına iki dakika kala 23:58'de durdurulmuştu.

AB Dönem Başkanlığı'nı yürüten İngiltere, bu süreçte Türkiye'ye önemli ölçüde destek vermişti. AB kulislerinden sızan bilgilere göre, İngiltere'nin diplomasideki başarısı müzakerelerin başlamasında etkili oldu.

CNNTurk

Bu haber 254 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,858 µs